Vijfdeklasser ZEC ontslaat oefenmeester Marinus Siekman

Vijfdeklasser ZEC uit Zandeweer heeft per direct afscheid genomen van trainer Marinus Siekman. Zijn assistent Fred Roossien blijft vooralsnog aan de club verbonden. Het bestuur heeft dat volgens voorzitter Gerrit Hofman besloten omdat er een onwerkbare situatie was ontstaan. ‘We hadden deze maatregel liever niet genomen, maar de chemie tussen de selectie en de beide trainers is er niet meer. Dat hebben zowel spelers als trainers toegegeven. Het klinkt keihard en feitelijk is het dat ook. Je ontslaat namelijk niet zomaar iemand. Op zo’n moment kun je echter niets anders doen dan voor de club kiezen.’

Voor de winterstop was al duidelijk dat het voor zowel Siekman als Roossien het laatste jaar bij ZEC zou gaan worden. Ook toen waren er wat haarscheurtjes zichtbaar in de samenwerking tussen spelersgroep en de beide coaches. ‘Middels een aantal gesprekken is dat toen opgelost en hadden we het gevoel dat de neuzen allemaal dezelfde kant op stonden. Kennelijk is dat een misvatting geweest’, vertelt een teleurgestelde Hofman.

Hofman vindt het ongelofelijk jammer dat een man als Marinus Siekman, toch al meer dan dertig jaar trainer en nog nooit ergens weggestuurd, in Zandeweer zijn Waterloo heeft gevonden. ‘Dit soort dingen doe je liever niet. ZEC heeft veel aan Marinus Siekman en aan Fred Roossien te danken. Zij hebben de club nadrukkelijk op de kaart gezet. Ik wil overigens benadrukken dat we in goede harmonie afscheid van elkaar hebben genomen en dat er van beide kanten begrip is voor de manier waarop we de ontstane problemen het hoofd moeten zien te bieden. We hebben binnen de selectie behoefte aan rust en stabiliteit. Die kan de spelersgroep niet bij de beide trainers vinden. Dat hebben de coaches ook zelf toegegeven.’

Die uitspraak verwijst min of meer naar de manier waarop Siekman en Roossien samenwerken. De assistent-coach van het eerste team eist een grotere rol voor zich op dan hem is toebedeeld en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hem dit steekt. Dat heeft al meerdere keren tot frustratie en verbale botsingen geleid. Tijdens het thuisduel van afgelopen zaterdag tegen Zeester, de oude club van Siekman, ging het mis toen aanvaller Robin Stoter uitschoot in de richting van Fred Roossien. Die ging op zijn beurt tekeer tegen de oefenmeester door hem toe te bijten dat Stoter direct gewisseld moest worden. ‘En anders ben ik weg’, zou de assistent zich hebben laten ontvallen. Siekman was zichtbaar verbaasd over die opmerking, want hij had toen al besloten om zijn assistent in bescherming te nemen en Stoter van het veld te halen.

De coach kondigde na de met 3-0 gewonnen wedstrijd aan dat er nog wel een ‘goed gesprek’ zou volgen, maar dat dit uiteindelijk tot zijn eigen val zou leiden had hij ook niet verwacht. ‘Nou ja, Je kunt wel stellen dat mijn ontslag een optelsom is van allerlei factoren. De huidige spelersgroep vormt geen team. Dat is gewoon het eerlijke verhaal. De selectie bestaat uit drie groepjes met weinig zelfreflectie.  De goeie jongens daargelaten, want die zijn er echt wel, is dit gewoon hartstikke jammer. Er lopen in Zandeweer spelers rond die zichzelf ten onrechte verschrikkelijk goed vinden. Ik kan je één ding verzekeren, in de tientallen jaren dat ik trainer ben heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Niemand neemt het voortouw binnen de selectie en het ligt allemaal aan anderen.’

Ondanks het feit dat Siekman behoorlijk teleurgesteld is, vertrekt hij met opgeheven hoofd bij ZEC. Hij was bezig met zijn tweede seizoen en hard op weg om de club richting de nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse te loodsen. Het afgelopen seizoen eindigden de Zandeweersters als derde en wist men een periodetitel in de zak te steken. ‘We hadden deze competitie mooie dingen kunnen bereiken als we er met z’n allen voor waren gegaan. Ik gun ZEC het allerbeste, maar voor mij is het klaar.’

Volgens Hofman kan het besluit van het bestuur de komende tijd twee kanten op werken. ‘Het is nu aan de spelersgroep om te laten zien dat we de juiste beslissing hebben genomen. Wij hopen dat ze dit goed oppikken. Het kan ook nadelig uitpakken, maar dat moet de tijd leren.’

De taken van Siekman en Roossien worden tot aan het einde van het seizoen overgenomen door Jari Koopman en Geert-Jan Zijlstra. Beiden hebben hun sporen op voetbalgebied wel verdiend en zijn in de regio bepaald geen onbekende verschijningen. ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit ervaren duo het goeie werk van Siekman en Roossien op een passende en hopelijk mooie manier zal afsluiten’, besluit Hofman. Het verhaal van ZEC is voor Roossien nog niet klaar. Hij wilde graag iets voor de club blijven betekenen, bemoeit zich niet meer met het eerste elftal, maar zal tot aan het einde van dit seizoen nog wel de tweede selectie van de Zandeweersters blijven begeleiden en trainen.

2 Replies to "Vijfdeklasser ZEC ontslaat oefenmeester Marinus Siekman"

  • comment-avatar
    Voetballiefhebber februari 17, 2023 (19:52)

    Als spelers zo goed waren met hun benen als met hun mond? Dan bestond er allang geen amateurvoetbal meer. Dan waren het allemaal profs. En zo gedragen ze zich in de vijfde klasse kennelijk ook. Zouden eens wat vaker in de spiegel moeten kijken. Het probleem bij zichzelf zoeken in plaats van meteen met de vinger naar een trainer te wijzen.

  • comment-avatar
    Jan de Jong februari 17, 2023 (20:06)

    Een trainer die een beetje onderlegd is, zou niet eens een vijfdeklasser moeten willen trainen. Laat ze lekker aanmodderen. Het niveau is in de regel bedroevend en de mentaliteit er eentje van snel even voetballen en dan snel aan de peuk, de bier en de frikandellen. Je ziet het iedere week weer gebeuren en ik lees het regelmatig hier op Eemsmondsport. Te gek voor woorden en het getuigt ook van weinig respect richting een man als Marinus Siekman.