Stedum buigt in slotfase diep voor FC LEO

Op het prima te bespelen veld van het nostalgische sportpark aan de Bedumerweg in Stedum stond voor de thuisclub de wedstrijd tegen FC LEO op het programma. Het werd voor de gastheren wel weer eens tijd voor een goed resultaat, maar zo ver zou het niet komen. FC LEO ging er met de punten vandoor. De uiteindelijke 0-5 zege kwam pas laat tot stand.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Peter Tillema, vader van jeugdleden, vrijwilliger en sponsor van FC LEO, kon er in Stedum worden afgetrapt voor het duel in 5D dat zeker voor de Leensters een zege zou moeten opleveren, wilde men zich in de strijd om de tweede plek handhaven. Koploper RZ Baflo is in deze klasse al bijna uit het zicht geraakt.

Bij Stedum loopt de ziekenboeg langzaam leeg. Daarnaast wist men zich de eerste competitiewedstrijd nog te herinneren. Daarin werd FC LEO de eerste helft verrast en konden de geelzwarten de punten mee naar huis. FC LEO had een beroerde periode voor de winterstop. De laatste drie wedstrijden werden verloren waarbij de wedstrijd tegen Zeester wel heel erg matig was. Het zelfvertrouwen werd weer opgebouwd tijdens een midweekse oefenwedstrijd waarin met 5-1 van SGV werd gewonnen. Bij FC LEO ontbrak keeper Robin Werkman, die geblesseerd is. Rick Koster moest wegens werk de wedstrijd ook aan zich voorbij laten gaan.

In de eerste fase van de wedstrijd waren beide ploegen redelijk in balans. FC LEO probeerde wel meer te voetballen, maar kon nauwelijks gevaarlijk worden. In de counter waren de gastheren wel redelijk gevaarlijk. Zo kon na een minuut of twintig Robbert Slager alleen op keeper Tuma aflopen, maar zijn wilde uithaal belandde tussen de schapen in het weiland achter het doel.

FC LEO was voetballend wel de bovenliggende partij, maar het kwam mondjesmaat tot kansen. Aan de rechterkant was Jasper Wiersum nog onzichtbaar en aan de linkerkant verzandde Pieter Zijlstra in goede bedoelingen. Doelgericht was het allemaal nog niet. De ruststand zou dan ook geheel terecht 0-0 zijn geweest, ware het niet dat het geluk voor de Leensters in de laatste seconden van de eerste helft zat. Met een vlotte combinatie over de linkervleugel, kon Abienezer Araya richting de achterlijn lopen. Zijn strakke voorzet met het linker zwabberbeen werd onderweg door verdediger Erik Sevenhuijsen ongelukkig verlengd dat deze bij de eerste paal binnen hobbelde. De vreugde was groot in het Leenster kamp want met een gelukkig verkregen 0-1 voorsprong kon men van de thee gaan genieten.

De tweede helft gaf een zelfde spelbeeld te zien als het eerste bedrijf. FC LEO probeerde te voetballen en Stedum wachtte geduldig af. De eerste grote kans was voor de gasten. Uit de draai mocht Jasper Wiersum vanaf de zestien meter aanleggen, maar zijn schot schampte de verste paal aan de buitenzijde. Aan de andere zijde werd Stedum vooral gevaarlijk uit vrije trappen die te pas en te onpas werden gegeven door de warrig fluitende scheidsrechter Mustafa. Leider Werkman vond dat hij hier wel iets van mocht zeggen, maar de scheidsrechter was daar niet van gediend. In een aantal zinnen probeerde hij uit te leggen dat hij geen commentaar meer wenste. Nadat Werkman nogmaals om verduidelijking van zijn uitleg vroeg, trakteerde Mustafa hem op een gele prent.

Na deze opwinding en het inbrengen van Frank Veenwijk voor Pieter Zijlstra, werd FC LEO steeds gevaarlijker. Al binnen een minuut na zijn invalbeurt had Veenwijk kunnen scoren. Hij raakte meer lucht dan bal en dus ging het leer ruim naast. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd was het dan wel raak voor de oranjehemden. Een uitstekende aanval over de linkerkant belandde bij Frank Veenwijk, die aan de rechterkant Johan Hofman aanspeelde. Deze had een vrije doortocht naar keeper Reker, maar werd wel iets naar rechts gedrongen. Zijn uithaal vanaf een meter of twintig, deed de oren van de Stedumer goalie suizen. Het leer vloog op schitterende wijze de bovenste driehoek in: 0-2.

De wedstrijd was nu wel gelopen. Bij Stedum was het verzet gebroken en FC LEO zette nog even aan. Dit leverde vijf minuten later de 0-3 op. Wederom was het Frank Veenwijk die goed doorzette op de linkerkant. Zijn wippertje over keeper Reker heen werd eenvoudig binnengetikt door Jasper Wiersum: 0-3. Nog geen minuut later was het Frank Veenwijk zelf die scoorde. In de zestien meter draaide hij simpel weg en met zijn rechter knalde hij de 0-4 tegen de touwen.

De koek was echter nog niet op. Ruim in blessuretijd was het Abienezer Araya die de eindstand op 0-5 wist te bepalen. Vanuit een corner belandde de bal voor zijn voeten en hij liet zien over voldoende schotkracht te beschikken. Zijn snoeiharde pegel verdween onhoudbaar voor de keeper in het dak van het doel. Hierna floot de scheidsrechter meteen voor het einde van de wedstrijd. FC LEO was weer drie punten rijker en zag de concurrentie om plaats twee bijna allemaal punten verspelen. Zaterdag zijn de Leensters vrij en spelen ze een oefenwedstrijd in en tegen Eastermar. De week daarop de belangrijke thuiswedstrijd tegen Ezinge.

‘De selectie wordt met de week sterker. Het verschil kon pas laat in de wedstrijd worden gemaakt, maar Stedum is een stugge ploeg, We zijn in ieder geval goed uit de winterstop gekomen en echt op weg naar iets moois’, liet coach in opleiding Rowan Rozema zich na het laatste fluitsignaal ontvallen.

‘We wisten vrij lang stand te houden en benutten de kansen niet die we krijgen. Dan wordt het een lastig verhaal. We hebben een groot deel van de wedstrijd hard gewerkt en leuk voetbal laten zien. Daarna ging het snel en dat is jammer. Maar goed, het is niet anders. Komend weekeinde proberen we het opnieuw.’

* Stedum – FC LEO 0-5 (0-1). Erik Sevenhuijsen 0-1 (eigen doel); Johan Hofman 0-2; Jasper Wiersum 0-3; Frank Veenwijk 0-4; Abienezer Araya 0-5.

No Replies to "Stedum buigt in slotfase diep voor FC LEO"