DVC Appingedam morst punten in duel met De Fivel

DVC Appingedam is er op het eigen Wellemansportpark, ondanks een hele vroege voorsprong, niet in geslaagd om De Fivel op de knieën te krijgen. De gasten kwamen vanaf elf meter langszij en bij die twee treffers zou het ook blijven. Dat was op zich al een wonder, want beide ploegen kregen legio mogelijkheden om de score uit te breiden. Was het voor de thee De Fivel dat daar aanspraak op mocht maken, na de doelwisseling hadden de gastheren afstand moeten nemen.

Het is na de winterstop altijd even afwachten hoe teams uit zo’n voetballoze periode komen. Bij De Fivel zijn de perikelen voldoende uitgelicht. Daar heeft het duo Nik Poortinga en Elle Smit het stokje voor het vervolg van deze competitie overgenomen van de vroegtijdig vertrokken Wilhem van der Wiel. Die was overigens wel een van de aandachtige toeschouwers in Appingedam. Gewapend met pen en papier analyseerde de oefenmeester het duel om na negentig minuten tot de conclusie te komen dat hij voldoende wist. Op zaterdag 11 februari staat hij opnieuw in Zeerijp langs de lijn, maar dan als tijdelijke coach van SIOS. In april spelen de Sauwerders nog op eigen veld tegen DVC Appingedam.

Bovenin de 4e Klasse C is de spanning behoorlijk groot. Mamio leidde daar tot aan de aftrap de dans voor Holwierde en DVC Appingedam volgde op de derde plaats. De Damsters hebben echter nog wat in te halen. De al twee keer uitgestelde wedstrijd tegen HS ’88 zal, indien men deze winnend weet af te sluiten, de spanning alleen nog maar verder doen oplopen. Punten laten liggen in de thuiswedstrijd tegen De Fivel was in ieder geval geen optie. De Riepsters gingen voortvarend van start als promovendus, maar zijn inmiddels wat teruggezakt.

Gek genoeg kon je aan het spel niet aflezen dat de aspiraties van DVC Appingedam wat hoger liggen dan die van De Fivel. De gasten gooiden in het eerste bedrijf ongemeen veel energie en strijdlust in het duel, dat hen al na 120 seconden een achterstand had opgeleverd. Jurelly Torbed veroverde de bal aan de linkerkant van het veld en gaf een voorzet op de geheel vrij staande Jeroen van Hunnik. Die had geen moeite om keeper Ruud Kuizenga te passeren. De voormalige eerste doelman van De Fivel is weer van stal gehaald omdat Sander Steenbergen binnenkort voor een stage van enkele maanden naar Zuid-Afrika vertrekt.

Het was overigens niet de enige verandering in het team van het ‘Andere Oranje.’ Daar is Youri Buurlage vertrokken en is het duo Ivar van Dijken en Bjorn Everts naar verluidt gestopt. Daarbij komt nog eens dat de nu wel in de basis begonnen Wouter de Vroome zijn laatste wedstrijd speelde. Hij vertrekt binnenkort voor twee jaar naar Singapore. Daar heeft hij een baan gekregen als fysiotherapeut bij de jeugdafdeling van een profclub. Die werkzaamheden verrichtte hij tot nu toe bij FC Groningen. De wisselingen zorgden er wel voor dat Poortinga en Smit meteen aan het puzzelen moesten. Uiteindelijk beten de elf opgestelde spelers in het eerste bedrijf behoorlijk van zich af. Sterker nog, behoudens de eerste minuten bepaalden de gasten wat er op het Damster kunstgras gebeurde en kregen ze ook de betere kansen. Met name Eirik Eide was een paar keer dicht bij een treffer. Een keer kopte hij rakelings naast en een tweede poging belandde van dichtbij op de paal, waarna de grabbelende goalie Olaf Kiewiet voor opluchting wist te zorgen.

Een tweede knik met het hoofd was wel succesvol, maar op dat moment had scheidsrechter Meijer al voor een iets te duidelijke handsbal van Corné Bos gefloten. Die dacht als een volleerd handballer het speeltuig wel even in het doel te meppen. Die actie kwam hem op een gele kaart te staan. Na 38 minuten spelen was het wel raak voor De Fivel, al was het dan ook vanaf elf meter. Fluitist Meijer dacht een handsbal van Kevin Kamminga te hebben gezien en ondanks diens protesten, hij zou het leer via de voet in zijn gezicht hebben gekregen, toonde de onpartijdige zich onverbiddelijk. Emiel Bos schoof het leer beheerst binnen: 1-1.

De gemoederen raakten daarna over en weer wat verhit. De gastheren, die na de openingstreffer verre van goed speelden, hadden het niet zo begrepen op de fysieke duelkracht van hun opponent, maar mochten zichzelf verwijten dat ze er te weinig tegenover wisten te stellen. Er werd vaak te afwachtend gespeeld, tweede ballen kwamen vaak bij een tegenstander terecht en met lange halen werd er te gehaast gevoetbald en te veel op de snelheid van Jurelly Torbed gerekend. Voor een ploeg die de ambitie heeft om hogerop te komen, was het eigenlijk te pover wat er op de mat werd gelegd.

Na de welverdiende thee lagen de kaarten ineens heel anders op tafel. Kennelijk had De Fivel teveel met de krachten gesmeten. De gasten kwamen amper nog van de eigen helft af en het met iets meer rust aan de bal spelende DVC reeg de mogelijkheden aaneen. Daar kwam nog eens bij dat de Riepsters in een vrij kort tijdsbestek flink aan het wisselen sloegen omdat de een na de ander geblesseerd was geraakt of door kramp werd getroffen.

Nadat Emiel Bos de bal bijna langs zijn eigen doelman had geprikt en Jurelley Torbed aan rood was ontsnapt omdat hij Rindert Havinga tegen het kunstgras sloeg, leek DVC Appingedam serieus op jacht te gaan naar de overwinning. Trainer Duurt Dijkman besloot Torbed van het veld te halen na zijn oliedomme actie, die overigens geen enkele reden tot klagen had. De fluitist uit Groningen had het voorval namelijk niet gezien.

Qua kijkspel werd het er allemaal niet beter op. De Fivel deed op zeker moment niets meer dan alleen maar tegenhouden en de Damsters weigerden de ene na de andere mogelijkheid te verzilveren. Jaron Slagter zag een lob via de knuisten van Kuizenga over de lat verdwijnen, de doelman had vervolgens het geluk dat invaller Job Groenewold de bal niet in een leeg doel deponeerde, maar het leer via de verste paal voorlangs zag rollen. Daarna was het de ingevallen Pascal Kiel die een prima voorzet van doelpuntenmaker Van Hunnik over de deklat schoot en het laatste wapenfeit kwam op naam van Kevin Kamminga. Op een meter of acht van het Riepster doel wist hij niet raak te koppen.

Luttele seconden later floot arbiter Meijer het duel de boeken in en kon Duurt Dijkman van DVC Appingedam zijn teleurstelling over het resultaat nauwelijks verbergen. ‘We hebben een helft lang slecht gespeeld en mochten van geluk spreken dat De Fivel dat niet afgestraft heeft. Tijdens de rust hebben we het een en ander omgezet en vond ik dat we rustiger aan de bal waren. Toen hadden we de wedstrijd naar ons toe moeten trekken, maar hebben nagelaten dat te doen.’ Over de actie van Torbed en de snelle wissel die daarop volgde zei de coach: ‘Dat soort dingen pikken we bij DVC niet. Dat hebben we hem ook duidelijk gemaakt.’

Zijn collega Nik Poortinga van De Fivel was zeer content met het punt. ‘Vooraf teken je voor een dergelijk resultaat. Daarentegen had ik ook niet raar opgekeken als we voor de rust de leiding hadden genomen. Toen waren wij de bovenliggende partij en kregen we ook de beste mogelijkheden. In de tweede helft zakte het allemaal in omdat een aantal sterkhouders noodgedwongen van het veld moest. Daarbij komt ook nog eens dat we maar een hele korte voorbereiding hebben kunnen doen. Dat kon je na rust heel goed zien. Toen konden we alleen nog maar tegenhouden en liepen er zelfs spelers achterin die je normaal aan het front zou verwachten. Desondanks zijn Elle en ik trots op de jongens. We hebben toch maar mooi een punt binnen weten te slepen.’

* DVC Appingedam – De Fivel 1-1 (1-1). Jeroen van Hunnik 1-0; Emiel Bos 1-1 (strafschop).

No Replies to "DVC Appingedam morst punten in duel met De Fivel"