PSV Eindhoven winnaar 9e editie Eurocup Delfzijl

Eurocup 2023, het indoor-voetbalspektakel van Delfzijl, is gewonnen door de jeugd van PSV. In de finale werd het luid bejubelde West Ham United met 5-1 geklopt. Voor de Eindhovenaren scoorde Dyran Stam drie keer. De strijd om de derde en vierde plaats werd een Duits onderonsje. Bayern München bleef de leeftijdsgenoten van Borussia Dortmund met 4-2 de baas. Het team met regionale talenten eindigde als laatste van de twaalf deelnemende ploegen.

Eurocup is veel meer dan twee dagen kijken naar misschien wel de grote mannen van de toekomst. Ook het toernooi om de Regiocup en de Ladies Cup hebben onderdak gevonden bij de organisatie, die na drie jaar stilstand eindelijk de hal van Wijnne en Barends op het Delfzijlster haventerrein weer mocht omtoveren in het Groningen Seaports Stadion. En het publiek liet de initiatiefnemers niet in de steek. Er kwamen maar liefst 7500 toeschouwers een kijkje nemen. De twee dagen van het hoofdtoernooi waren in een mum van tijd uitverkocht. Eurocup had deze keer een sterk maatschappelijk karakter. Dynamo Kiev werd gestrikt om naar Delfzijl te komen, maar daarnaast bedacht men dat er meer voor het door de oorlog verscheurde Oekraïne gedaan moest worden. De Eurocup werd verbonden aan de stichting van Evgeniy Levchenko, die hulp biedt aan Oekraïners. De stichting kreeg overigens een cheque aangeboden van de jeugd van FC Groningen, die voor deze geste op een klaterend applaus werden getrakteerd. Een deel van de Oekraïense kinderen die in de opvang in Bierum verblijven, was op uitnodiging bij het toernooi aanwezig. Zij moedigden Dynamo aan, maar de voetbaljeugd wist niet verder te komen dan de tiende plaats.

Over spektakel had de organisatie in ieder geval geen reden tot klagen. Natuurlijk was iedereen nieuwsgierig of KRC Genk, de laatste winnaar van het evenement, de titel nog een keer zou kunnen pakken. De Belgen kregen in hun eerste duel echter met 5-0 op de broek van Ajax en zouden in de kwartfinale struikelen, zodat toen al bekend was dat er een nieuwe eindwinnaar zou komen.

De doelpunten vlogen de toeschouwers gedurende de toernooidagen om de oren. Het regioteam kreeg de meeste tegentreffers te verwerken, leed tegen Borussia Dortmund de grootste (1-13) en zou uiteindelijk als laatste eindigen omdat het ook van FC Groningen verloor. De jeugd van de Trots van het Noorden eindigde als voorlaatste omdat zij niet waren opgewassen tegen het geweld dat Bayern München, West Ham United en het Braziliaanse Fortaleza in hun poule ontketenden.

Het toernooi kende twee topscorers. Nikola Jekic van Dortmund en Ajacied Ilai Grootfaam scoorden ieder elf keer en mochten zich bij de prijsuitreiking komen melden om uit te zoeken wie van de twee de bokaal mee naar huis zou nemen.

Terwijl om hem heen het decor in een razend tempo werd afgebroken, sprak Roy Boxmeer namens de organisatie over een ‘prima voetbalweek’ met veel hoogtepunten. Op de vraag of er al een beetje vooruit wordt gekeken naar de tiende editie, zei hij na afloop: ‘We willen eerst hier nog even van genieten. Daarna laten we alles bezinken en kijken dan wel naar de toekomst.’ Hoe die er ook uit zal zien, feit is dat Eurocup Delfzijl is uitgegroeid tot een van de meest aansprekende indoor-jeugdtoernooien die er bestaan. En daar kan iedere vrijwilliger van dit Delfzijlster evenement trots op zijn.

Eindstand Poule A
Borussia Dortmund     5-12  24- 6
AZ Alkmaar         5-12  18- 6
PSV Eindhoven       5-10  15- 5
Club Brugge        5- 7  21-16
Dynamo Kiev        5- 3  11-15
Regioteam         5- 0  2-43

Eindstand Poule B
FC Bayern München     5-12  23-15
AFC Ajax          5- 9  19-13
West Ham United      5- 9  15-11
Fortaleza EC        5- 9  11- 9
KRC Genk          5- 6  8-15
FC Groningen        5- 0  6-19

Eindklassering
1. PSV           7. Fortaleza EC
2. West Ham United     8. Club Brugge
3. FC Bayern München    9. KRC Genk
4. Borussia Dortmund   10. Dynamo Kiev
5. AZ Alkmaar       11. FC Groningen
6. AFC Ajax        12. Regioteam

No Replies to "PSV Eindhoven winnaar 9e editie Eurocup Delfzijl"