Oudjes Omlandia verliezen van Aduard 2000

Omlandia is er in de 3e klasse C niet in geslaagd iets aan de weinig comfortabele positie op de ranglijst te doen. In het thuisduel verloor de ploeg van vertrekkend coach trainer Marcel de Groot met 0-1. Er viel niet zo veel af te dingen op de zege van de bezoekers, die een half uur met een man minder eenvoudig stand wisten te houden.

door Kees Bouma

Omlandia miste maar liefst acht selectiespelers waaronder Remco Bolhuis en Fabio Marongiu. Daarom was een deel van de gouden generatie, waarmee de club uit Ten Boer tussen 2009 en 2017 twee keer naar de eerste klasse promoveerde en daar vijf jaar in speelde, van stal gehaald. Maar ook aan Martin Oudman (40), Dennis Loer (39), Jan Oosterbeek (38) en Henk van der Wolde (36) is de tand des tijds niet voorbij gegaan. De 35-plussers en hun jeugdige ploeggenoten hadden het moeilijk met Aduard, dat nauwelijks in de problemen kwam. Zelfs niet toen het een half uurtje met tien man verder moest na een rode kaart voor topscorer Guido Weening. Die kwam twee keer in de clinch met doelman Devon Harmsma. De beslissing Weening van het veld te sturen was wellicht wat overdreven van arbiter Oostwoud, maar het deerde de gasten niet.

Aduard stond toen net op voorsprong, want na 55 minuten schoot Leon Smits met een fraaie voetbeweging een voorzet van Yvar van Oosten achter de kansloze Devon Harmsma: 0-1. Tot dat moment was er nog niet zoveel gebeurd, Jan Oosterbeek pakte een gele kaart (‘Geen nieuws’, aldus de bestuurders van Omlandia in de rust met een knipoog) en Dennis Loer miste een goede kans. Loer bleek behoorlijk aan snelheid te hebben ingeboet. Een schot van Ruben Meijer werd van de lijn getrapt. Ook Aduard liet niet veel zien. Een treffer van Leon Smits werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel en Guido Weening schoot in kansrijke positie naast.

Na de openingstreffer van Aduard miste Weening meteen een enorme mogelijkheid op 0-2. Alleen voor Harmsma met veel tijd en ruimte lepelde hij de bal naast. Na de rode kaart van de topscorer van Aduard trok Omlandia het initiatief wel naar zich toe. Veel kansen leverde het geploeter niet op. Vleugelspelers ontbraken in het 5-3-2 concept van De Groot en de mannen die de bal nu voor het doel moesten brengen wisten dat niet erg nauwkeurig te doen. Bovendien beschikt Aduard met oud- profkeeper Leonard Nienhuis over een sterke centrale verdediger. De man die in diverse nationale jeugdelftallen uitkwam en later bij BV Veendam, Sparta en Cambuur onder de lat stond, beschikt uiteraard over een prima timing. Bovendien plukte de jonge Floris Star veel voorzetten eenvoudig uit de lucht. Na afloop verbaasde Star zich over Omlandia: ’Ik begreep niet dat ze maar steeds hoge voorzetten bleven geven. Leonard kopte alles weg en anders was ik er wel.’

Tot een echt slotoffensief kwam Omlandia niet. Prenger kwam in het team, terug van een blessure. Dennis Loer was nog een keer gevaarlijk, maar zelfs met Oosterbeek en Oudman samen in de spits kwam het niet tot gevaarlijke kopballen. Omlandia staat nu tiende en zal nog wat ploegen voorbij moeten om de nacompetitie te ontlopen. Volgende week wacht TLC, dat nog maar één duel wist te winnen in deze voetbaljaargang.

Trainer Marcel de Groot was diep teleurgesteld: ‘Ja, deze wedstrijd wilden we echt winnen. Het was een belangrijk duel. Ik wil me niet steeds achter al die blessures verschuilen, maar het helpt natuurlijk niet echt mee. Ik heb vandaag gekozen de wat jongere jongens, die er in mijn ogen nog niet klaar voor zijn, thuis te laten en heb gekozen voor de oudjes. De jongeren moeten ook in staat zijn ons systeem te kunnen spelen. Het is wel noodgedwongen. Het was een 0-0 wedstrijd in mijn ogen, maar we hadden ook niet verdiend om te winnen. Ik koos er in de slotfase niet voor om met drie spitsen te spelen, omdat we al met veel mensen voorin speelden. Ik wilde het niet helemaal open gooien. Of we erin blijven? Een goede vraag. Nou ik hoop het, maar het wordt moeilijk, daar ben ik heel eerlijk in.’

* Omlandia – Aduard 2000 0-1 (0-0). Leon Smits 0-1.

No Replies to "Oudjes Omlandia verliezen van Aduard 2000"