Guus Zantinga nieuwe trainer De Fivel

Vierdeklasser De Fivel is er in geslaagd om een nieuwe oefenmeester te vinden voor het seizoen 2023/2024. De club van voorzitter Bert-Jan Huizing heeft Guus Zantinga weten te strikken. De oefenmeester is geen onbekende op de Noord-Groninger velden. Hij was twee seizoenen trainer van Poolster uit Spijk. Daarnaast stond hij aan het roer bij Bellingwolde, Westerlee, SC Scheemda en VVS Oostwold. Momenteel is Zantinga bezig aan zijn tweede seizoen bij Onstwedder Boys, dat in 4D de koppositie deelt met RWF uit Frieschepalen. 

Met het aantrekken van de 59-jarige Zantinga, die het ene oranje voetbalhemd voor het andere inruilt, haalt De Fivel een ervaren man in huis. Als speler reikte hij tot het Nederlands elftal 16/17-jarigen en kwam daarnaast ook uit voor FC Groningen en SC Veendam. Zijn eerste klus als coach was jeugdtrainer bij SC Scheemda. Daar groeide hij door tot een succesvolle hoofdtrainer die met de Scheemders tot de derde klasse wist te reiken. ‘We zijn erg blij met hem. Hij is gewend om bij kleinere clubs zoals de onze te werken. Het is een enthousiaste man en volgens ons ook een verenigingsman. Hij heeft verstand van het spelletje en weet hoe er gespeeld moet worden. We hebben het geloof en het vertrouwen dat er nog voldoende rek in het elftal zit. Aan Guus de taak om dit aan te tonen’, vertelt voorzitter Bert-Jan Huizing van De Fivel.

De Riepsters slaan met de komst van Zantinga een andere weg in. ‘We hebben hier jonge, beginnende trainers gehad. Met die traditie breken we nu, maar misschien is dat ook wel goed’, vindt Huizing. Club en oefenmeester hebben een mondeling akkoord bereikt voor het volgende seizoen. Een handtekening zetten onder een contract vindt Huizing niet zo interessant. De preses vindt een mondelinge overeenkomst tussen de partijen goed genoeg.

In december verliet Wilhem van der Wiel het ‘andere Oranje’ nadat duidelijk werd dat het niet meer boterde tussen sommige spelers en de oefenmeester. De Fivel moest vervolgens naarstig op zoek naar een tussenpaus en vond die in voormalig hoofdcoach Nik Poortinga. Hij moet samen met de bij Meedhuizen vertrokken Elle Smit het seizoen tot een goed einde zien te brengen. Het is vooralsnog de bedoeling dat Smit, die overigens ook bij NEC Delfzijl aan de slag gaat, de trainingen op de dinsdag voor zijn rekening neemt. In het resterende deel van het seizoen zal hij af en toe, in overeenstemming met Poortinga, ook de coaching op zaterdag doen.

Zantinga, woonachtig in Heiligerlee, typeert zichzelf als een trainer die de focus vooral op het teamproces richt: ‘Tijdens de training en wedstrijden sta ik boven de groep en wil ik aangesproken worden met trainer. Na afloop in de kantine sta ik graag tussen de jongens en ben ik gewoon Guus’, vertelde de oefenmeester ooit. Hij zegt blij te zijn dat hij weer op de Noord-Groninger velden terug komt. ‘Daar is altijd veel aandacht voor het voetbal. En De Fivel is een leuke club. Net zoals vv Poolster, waar ik ook een leuke tijd heb gehad.’

 

No Replies to "Guus Zantinga nieuwe trainer De Fivel"