SV De Heracliden wint worstelpartij van De Fivel

In Uithuizermeeden heeft gastheer SV De Heracliden met het kleinst mogelijke verschil (1-0) van De Fivel weten te winnen. Met de zege revancheerde het team van trainer Jaap Danhof zich voor de 2-0 nederlaag die in de openingswedstrijd van dit seizoen in Zeerijp werd geleden. Goed was de wedstrijd niet. Vloeiende combinaties waren schaars op het loodzware veld, waar het vooral op fysieke kracht aankwam. Naarmate het duel vorderde, begon het treffen steeds meer op een worstelpartij te lijken van twee ploegen die wel wilden, maar niet bij machte waren om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Omdat de Meisters de grootste kansen kregen, kon de zege uiteindelijk niet onverdiend worden genoemd.

Voor beide teams was het zaak om een goed resultaat neer te zetten. In het grote middenveld van de zesde tot en met de elfde plaats van de 4e Klasse C ontlopen de teams elkaar niet zoveel en is elk punt er eentje. Voor de aftrap stonden ploegen op respectievelijk de zevende en de achtste plaats, waarbij SV De Heracliden in de achtervolging moest maar wel twee wedstrijden minder heeft gespeeld dan het elftal van het duo Elle Smit en Nik Poortinga. De Fivel verloor een week eerder nipt van VVK (2-3), terwijl SV De Heracliden in Spijk op 0-0 was blijven steken. Voor aanvang van het duel, dat onder leiding stond van scheidsrechter Nijboer, werd een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van Bert Lanting. De uitvaart had al plaatsgevonden, maar het duel tegen de Riepsters was de eerste gelegenheid voor de Meisters om in het bijzijn van familieleden bij het overlijden stil te staan.

Nadat de bal eenmaal in beweging was gebracht, bleek De Fivel het beste van het spel te hebben. Doelman Sander Steenbergen van het ‘andere Oranje’ zag de blauwzwarten een kleine twintig minuten alleen maar van grote afstand. In die periode had De Fivel moeten profiteren van het feit dat men feller in de duels was en ook de mogelijkheden kreeg om doelman Albert de Jonge uit te testen. De gasten lieten dat echter na en dat zou hen duur komen te staan.

In de 21e minuut dook de thuisclub voor het eerst in de buurt van het Riepster strafschopgebied op. Ruben Slager lepelde het leer vanaf de rechterkant voor de kooi van Steenbergen, maar zag zijn inzet met een rare curve over de deklat verdwijnen. Nog geen twee minuten later lukte het beter, maar nu was het Jeroen Oosterhuis die de bal naast liep. Het waren de eerste schermutselingen waarbij De defensie van De Fivel op zijn hoede moest zijn. De grootste mogelijkheid om de score te openen kregen de blauwzwarten na een klein half uur spelen. Een onderschepping in het hart van het slecht opgestelde middenveld van De Fivel leverde balbezit op voor Jeroen Oosterhuis. Hij zag goalie Steenbergen op zich af komen en hoefde het speeltuig alleen maar in de voeten van de mee opgekomen Roy Streppel te schuiven. Dat deed hij dusdanig slecht dat hij zichzelf even later wel voor zijn hoofd kon slaan. De bal verdween naast en dus hadden de bezoekers over geluk niet te klagen. Wat SV De Heracliden eerst had verzuimd, lukte zestig seconden later wel. En andermaal stond Oosterhuis aan de basis. Zijn afgemeten voorzet werd middels een halve omhaal op fraaie wijze door Martijs Delker achter Steenbergen gedeponeerd. Het schot was niet hard, maar wel zuiver geplaatst en dus was het duel eindelijk opengebroken: 1-0.

Op dat moment was el wel duidelijk dat er aan de kant van De Fivel moest worden ingegrepen. Het middenveld werd bij tijd en wijle compleet overlopen omdat niet iedereen zijn verdedigende taken serieus nam. Jan van Baren werd tien minuten voor de pauze geslachtofferd. Zijn plaats werd ingenomen door Senne Bos. Hij was daarmee de vierde telg van dezelfde familie die binnen de lijnen stond. Het enige opmerkelijke moment voor de pauze kwam daarna ook op naam van de bezoekers. Een voorzet van Emiel Bos kon eenvoudig binnen worden gelopen door Rindert Havinga. Op twee meter van de doellijn faalde hij echter hopeloos.

Meteen na de doelwisseling kreeg SV De Heracliden twee corners op rij, waarbij men in beide gevallen verzuimde om de score te verdubbelen. Aan de andere kant van het veld liep Wouter Hoff van de Meisters de bal bijna in het eigen doel na een voorzet van Eirik Eide. Het was een van de weinige keren dat de bezoekers nog dreigend in de buurt van goalie Albert de Jonge wisten op te duiken. Dat leidde meer dan eens tot frustratie bij met name Corn̖é Bos, die het hele tweede bedrijf druk bezig was met het leveren van commentaar op zijn medespelers. Af en toe liet hij zich verleiden tot het maken van acties waar je de ogen beter bij dicht kon knijpen. Om vervolgens maar te hopen dat het allemaal goed zou aflopen. Fluitist Nijboer verzuimde hem op zeker moment tot de orde te roepen, daar waar de onpartijdige voor lichtere vergrijpen al geel had getoond.

De grootste mogelijkheden na de doelwisseling waren voor de thuisclub. In de omschakeling wisten ze echter niet nog een keer toe te slaan. Ruben Slager had dat van dichtbij moeten doen na een prima voorzet van Wouter Hoff. Hij schampte de bal op een meter of vijf van het Riepster doel slechts met zijn hoofd, waarna het speeltuig naast rolde. Ook doelpuntenmaker Martijs Delker kreeg een mogelijkheid. Hij mikte echter te hoog.

De Fivel probeerde met de moed der wanhoop het tij nog te keren, maar veel meer dan een mislukte actie van Corné Bos kwamen de gasten niet. De gasten worstelden met zichzelf, bewogen te weinig, waren niet balvast genoeg en ontbeerden een flinke dosis creativiteit. Het was niet zo dat SV De Heracliden de pannen van het dak speelde, want ook de thuisclub zou beter moeten kunnen. Aan de kant van de gastheren werd echter wel behoorlijk meer energie in het treffen gestoken. En dus bleef het bij die ene treffer van voor de pauze en stak SV De Heracliden de punten in de knip.

Oefenmeester Jaap Danhof was na afloop een opgeluchte en tevreden man. ‘Dit was een moeilijke wedstrijd. Een groot deel van de teams in onze klasse ontlopen elkaar niets. Ik vond De Fivel aanvankelijk beter spelen. Naarmate de eerste helft vorderde, kregen we meer grip op het spel. Ik denk dat we na de thee ver waren weggelopen als die ene grote mogelijkheid wel was verzilverd. We kregen in de omschakeling mogelijkheden genoeg om toe te slaan, maar speelden dat slecht uit. Maar goed, we hebben gewonnen. Dat is het belangrijkste.’

Namens De Fivel zei Elle Smit dat zijn ploeg te weinig uit de duels was gebleven en dat SV De Heracliden juist daarin sterker was. ‘Het was ook allemaal niet echt doordacht wat we probeerden. Alle ballen werden voor het doel gegooid en daar moest men het dan maar uitzoeken. Teveel spelers van ons hebben het niveau niet gehaald wat van hen verwacht mag worden. Natuurlijk missen we jongens als Mark Kramers en Bjorn Everts. Dat kan echter niet verbloemen dat we de focus niet wisten vast te houden en niet in staat bleken om naar voetballende oplossingen te zoeken.’

* SV De Heracliden – De Fivel 1-0 (1-0). Martijs Delker 1-0.

No Replies to "SV De Heracliden wint worstelpartij van De Fivel"