Jan Oosterbeek: ‘Ik ben een ontzettend irritante voetballer’

Jan Oosterbeek (38} uit Ten Boer is de afgelopen veertien jaar een van de belangrijkste gezichten en steunpilaren van Omlandia geweest. Iedereen kent hem. Hij is een geboren winnaar en een moeizame verliezer, maar ook een irritante speler voor zowel teamgenoten als tegenstanders. Bovenal is de bewegingsagoog van Lentis echter een goede voetballer. Een complete middenvelder met loopvermogen en duelkracht. Een speler die ook nog eens kon scoren. Afgelopen zomer stopte hij als selectielid. Door personele problemen is hij al diverse keren teruggevraagd en aan die roep kan hij nog altijd geen weerstand bieden. Een blik terug op zijn voetballoopbaan.

door Kees Bouma

Oosterbeek is getrouwd met Kim Jacobs. Haar vader was jarenlang keeperstrainer bij Omlandia. Kim is moeder van Tristan (19) en samen hebben ze Levi (10). Jan werkt bij Lentis, Dertien jaar als psychiatrisch verpleegkundige en sinds vorig jaar als bewegingsagoog. Stoppen bij het eerste elftal was een bewuste keuze: ‘Ik wilde van de verplichting af om iedere week twee keer te trainen en iedere zaterdag beschikbaar te zijn.  Ik heb achttien jaar in een eerste elftal gespeeld (4 jaar CVVB en 14 jaar Omlandia, red.) en ben er met name in corona-tijd achter gekomen, dat vrije tijd ook belangrijk is en dat er meer is dan voetballen op niveau.’ Oosterbeek was een fijne kerel in een elftal. Altijd vrolijk, in voor een feestje,  harde werker en een goede voetballer.  Behalve als het niet liep zoals hij en de anderen het voor ogen hadden. Om nooit te vergeten het volgende verhaal. Oosterbeek reed met de trainer mee na een onnodig verloren wedstrijd, waarin hij voor de zoveelste keer een gele kaart voor praten tegen de scheidsrechter had ontvangen. Een schorsing dreigde en daar was de trainer natuurlijk niet blij mee, want Jan was belangrijk voor het team. Hij was maar achterin gaan zitten, ondanks zijn lange benen. Tijdens de terugreis belde hij met zijn moeder om wat sneu zijn verhaal te doen over de verloren partij. Tot hij met een zielige snuit zei: ‘En nu is de trainer ook nog boos op mij.’

Je bent ook al weer terug gevraagd om bij blessures en vakanties in te vallen. Hoe beviel dat?
Oosterbeek: ‘Ik heb gezegd als er een team in nood zit ik bereid ben om bij te springen. Ik heb een paar keer met het eerste meegedaan. Dat is goed bevallen. Ik ben nog steeds erg fanatiek en doe er alles aan om te winnen. Voetballen verleer je niet, maar conditie is ook belangrijk. Dat is wel minder geworden.’

Als klein jongetje ben je bij Omlandia begonnen?
‘Ik heb tot en met de C-junioren bij Omlandia gespeeld. Altijd in de standaardteams en we zijn meerdere keren kampioen geworden. Ik kan mij nog een seizoen herinneren met 103 goals voor en slechts 2 tegen. We hadden een erg goede lichting.’

‘Arjen Robben was toen al een megatalent’

Toen werd je gescout door BV Veendam?
‘Ik heb ooit één trainingswedstrijd bij BV Veendam mogen spelen. Ik bleek toen nog niet goed genoeg. Uiteraard was de teleurstelling groot. Later dat jaar kreeg ik een uitnodiging van FC Groningen om enkele weken mee te mogen trainen. Een droom die uitkomt. Wie wil er nou niet bij FC Groningen voetballen? Ik heb bij de B-junioren nog getraind met Arjen Robben. Hij was toen al een megatalent en veruit de beste van het team. Helaas was ik niet het type speler dat ze zochten en werd ik afgewezen. Een week later kreeg ik een brief van BV Veendam of ik testtrainingen wilde doen. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Na een paar weken moest ik op gesprek komen. Ze waren enthousiast en overtuigd van mijn kwaliteiten. Ik heb uiteindelijk vijf jaar bij BV Veendam gespeeld. In het eerste jaar heb ik weinig gevoetbald. De tweedejaars kregen de voorkeur. Wel heb ik ontzettend veel geleerd en dan vooral op het gebied van doorzettingsvermogen. Je traint vier of vijf keer per week en de besten speelden op zaterdag. Ik was een echt trainingsbeest en deed er alles aan om te kunnen spelen.’

Daarna ging het beter?
In het tweede jaar B-junioren heb ik alles gespeeld en mocht ik regelmatig meedoen met de A-junioren. Als tweedejaars A-junior maakte trainer Rini Jurna mij aanvoerder en speelde ik alles. Ik werd als middenvelder zelfs topscorer van het team met dertien goals. Ik mocht regelmatig meedoen met Jong Veendam en maakte daar ook de nodige minuten. Als beloning maakte ik aan het einde van het seizoen de overstap van BV Veendam A1 naar Jong Veendam. Toen begon het echte werk. We speelde altijd op maandagavond in de stadions van de andere BVO’s. Achteraf kan ik zeggen dat ik te vroeg ben gestopt bij BV Veendam. Ik weet nog dat mijn trainer Dick Lukkien zei: ‘Dit is niet je top, ik denk dat je nog beter kunt’. Ik heb er uiteindelijk zelf voor gekozen om te stoppen bij BV Veendam. Ik vond andere spelers in mijn team beter en merkte dat voetbal op niveau en school moeilijk te combineren was.’

Je ging terug naar de amateurs. Niet naar Omlandia, maar naar aartsrivaal CVVB uit Bedum.
‘De keuze voor het toenmalige CVVB was voor mij logisch. Ik kon er jeugdtrainer worden voor een leuke verdienste en ik kwam in het eerste elftal te voetballen. Omlandia speelde destijds vierde klasse en CVVB promoveerde via de nacompetitie naar de eerste klasse. Ik heb een erg leuke tijd gehad in Bedum. Waar het bij BV Veendam om het ‘mooie’ voetbal ging om tot kansen te komen lag dat bij CVVB anders. Er moest voor iedere meter gestreden worden en alles moest wijken om punten te pakken. Het voetbal hoefde niet mooi te zijn. Ik moest wennen aan deze manier van voetballen. Toch is het gelukt om op de been te blijven en hebben we succes gehad met de club. De weekendjes weg en trainingskampen blijven mij nog steeds bij. Die gasten in Bedum kunnen een aardig feestje bouwen.’

Na vier jaar ging je toch terug naar je jeugdliefde?
‘Ik besloot voor het seizoen 2008/2009 terug te gaan naar Omlandia. Zij speelden inmiddels in de 3e klasse en jongens als Martin Oudman en Rudy Bakker (beiden ex-BV Veendam) speelden in het eerste team. We werden dat jaar direct kampioen. De jaren erop hebben we in de 2e klasse en vijf jaar in de 1e klasse van het amateurvoetbal gespeeld. Ik heb veertien fantastische jaren bij Omlandia gehad en alles meegemaakt. Kampioenschappen, promoties en helaas ook degradaties. De promotie naar de 1e klasse en het trainingskamp naar het Spaanse Marbella zijn mij het meest bijgebleven. Hier heb ik zeer goede herinneringen aan. Ik had deze tijd niet willen missen.’

Kom je uit een sportief gezin?
‘Jazeker. Mijn vader heeft vroeger gevoetbald bij SV TEO uit Ten Post en mijn moeder heeft lange tijd getennist bij tennisclub Ten Boer. Mijn zusje Wia heeft bij Omlandia gevoetbald en is meerdere keren geselecteerd voor de KNVB-meisjes regio Noord.’

Wat zijn de sterke en wat mindere punten van de voetballer Jan Oosterbeek?
‘Mijn sterke punten zijn mijn loopvermogen, duelkracht en spelinzicht.  Mijn minder sterke punten zijn voornamelijk de mentale aspecten van het voetbal. Ik kan erg slecht tegen mijn verlies. Ik kan mij moeilijk over tegenslagen heen zetten en ontzettend irritant zijn tegen zowel teamgenoten als tegenstanders. Ik speel op dit moment in Omlandia 4 en kan zeggen dat ik dit nog niet heb afgeleerd.’

Heb je voor je gevoel alles eruit gehaald wat er in zat?
‘Nee, dat denk ik niet.  We zullen het nooit weten, maar wat was er gebeurd als ik langer bij BV Veendam was gebleven? En wat als ik van Veendam naar bijvoorbeeld Oranje Nassau of Be Quick was gegaan?’

Casper Goedkoop kan een team erg goed naar tactische principes laten spelen’

Je hebt vast heel veel trainers gehad. Pak er eens vijf uit en vertel er iets bij.
‘Dick Lukkien (BV Veendam):  Een zeer goede trainer die mij echt beter heeft gemaakt. Hij heeft erg veel verstand van het technisch/tactisch aspect van het voetbal en weet je als speler echt te raken om je beter te maken. Complimenten hoe hij het de afgelopen 7 jaar heeft gedaan bij FC Emmen.

Casper Goedkoop (VV Omlandia): Casper kwam van FC Groningen en was gewend op niveau te trainen/spelen. Bij Omlandia heeft hij de lat iets lager moeten leggen. Toen dat op de rit was, hebben we bijna geen wedstrijd meer verloren. Technisch/tactisch erg sterk en zeer goed in staat om een team naar bepaalde principes te laten spelen. Hij kan erg goed boven, maar ook ‘in’ een team staan. Ik heb erg veel van hem geleerd.

Kees Bouma (VV Omlandia) : Kees is een erg fijne persoonlijkheid en heel goed in staat om van een elftal een team te smeden. Wij hebben onder hem mooie successen geboekt bij Omlandia en iedereen waardeerde hem ook. Bij Kees wist je altijd dat je fit aan de competitie begon. Ik kan mij nog goed herinneren dat Kees altijd mee liep met bijvoorbeeld een coopertest.

Simon Schuil (VV Omlandia):  Simon is naast een goede trainer ook een vriend van mij. Simon heeft na een mindere periode van het eerste elftal het stokje overgenomen. Simon heeft Omlandia weer op de kaart gezet. Hij heeft zeer veel tijd en energie gestoken in het eerste elftal en de jeugd. Er zijn meerdere jeugdspelers doorgebroken. Simon bereidt zijn trainingen en besprekingen tot in de puntjes voor. Ik ben van mening dat Omlandia 1 hoger had kunnen eindigen onder Simon zijn leiding. Corona speelde hierin een rol.

Robbie Wentink (VV Omlandia): In mijn studententijd heb ik veel met Robbie opgetrokken en later is hij mijn trainer bij Omlandia geworden. Robbie leeft voor het voetbal en is technisch/tactisch zeer sterk. Dit zie je terug in zijn trainingen en zijn spelopvatting. Hij geeft jonge spelers een kans en is een trainer die zowel boven als ‘in’ de groep kan staan. Bedum heeft er goed aan heeft gedaan om hem aan te stellen als trainer. Ik zie Robbie nog trainer worden bij een eerste- of hoofdklasser.’

Heb je ook trainers gekend, waar je helemaal niets mee had?
‘Ja. Ik heb ooit een trainer in de jeugd bij BV Veendam gehad. Ik vind het niet gepast een naam te noemen, maar we speelden een thuiswedstrijd aan de Langeleegte. In de rust stonden we met 0-1 achter. De trainer was zo boos dat hij een dienblad met thee door de kleedkamer gooide. Een aantal spelers kreeg hete thee over de benen. De trainer heeft de tweede helft geen woord gezegd en is na de wedstrijd meteen ontslagen. Ik was nog erg jong, maar dit heeft veel indruk op mij gemaakt.’

Wat vond je prettig aan trainen? Of was het een verplichting?
‘Ik heb trainen altijd geweldig gevonden. Vroeger werd ik een trainingsbeest genoemd. Ik kon mijn energie kwijt en een training is zeer geschikt om nieuwe dingen te leren en beter te worden. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik tijdens een training bij Omlandia afgeremd moest worden door Casper Goedkoop. Ik snapte er op dat moment niks van. Na zijn uitleg kon ik het enigszins plaatsen. De laatste jaren is trainen steeds meer een verplichting geworden. Ik heb jarenlang als verpleegkundige gewerkt. Dan heb je te maken met onregelmatige diensten. Ik kwam soms op dinsdag uit de nachtdienst en moest ’s avonds trainen. Na een nachtdienst heb je ook je rust nodig. Toen werd trainen meer een verplichting.’

‘Dat was het beste team dat Omlandia ooit heeft gehad’

Je hebt bij Omlandia de opkomst van een geweldige generatie meegemaakt, maar ook de neerwaartse spiraal kwam op je pad. Hoe heb je dat ervaren?
‘Ik kijk met veel plezier terug op de tijd dat we met een zeer sterke selectie in de eerste klasse speelden. De jongens uit Ten Boer, waaronder Martin Oudman, Jeroen Haan en ik werden aangevuld met de nieuwkomers Dennis Loer en René Hovenkamp. Dit was een echte kwaliteitsimpuls. We zijn ongeveer van  dezelfde leeftijd en hebben jarenlang samen mogen voetballen. Later kwamen daar jongens als Thijs Sonneveld en Peter Wassing (Holwierde) nog bij. Ik denk dat dit het beste team ooit van Omlandia is geweest. Toen we voor de tweede keer uit de eerste klasse degradeerden, begon de neerwaartse spiraal. Jongens van buitenaf kozen er voor om terug te keren naar hun ‘eigen’ club en Hovenkamp en Loer stopten bij het eerste team. Haan koos voor het avontuur bij Pelikaan S. in Oostwold. Toen werd de spoeling dun. Op dit moment spelen er voornamelijk jongens uit de eigen jeugd of het eigen dorp in het eerste elftal. Ik vind dit een goede zaak. Als je kijkt naar de club Omlandia, dan moet je concluderen dat eerste klasse een niveau te hoog is. Als je jaarlijks kunt meedoen om de prijzen in de derde klasse en stiekem een keer kunt promoveren, dan doe je het goed.’

Kun je een elftal samenstellen met de beste spelers, waar je mee gespeeld hebt?
Doel: Devon Harmsma (VV Omlandia)
Verdediging: Dennis Loer (VV Omlandia), Martin Oudman (VV Omlandia), René Hovenkamp (VV Omlandia) en Rudy Bakker (BV Veendam/VV Omlandia)
Middenveld: Peter Wassing (VV Omlandia), Erik Setz (CVVB), Thijs Sonneveld (VV Omlandia) en Bart Apotheker (CVVB)
Aanval: Jeroen Haan (VV Omlandia) en Elte Hofman (CVVB)

Wissels:
Keeper: Jan van der Zweep (VV Omlandia)
Verdediger: Hans Vos (CVVB)
Middenvelder: Lennart Emmelkamp (CVVB)
Aanvaller: Hans Setz (CVVB)

Volg je nog veel voetbal en ben je nog altijd fan van PSV?
‘Ik volg nog steeds veel voetbal. Ik ben trainer van onze zoon Levi bij Omlandia JO12-1. Geef twee keer in de week training en op zaterdag begeleid ik dit team. Als het kan dan volg ik de wedstrijden van Omlandia 1 en 2. Mijn vrouw haar zoon Tristan voetbalt in Omlandia 2. Daarnaast is er natuurlijk de Champions League en in de eredivisie kijk ik in het bijzonder naar PSV, FC Groningen en FC Emmen. Bij FC Emmen is mijn zwager Casper Goedkoop assistent- trainer. En ik ben inderdaad nog steeds fan van PSV. De aanstelling van Ruud van Nistelrooij is een goede keuze. Hij is een man van de club, kent de jeugdafdeling en heeft zelf op hoog niveau gevoetbald.’

Heb je andere hobby’s ?
‘In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om een nachtje of weekend weg te gaan. Ik ben niet meer gebonden aan voetbalverplichtingen en dit maakt dat ik meer kan genieten van vrije tijd. Naast het voetballen in het vierde ben ik nog jeugdtrainer en hou van een rondje hardlopen.’

Heb je vrienden overgehouden aan het voetbal?
‘Ja hoor. Ik ga nog met Jeroen Dijkhuizen (Omlandia 1), Martin Oudman en Simon Schuil om. Omdat ik onlangs nog met Omlandia 1 heb meegedaan, blijf ik betrokken bij het team en zie de jongens vaak genoeg op de club voor een praatje of een biertje.’

Hoe gaat het dit seizoen verder met Omlandia 1?
‘Omlandia staat te laag. Ze hebben een sterke selectie, maar pech gehad met langdurige blessures. Ik verwacht dat ze na de winterstop nog veel punten gaan halen. Als ze mijn hulp nodig hebben, blijf ik bereid bij te springen.’

Wil je nog iets kwijt?
‘Ik wil iedereen bedanken voor de afgelopen jaren die iets heeft bijgedragen aan mijn voetbalcarrière. Ik kijk met een enorm goed gevoel terug op deze jaren en heb alles meegemaakt wat bij voetbal hoort. En ik ga jullie vast weer zien langs de velden.’

No Replies to "Jan Oosterbeek: ‘Ik ben een ontzettend irritante voetballer’"