Hardlopers Artemis in Delfzijl, Leek en op Ameland

Een vijftal leden van de loopgroep Artemis uit Winsum heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan wedstrijden in Delfzijl, op Ameland en in Leek. Janneke Cazemier uit Warffum heeft zondag met succes deelgenomen aan de marathon, onderdeel van de Dijkloop in Delfzijl. Peter van Ooijen uit Warfhuizen heeft zaterdag op Ameland zijn persoonlijk record op de halve marathon verbeterd en Nienke Schollema, Tina Bosker en Wineke Snippe uit Winsum hesen zich in een kerstoutfit voor de Santa Run in Leek.

De Dijkloop van Delfzijl kende een ijskoude uitvoering voor de vierhonderd deelnemers die konden kiezen uit zes verschillende afstanden. De route voerde de lopers langs de vernieuwde dijk van Delfzijl richting de Eemshaven en weer terug. Op de route waren keerpunten aangegeven op de helft van de gekozen afstand. De marathonlopers hadden hun keerpunt in de Eemshaven zelf. Om het passeren van de lopers van de verschillende afstanden zo gemakkelijk mogelijk te maken moest zoveel mogelijk rechts worden gelopen. Vooral de marathonlopers, als eersten gestart om 10.00 uur, hadden het vanwege de kou niet gemakkelijk.

Op Janneke Cazemier staat geen maat. Ze had samen met ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen, ook uitzetter, in de nacht van vrijdag op zaterdag nog een wandeling door het Oldambt gemaakt. De totale afstand hiervan bedroeg 103.85 kilometer. Ondanks de duisternis, de kou en de gladde en glibberige wegen waren beiden na 17.30.00 uur weer binnen. Dit alleen al is een prestatie van formaat. Maar niet voor Cazemier die op zondagmorgen, dik ingepakt, ook nog  aan de start van de Dijkloop-marathon verscheen. Ze finishte keurig binnen de vijf uur in 4.57.16 uur als vierde bij de vrouwen. Janneke Cazemier: ‘Er zat niet meer in. De heenreis naar de Eemshaven was er een zonnetje en had ik de wind mee. Op de terugweg verdween de zon en kreeg ik de koude wind tegen. Ik ben er trots op dat ik nog binnen de vijf uur ben gefinishd gelet op de wandeling van vrijdag op zaterdag nog in de benen.’

De 18e Adventurerun op Ameland was een koude editie met gladheid en een behoorlijke wind. Nadat deze run in 2020 was afgelast  en een verplaatste start- en finishlocatie net buiten het dorp in 2021 was de run weer terug in de gezellige straten van Nes. Ruim 3500 deelnemers kwamen naar het prachtige Ameland toe om deel te nemen aan de kidsrun, de 5 kilometer, 10 kilometer of de halve marathon, waaronder vele nationale toppers. Het parcours van de halve marathon omvatte op geaccidenteerd terrein de vaste onderdelen, bos, duinen en strand inclusief twee duinopgangen door het mulle zand. Het strand op zich was goed beloopbaar.

Peter van Ooijen was deze editie de enige afgevaardigde van Artemis en weerde zich kranig. Na een doorkomst op de halve marathon halverwege na 1.00.29 uur finishte hij na 2.05.19 uur als 46e bij de mannen 60 in een veld van 72 deelnemers. Deze tijd betekende bovendien een persoonlijk record. Hij verbeterde zijn beste tijd op deze afstand, gelopen in 2019 op Vlieland, met 3.42 minuten. ‘Ameland was mooi. Wel stevig. Laatste kilometers koude wind tegen en er lag ijs op het parcours. Toch ben ik blij met mijn tijd van 2.05.19 uur’. aldus Van Ooijen.

De Rotaryclub Roden-Leek organiseerde zondagmiddag een Santa Run op het fraaie landgoed Nienoord in Leek. Tijdens zo’n run rennen of wandelen de deelnemers met hun gezin, club, collega`s of anderen een speciaal uitgezette route gehuld in een kerstmanpak. Plezier en gezelligheid staan daarbij voorop. Met de opbrengst worden goede doelen ondersteund. Deze keer was dat de Nierstichting.

De route in Leek startte op het middenterrein van Borg Nienoord. Er was een rondje van 2,5 kilometer uitgezet dat al rennend, slenterend of wandelend kon worden afgelegd zonder het borgterrein te verlaten. Sportieve kerstvrouwen en kerstmannen konden ook kiezen voor de route van 5 kilometer door het rondje twee keer te lopen.

Nienke Schollema uit Winsum had haar zinnen op deze run gezet. De dorpsgenotes Tina Bosker en Wineke Snippe boden aan haar hierbij te helpen. De drie dames in pak hadden veel plezier onderweg en brachten gezamenlijk de 5 kilometer na 40.45 minuten tot een gezellig einde.

No Replies to "Hardlopers Artemis in Delfzijl, Leek en op Ameland"