Wilhem van der Wiel na SIOS aan de slag bij Zandeweerster ZEC

Oefenmeester Wilhem van der Wiel gaat na zijn tijdelijke klus bij vierdeklasser SIOS uit Sauwerd bij huidig vijfdeklasser ZEC aan de slag. Daar volgt hij de vertrekkende Marinus Siekman op. Van der Wiel heeft zijn handtekening gezet onder een eenjarig contract bij de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie. Het uiteindelijke doel van de bij De Fivel opgestapte oefenmeester is om met de Zandeweersters naar de vierde klasse te promoveren. Marinus Siekman en assistent Fred Roossien zouden hem dit seizoen zelfs al een dienst kunnen bewijzen door dit nog voor zijn afscheid te bewerkstelligen.

Nadat Siekman had aangegeven geen gebruik te maken van de optie tot verlengen, kwamen zowel ZEC als Wilhem van der wiel al snel tot elkaar. Van beide zijden was er interesse. ‘Het wordt tegenwoordig steeds moeilijker om de jeugd bij het voetbal betrokken te houden. Er is gewoon sprake van een mentaliteitsverandering. Gezien de leeftijd van Van der Wiel ten opzichte van de selectie is hij in onze ogen de trainer die goed mee kan denken in de belevingswereld van jeugdige spelers. Voetballers weten het tegenwoordig allemaal veel beter dan hun trainer. Gelukkig hebben we daar bij ZEC geen last van. We streven allemaal het zelfde doel na en dat is de club naar een hoger niveau tillen. Met het aantrekken van Wilhem van der Wiel denk ik dat we de juiste man daarvoor hebben’, vertelt voorzitter Gerrit Hofman. Wat er met assistent Fred Roossien gaat gebeuren is nog niet bekend. ‘We gaan binnenkort met hem praten om te kijken of er voor volgend seizoen nog een functie voor hem is weggelegd bij ZEC’, aldus de preses.

Van der Wiel had ook naar VVK gekund, de club waar hij voor zijn periode bij De Fivel als assistent fungeerde van oefenmeester Gert Haak. ‘Met die club kunnen werken voelt een beetje als thuis komen. Over de andere kant ligt het coachen van een dorpsclub mij ook wel, dus was het erg lastig om een keuze te maken. Ik heb er even over moeten nadenken’, vertelt de Stadjer. Waarom hij uiteindelijk toch voor ZEC heeft gekozen? ‘Dat is moeilijk uit te leggen. Hoewel ik hier niet vandaan kom, heb ik toch wel een vrij grote kennissenkring opgebouwd en weet ik inmiddels redelijk goed wat er binnen het Noord-Groninger voetbal leeft. ZEC heeft een aardige selectie, die in staat moet zijn om de stap omhoog te maken.’

Dat het bij kleine clubs soms moeilijk roeien is met vaak te korte riemen, heeft Van der Wiel aan den lijve ondervonden. ‘Er hangt veel van schorsingen, blessures, werk en andere zaken af met hoeveel mensen je op zaterdag kunt starten. De bereidheid moet er bij spelers wel zijn om alles voor hun club te geven en ik denk dat dit bij ZEC wel goed zit.’ Toch zou wat vers bloed welkom zijn om de selectie van ZEC te versterken en dat zou zo maar eens kunnen met de komst van Youri Buurlage. Hij heeft aangegeven De Fivel voor een andere club te willen verruilen. ‘Maar daar hebben we nog geen zekerheid over. Dat is dus even afwachten’, zegt Van der Wiel.

Van der Wiel is niet bang dat hij in Zandeweer op dezelfde problemen zal stuiten als in Zeerijp, waar sommigen dachten dat ze geen trainer nodig hadden en tijdens wedstrijden de opdrachten van de coach negeerden om vervolgens eigenhandig de speelwijze te veranderen. ‘Dat gaat bij ZEC niet gebeuren. Ik heb de spelers heel duidelijk gemaakt dat ik voor elke vorm van discussie open sta, maar dat ik de hoofdtrainer ben en uiteindelijk de beslissende stem heb. De jongens hebben zich daaraan geconformeerd en ik ga er van uit dat ze zich er dan ook aan houden.’

Hofman vult hem aan door te stellen dat er bij de Zandeweersters geen sprake is van een zelfverkozen leider die in het veld bepaalt hoe de strijdwijze gaat worden. ‘Anders hoef je geen trainer aan te trekken. Ik durf rustig te zeggen dat we een vrij hechte selectie hebben waar saamhorigheid hoog in het vaandel staat en waarbinnen iedereen het zelfde doel nastreeft. We zetten er met z’n allen de schouders onder om ZEC naar een hoger niveau te tillen.’

De Zandeweer Eppenhuizen Combinatie heeft daar de papieren wel voor. De ploeg van Marinus Siekman liep afgelopen seizoen promotie mis door in de nacompetitie over RZ Baflo te struikelen. Deze competitie doet men in Zandeweer een nieuwe poging om in de vierde klasse te geraken. Van alle teams in de 5e Klasse D heeft ZEC het minst aantal (7) duels gespeeld. Zouden ze de inhaalwedstrijden in winst weten om te zetten, dan staat men er ineens een stuk florissanter op en staat ZEC zelfs gedeeld tweede, op vier punten achterstand van koploper RZ Baflo.

Voor ZEC en trainer Marinus Siekman ligt de focus op een mooi slot van de competitie en een mogelijke promotie. Wilhem van der Wiel zal als tussenpaus in Sauwerd alles in het werk stellen om SIOS voor de vierde klasse te behouden. Saillant detail zou zomaar eens kunnen zijn dat hij volgend seizoen niet alleen zijn oude club De Fivel gaat bestrijden, maar als hoofdverantwoordelijke trainer van ZEC ook SIOS, dan gecoacht door Winsumer Quincy Dijkstra, tegen het lijf loopt. Op bovenstaande foto schudt voorzitter Gerrit Hofman (rechts) de hand van oefenmeester Wilhem van der Wiel.

No Replies to "Wilhem van der Wiel na SIOS aan de slag bij Zandeweerster ZEC"