Bizarre derby in kelderklasse van amateurvoetbal

De ongetwijfeld meest krankjoreme wedstrijd die er het afgelopen weekeinde op amateurniveau  werd gespeeld, vond in Wagenborgen plaats. Als je tenminste de uiterst merkwaardige gang van zaken rondom het duel tussen het Midwolder MOVV en het thuis spelende PJC uit Pekela niet meerekent. Die werd namelijk na twee minuten al gestaakt. In Wagenborgen waren Erik Kort namens de gastheren en Lars de Jonge namens de Nieuw-Scheemders de topschutters met ieder drie doelpunten.

Hoewel we er normaliter aan voorbij lopen, dan toch maar even in het kort de perikelen in Pekela. Na twee minuten kwam daar al een einde aan de wedstrijd toen een speler van MOVV geblesseerd uitviel. En toen stonden er nog zes Midwolders in het veld. Te weinig om volgens de regels verder te spelen. Het merendeel van de selectie zat in Parijs naar een duel van Paris St. Germain te kijken en dus werd er een allegaartje naar Pekela gestuurd omdat men geen trek had in een straf vanwege het niet komen opdagen. Vooraf hadden de Midwolders al afgesproken dat er iemand zogenaamd geblesseerd zou uitvallen en dus was staken de enige optie. Probleem opgelost zou je denken. Dat zal binnenkort blijken, want de tuchtcommissie buigt zich altijd over gestaakte wedstrijden en de omstandigheden waaronder dit treffen werd afgebroken waren op zijn zachtst gezegd nogal verdacht.

Tja, en dan het treffen tussen gastheer Wagenborger Boys en Oldambtster Boys in de 5e Klasse F. De Wagenborgers hadden in de voorgaande wedstrijden vijf punten weten te verzamelen, de bezoekers nog maar eentje. Dat was in het duel met Muntendam (3-3). Daar stonden forse competitienederlagen tegen VVS (2-14), Meedhuizen (11-1), SETA (10-0) en SC Scheemda (10-1) tegenover. Wagenborger Boys had van Westerlee weten te winnen (2-1) en behaalde een remise in de duels tegen VVS (2-2) en ZNC (1-1).

Als je dan al in de kelder van het amateurvoetbal bivakkeert en er bestaat een kans dat het puntentotaal kan worden opgekrikt, dan moet je dat tegen ploegen proberen te bewerkstelligen die niet al te ver uit de buurt staan. Die gedachte zal door het hoofd van Oldambtster Boys hebben gespookt toen men op het Wagenborger kunstgras klaar stond voor de aftrap. Na een minuut stilte vanwege het overlijden van erelid Simon Blik van Oldambtster Boys, kon er gevoetbald worden.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Tatar was het een open wedstrijd, Beide teams zochten de aanval. Het duurde welgeteld zeven minuten alvorens de eerste goal genoteerd kon worden. Die kwam op naam van Lars de Jonge: 0-1. Binnen de kortste keren moesten de toeschouwers zich even goed in de ogen wrijven, want de gasten hadden na een kwart wedstrijd al drie keer weten te scoren. Lars de Jonge en Jordi Sanders waren verantwoordelijk voor de snel verkregen 0-3 voorsprong.

Wagenborger Boys had geen antwoord op de snelle omschakeling van de gasten, die het vooral in de lange bal zochten en de thuisclub er op snelheid wist uit te lopen. Jochem Smit was toen al geblesseerd afgehaakt. Zijn rechterenkel stond er bij een duel ineens heel raar op. Het duel lag vervolgens even stil en nadat de pechvogel door Robin Riepma was vervangen, kon men weer verder. Riepma bekroonde zijn invalbeurt met een treffer en toen Erwin Lalkens er voor de thee nog 2-3 van wist te maken, leek er in het tweede bedrijf van alles mogelijk. Oldambtster Boys had die ommezwaai aan zichzelf te danken, omdat men iets te gretig op jacht naar meer goals ging en daarbij de eigen posities uit het oog verloor.

Na de thee beging Wagenborger Boys echter de fout dat het de tegenstander teveel ruimte liet. De duels werden niet fanatiek genoeg aangegaan en de ruimtes tussen de linies waren te groot. Oldambtster Boys vond het allemaal prima. Het had de geblesseerde Edwin Kramer in de kleedkamers achtergelaten. Zijn vervanger was Roy Katt. De gasten liepen door een treffer van Emil Heeres uit naar 2-4. Daarna werd het pas echt bizar op het Wagenborger sportpark. Erik Kort zorgde voor de aansluiting (3-4) en tekende ook voor de gelijkmaker: 4-4. Hoewel Wagenborger Boys aan de bal beter stond te spelen dan hun opponent, ging er toch nog teveel mis. Het doelpuntenfestijn bleek dan ook nog lang niet ten einde te zijn.

Lars de Jonge bracht zijn totaal op drie toen de bezoekers uit een strafschop opnieuw aan de leiding wisten te komen (4-5) en vervolgens tekende Erik Kort voor zijn derde van de middag: 5-5. Met nog een klein kwartier te gaan draaide Wagenborger Boys de duimschroeven aan. Knullig balverlies van de gaten leverde de 6-5 op van Bert Nijdam, maar het was Jordi Sanders die namens Oldambtster Boys een strafschop wist te benutten en de stand daarmee gelijk trok: 6-6. Het slotakkoord was echter voor Wagenborger Boys. Erik Kort leek op weg naar een vierde goal, maar werd door aanvoerder Lars de Jonge gestuit. Kennelijk was hij het er niet mee eens dat zijn opponent meer zou scoren dan hij. Omdat Kort binnen het strafschopgebied ten val kwam, mocht Wesley Sannes nog een keer vanaf elf meter aanleggen. Hij gaf doelman Michel Buurmeijer het nakijken en tekende voor de 7-6 eindstand.

Na een dergelijke uitslag kun je als trainer verschrikkelijk boos worden over de manier waarop je zoveel tegentreffers krijgt. Bij Oldambtster Boys zal dat gevoel zeker hebben geleefd en in iets mindere mate bij Wagenborger Boys. Daar stond tegenover de Nieuw-Scheemder goals immers wel het positieve eindresultaat op het wedstrijdformulier dat de gastheren drie punten had opgeleverd. En dat was voor de Wagenborgers de belangrijkste conclusie die men na afloop kon trekken.

‘Ik loop als trainer al heel wat jaren mee, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. De adrenaline gierde me een dag na de wedstrijd nog door de aderen. Ik kan me heel goed voorstellen hoe men zich na de in 5-5 geëindigde eredivisiewedstrijd tussen AZ en Utrecht moet hebben gevoeld. Dit moet je gezien hebben, anders geloof je het niet. En zelfs als je het gezien hebt, blijft het ongeloof bestaan’, vertelt oefenmeester Reitze Enderle van de Boys.

Zijn collega Jan Martin Koetje baalde geweldig. ‘We hadden meer uit deze wedstrijd moeten halen. Het is spijtig dat je een 0-3 en 2-4 voorsprong eigenlijk te gemakkelijk laat glippen omdat je het positiespel volledig uit het oog verliest. We hebben het na de zevende Wagenborger goal nog wel geprobeerd, maar het is helaas niet gelukt om de nederlaag af te wenden. Wij kopen er niet veel voor, maar ik denk dat de neutrale toeschouwer wel aan zijn trekken is gekomen.’ Hij vond Leon de Jonge de beste speler aan de kant van Oldambtster Boys. ‘Maar die zijn we straks kwijt. Hij verhuist naar Curacao. Dat is een aderlating’, aldus Koetje.

* Wagenborger Boys – Oldambtster Boys 7-6 (2-3). Lars de Jonge 0-1; Jordi Sanders 0-2; Lars de Jonge 0-3; Robin Riepma 1-3; Erwin Lalkens 2-3; Emil Heeres 2-4; Erik Kort 3-4; Erik Kort 4-4; Lars de Jonge 4-5 (strafschop); Erik Kort 5-5; Bert Nijdam 6-5; Jordi Sanders 6-6 (strafschop); Wesley Sannes 7-6 (strafschop).

No Replies to "Bizarre derby in kelderklasse van amateurvoetbal"