Damster Gerard Vos ijskoud de beste op Delfzijlster dijk

Terwijl op diverse ijsbanen in de regio nog druk werd geschaatst, stond onder aan de dijk van Delfzijl op de vroege zondagochtend een groep hardlopers klaar voor de Dijkloop. Het werd deze keer een ijskoude uitvoering voor de deelnemers die uit diverse afstanden konden kiezen, variërend van 5 kilometer tot een volledige marathon. In totaal verschenen er vierhonderd deelnemers aan de start. Damster Gerard Vos schreef de marathon op zijn naam.

De route bracht de lopers langs de vernieuwde dijk van Delfzijl richting de Eemshaven en weer terug. Op de route waren keerpunten aangegeven op de helft van de af te leggen afstand waarvoor men gekozen had. De diehards die bij een gevoelstemperatuur van zo’n tien graden onder het vriespunt om tien uur als eersten vertrokken voor de marathon, hadden het niet gemakkelijk.

Er was gekozen voor een gespreide start, een overblijfsel van de coronaperiode. ‘Toen moesten we anderhalve meter afstand kunnen garanderen en dat werkte destijds goed. We hadden derhalve besloten om het nu weer op deze manier te doen. Daardoor konden we het hele deelnemersveld eigenlijk binnen het tijdsbestek van een uur aan de finish begroeten’, vertelt Wildrik Bulthuis namens de organisatie.

Damster Gerard Vos was op de marathon de rapste loper. Hij had 03.03.52 uur nodig om de 42 kilometer en 195 meter af te leggen. De 30 kilometer werd een prooi voor Graciëlla Everts die een thuiswedstrijd liep. Stadjer Aron Strengholt was de snelste op de halve marathon en de uit Wageningen afkomstige Jesse Joram Ooievaar bleef de concurrentie op de 15 kilometer ruimschoots voor. Daar liep trouwens een opvallende verschijning mee. Voormalig schaatscoach Gerard Kemkers had eveneens besloten om naar Delfzijl af te reizen. Hij zou als vijfde eindigen. Zijn dochter liep mee op de tien kilometer, maar eindigde in het grote veld.

Voormalig Delfzijlster Nick Zuidema, nu woonachtig in Roden, was de rapste op de 10 kilometer en de familie Heinemann uit Haren maakte er op de kortste afstand (5km) een echt familiefeestje van door met vier man in de top tien te eindigen. Zij namen de eerste, derde, vijfde en achtste plaats in beslag.

Een van de deelnemers aan de langste afstand was blij dat het er op zat. Het laatste stukje richting Eemshotel ging hem zichtbaar zwaar af. ‘Het eerste deel ging nog wel, toen hadden we de oostenwind in de rug. Op de terugweg blies hij ons recht in het gezicht, Man, ik heb geen gevoel meer in mijn handen’, sprak hij nadat hij de eindstreep was gepasseerd en snel een deken om zich toe kreeg geworpen. ‘Het was bij tijd en wijle verschrikkelijk afzien voor mij, maar toch had ik dit voor geen goud willen missen.’

De weer een beetje opgewarmde Wildrik Bulthuis sprak later op de zondag van een ijskoude, maar geslaagde Dijkloop. ‘Ja, je weet nooit wat het weer in december doet. Er was zelfs meer wind voorspeld, maar dat viel gelukkig mee. Al met al hebben we alleen maar positieve berichten gekregen. We zijn erg tevreden over het verloop.’

Marathon
Gerard Vos (Appingedam) 03.03.52 uur; 2. Eduard Pechler (Bierum) 03.15.13; 3. Maarten Mannee (Papendrecht) 03.18.25; 4. Jan van der Velde (Delfzijl) 03.25.25; 5. Stefan Kern (Meerstad) 03.27.36.

30 kilometer
Graciella Everts (Delfzijl) 02.27.46 uur; Laurens Bolger (Delfzijl) 02.33.24; Ronny Dammer (Siddeburen) 02.34.27; Wouter Dam (Meerstad) 02.37.12; Berberse Werkman (Appingedam) 02.48.38.

Halve marathon
Aron Strengholt (Groningen) 01.24.43 uur; 2. Alan Looms (Eext) 01.27.57; 3. Jivan Vroom (Groningen) 01.28.38; 4. Loek Peters (Groningen) 01.28.56; 5. Arnoud Gils (Beilen) 01.28.59.

15 kilometer
Jesse Joram Ooievaar (Wageningen) 55.29 minuten; Gideon Douma (Appingedam) 01.01.36 uur; 3. Jorus Nieuwenhuis (Delfzijl) 01.01.44; 4. Elt Jan Tiggelaar (Appingedam) 01.06.36; 5. Gerard Kemkers (Peize) 01.10.53.

10 kilometer
Nick Zuidema (Roden) 36.21 minuten; 2. Cor Visser (Gytsjerk) 39.38; 3. Roy Hefting (Loppersum) 41.18; 4. Martijn Swaagman (Ten Boer) 41.23; 5. Martijn Keizer (Muntendam) 41.51.

5 kilometer
Jakob Heinemann (Haren) 17.45 minuten; 2. Julian van Dijken 18.48; 3. Matthias Heinemann (Haren) 19.56; 4. Jolé Looms (Eext) 20.38; 5. David Heinemann (Haren) 21.18.

No Replies to "Damster Gerard Vos ijskoud de beste op Delfzijlster dijk"