Oekraïense vluchtelingen Eemsdelta gratis naar Eurocup Delfzijl

breathecareforkids.comDe Oekraïense bewoners van de opvanglocaties in Bierum en Wagenborgen zijn door de organisatie van Eurocup Delfzijl uitgenodigd om op 14 en 15 januari kosteloos naar Eurocup Delfzijl te komen. Ze zien daar het jeugdteam van de grootste club uit hun land spelen: Dynamo Kiev. Oud-FC Groningen speler Evgeniy Levchenko heeft een bezoek gebracht aan de opvanglocatie in Bierum om de entreekaarten te overhandigen.

Dinsdag zijn de voor de oorlog gevluchte bewoners van de Luingaborg in Bierum en de Menterne in Wagenborgen verrast door een bezoek van de bekende Oekraïens-Nederlandse ster. Naast de gratis toegangskaarten voor Eurocup Delfzijl bracht Levchenko tijdens een bezoek aan Bierum ook verf en doeken mee, zodat de families spandoeken kunnen maken. Om de Oekraïense kinderen aan te moedigen om te voetballen, bood Levchenko ook nog enkele ballen en shirts aan. Hij nam ruim de tijd om in gesprek te gaan met de bewoners van beide opvanglocaties.

Roy Boxmeer van Eurocup Delfzijl vertelt over deze actie die met hulp van de gemeente Eemsdelta tot stand is gekomen: ‘Het idee ontstond toen we clubs voor deze editie van Eurocup Delfzijl gingen benaderen. We hoorden dat de grootste club van Oekraïne in zijn geheel uit Kiev is gevlucht naar een veilige plek in buurland Polen. Ook de hele jeugd van die club is meegegaan. Ze trainen nu dus door in Polen en mogen ook wedstrijden spelen, maar niet op het hoogste niveau. Zo ontstond het idee om ze dan aan Eurocup Delfzijl mee te laten doen.’

Het team van Dynamo Kiev reist op 13 januari naar Nederland met tien spelertjes van 12 jaar oud en vier trainers. Boxmeer vertelt dat het lang lastig was of ze de reis konden maken: ‘Je moet je voorstellen dat vluchten uit een oorlog een enorme impact op mensen heeft en natuurlijk ook op een voetbalclub. Kan het voetbal doorgaan? Is deelnemen aan toernooien nog mogelijk? Wij wilden ze de kans geven aan Eurocup mee te doen en op het hoogste niveau te presteren. We zeiden vastberaden tegen elkaar; we regelen onderdak en de reis, we halen Dynamo Kiev hierheen.’ Het plan werd samen met de gemeente Eemsdelta uitgewerkt en zo kan het O13-jeugdteam van Dynamo Kiev naar Delfzijl komen.

Eurocup wil de Oekraïense bewoners van de gemeente Eemdelta betrekken bij de komst van hun landgenoten. Boxmeer: ‘Sport verbroedert. De Oekraïners in onze gemeente mogen gratis naar Eurocup en we hopen dat ze dan trots kunnen zijn op hun land en hun grootste voetbalclub. Het is mooi als we ze met de Eurocup-beleving even met hun hoofd uit de verschrikkelijke gebeurtenissen in hun thuisland kunnen halen.’ Verwacht Boxmeer dat Dynamo Kiev het prestigieuze toernooi in Delfzijl ook zal winnen? ‘Dat zou ik prachtig vinden en we weten dat hun niveau hoog is. Maar ja, met clubs als Bayern München, Borussia Dortmund en de Nederlandse en Belgische top is ons deelnemersveld ijzersterk. Ik word elk jaar verrast, dus wie weet dit jaar wel door Dynamo Kiev.’

Tijdens Eurocup Delfzijl zal de organisatie aandacht vragen voor de situatie in de Oekraïne. Bezoekers kunnen (overgebleven) consumptiemunten doneren tijdens Eurocup Delfzijl. De organisatie van Eurocup Delfzijl schenkt de waarde van de ingeleverde munten in euro’s aan de stichting van Evgeniy Levchenko die steun biedt aan Oekraïners in oorlogsgebied. Via het platform http://www. breathcareforkids.com is te lezen wat Levchenko en anderen doen om hun landgenoten in nood te helpen

No Replies to "Oekraïense vluchtelingen Eemsdelta gratis naar Eurocup Delfzijl"