Klaes Hoekstra: ‘Het was weer een fantastische Winterloop’

In twaalf edities 714.837,50 euro ophalen voor het goede doel, het UMCG kanker research fonds. Dan ben je een grote. En dat blijkt ieder jaar maar weer in de aanloop naar en tijdens de Bedumer Winterloop. Ook voor de editie van dit jaar werd alles in het werk gesteld om dit initiatief van boegbeeld Klaes Hoekstra tot een groot succes te laten worden. En dat werd het. Nadat alle activiteiten achter de rug waren, kon men een cheque van 85.000 euro tevoorschijn toveren. ‘En dat is nog maar een voorlopig bedrag’, vertelde Olaf Kessels namens de organiserende stichting.

Iedereen heeft in zijn omgeving te maken met kanker. Door de maatschappelijke betrokkenheid denken wij dat er voor deze loop een breed draagvlak is. U helpt toch ook mee?’, dat is in het kort de boodschap die initiator Klaes Hoekstra en zijn grote schare mede-vrijwilligers ieder jaar weer uitdragen. Het idee voor de Bedumer winterloop ontstond jaren geleden toen Hoekstra zijn vrouw Greetje ongeneeslijk ziek was. Hij was erg gefrustreerd. ‘Wanneer ik in mijn bedrijf ’s ochtends een probleem had, was er ’s middags een oplossing en de volgende dag was het geregeld. Maar voor mijn vrouw kon ik niks doen. Daar had ik last van’, vertelde hij ooit.

Het idee voor de loop ontstond al snel. Men begon in 2011 met een bedrag van 13.053 euro. Hoekstra, die de rest van zijn leven waarschijnlijk altijd als bakker door het leven zal gaan, maar dit eigenlijk sinds 2015 al niet meer is, merkte al snel dat hij het niet meer in zijn eentje kon organiseren en dus kwam er hulp. Heel veel hulp… Enkele jaren geleden was het opgehaalde bedrag al opgelopen tot bijna 169.000 euro. De Bedumer Winterloop groeide uit tot het evenement dat het nu is. Een spektakel dat zijn gelijke in de regio niet kent.

Twee jaar lang kon de loop niet gehouden worden in verband met de coronacrisis. Nu was hij er weer. Inmiddels is de Bedumer Winterloop echter al veel meer geworden dan een paar rondjes rondom het Versplein lopen. Meedoen aan een ondernemersdiner, een stamppotbuffet, een van de vele sportieve activiteiten of de pubquiz, een benefietconcert bijwonen of je in een Après-ski storten. Het kon allemaal. Tijdens het ontbijt op zaterdagmorgen sprak burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Hogeland de vrijwilligers nog even toe. Op het plein zelf, het zenuwcentrum van de Winterloop, bracht meester Wim Beukema van CBS De Regenboog, ook wel bekend onder de naam Wanton, het nummer Zo Stil van Bløf ten gehore. Hij liet een diepe indruk achter met zijn optreden en zorgde er voor dat men op dat moment figuurlijk gezien bijna een speld kon horen vallen.

Volstrekt uniek is overigens dat de organisatie van de loop met een budget van nul euro heeft gewerkt. Er blijft kortom niets aan de strijkstok hangen. Alles gaat naar het KWF en dat is dus opnieuw een mooi bedrag geworden. Aanjager Klaes Hoekstra: ‘Wat was het weer een fantastische Bedumer Winterloop met een geweldig resultaat als gevolg voor het UMCG Kanker Researchfonds. Het prachtige weer heeft hier natuurlijk ook aan bijgedragen. Dat was fijn voor de wandelaars, lopers en toeschouwers. Veel mensen hebben kennis kunnen maken met voor ons nieuwe initiatieven zoals het bijzondere concert van Wilhelmina, Heman en Patrimonium en het shantykoor Doekegat. Ook de spelletjesavond van de Pioniers was een groot succes. Verder waren er natuurlijk vele sportieve evenementen zoals de spinningmarathon van Mind & Motion, de Leefstijlgames van de Leefstijlfabriek, de Bedumer Swimchallenge van Aqua Bedum, de volleybalmarathon van de jonge meiden van DIO Ma1 en het Specialfit kickboksen van Niels van Os. Colourful Het Hogeland zorgde voor heerlijke Oekraïense hapjes en ook de horeca droeg zijn steentje meer als bij. Het is echt grote klasse dat iedereen zich zo voor de Winterloop heeft ingezet.’

Wie volgens Hoekstra zeker niet vergeten mogen worden zijn de sponsoren, vrijwilligers en bedrijven. ‘Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest. Geen organisatie kan zonder, dus is er grote waardering voor hen. Wij laten aan de samenleving zien dat hier een grote saamhorigheid heerst. Een loop als deze verbindt zijn inwoners en daar kunnen wij alleen maar trots op zijn.’ Trots is hij ook op zijn team. ‘Wat een onvermoeibaar enthousiasme en inzet hebben ze gedurende de afgelopen maanden laten zien. Nogmaals dank Bedum. Wij kijken uit naar de editie van 2024.’

No Replies to "Klaes Hoekstra: 'Het was weer een fantastische Winterloop'"