SC Scheemda de beste in Oldambtster derby tegen VVS

Op sportpark ‘d Oosterd in Scheemda voltrok zich weer eens de onvervalste kraker tussen de aartsrivalen SC Scheemda en het Oostwolder VVS. Het was een strijd tussen de nummers één en drie op de ranglijst en dus een zeer belangrijke voetbalmiddag. In de carnavaleske entourage bleef SC Scheemda baas in eigen huis. Het wist de gasten met 3-1 te kloppen en dus viel er voor de Oostwolders na afloop weinig te vieren.

Zoals wel vaker het geval is als beide ploegen tegen elkaar strijden, waren de ludieke acties er weer. Voor aanvang van het duel ontstaken de Scheemder supporters een aantal flinke rookpotten, waar ze overigens zelf de meeste hinder van ondervonden omdat de wind in hun richting stond. Verstoppertje spelen achter het enorme spandoek met de tekst ‘your worst nightmare’ had weinig zin. De Oostwolders hadden zich evenmin onbetuigd gelaten en maakten op het doek duidelijk wat ze van hun opponent vonden. ‘Scheemda is een sekte’, stond er geschreven. Dat het allemaal ludiek bedoeld is, was wel duidelijk en zo werd een en ander dan ook ontvangen. De ‘vijandige sfeer’ tussen beide verenigingen beperkt zich altijd tot dat soort acties en dat valt de supporters te prijzen.

De Scheemders begonnen beter aan de wedstrijd. Nadat schoten van Tom Knollema en Ramon Ab in de eerste vijf minuten hun doel hadden gemist, was het Danny Blaauw die Jasper Brink vrij voor de goal van VVS wist te zetten. De katachtige reflex van sluitpost Tim Ludwig mocht er zijn en dus bleven doelpunten vooralsnog uit. Het team van trainer Gerrie Drent bleef het betere van het spel houden. VVS wilde wil, maar kwam niet echt aan voetballen toe. De bezoekers kregen geen grip op de achterste linie van SC Scheemda. Men wist er te weinig druk op te zetten en in de duels ontbrak de nodige scherpte. Uit een corner kon Marco van der Linde vrij inkoppen, maar mikte te hoog. Marvin Ab probeerde het na een kwart wedstrijd, maar schoot keihard op onderkant lat. De gastheren hadden het duel misschien al wel vroeg in het slot moeten gooien, maar kregen met de aloude voetbalwet te maken. Als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel. In de 27e minuut kreeg VVS zijn eerste mogelijkheid en die werd ook meteen verzilverd door René Dijksterhuis. Doelman Frank Brouwer moest vissen en SC Scheemda op jacht naar herstel: 0-1.

Het was alsof de bliksem insloeg op het Scheemder sportpark, maar de thuisclub liet zich niet van de wijs brengen. Vijf minuten voor de theepauze kwamen ze langszij. Tom Knollema speelde zichzelf op links vrij en zijn keiharde voorzet werd onberispelijk door Marvin Ab tegen het nylon geschoten: 1-1. Het vuurtje was ontstoken en dat beloofde nog wat voor het tweede bedrijf.

De Oostwolder brigade van coach Egbert Bosma hoopte op een betere tweede helft, maar kreeg ook nu maar één grote mogelijkheid om de lijstaanvoerder pijn te doen. Een voorzet vanaf de linkerkant van René Dijksterhuis had in de 52e minuut door Thijs Boer tegen de touwen gekopt moeten worden, maar de bal vloog naast het doel van Frank Brouwer. Nu was het SC Scheemda dat van zich liet horen. Invaller Niek Smit stond koud in het veld toen hij door Marco van der Linde in een ideale positie werd gemanoeuvreerd om SC Scheemda voor het eerst op voorsprong te zetten. Smit faalde niet en veroorzaakte een orkaan van vreugde aan de zijde van de Scheemder fanatics. Zij konden de polonaise alvast inzetten: 2-1. De gastheren probeerden het duel daarna definitief naar zich toe te trekken. Het lukte topschutter Danny Blaauw oog in oog met de Oostwolder goalie Tim Ludwig niet. Marvin Ab had vervolgens de mazzel dat hij een verkeerde terugspeelbal wist te onderscheppen en tekende beheerst voor 3-1.

Bij die stand zou het ook blijven en dus liet VVS kostbare punten liggen. Daar hadden ze in Scheemda echter lak aan. De ergste nachtmerrie van de bezoekers was uitgekomen. De Scheemder ‘sekte’ vierde feest en het rumoer daarvan zou nog lang naklinken.

‘Qua entourage is het natuurlijk geweldig om dit mee te maken, al ben ik over het spel dan ook minder te spreken. Dat had ook met de wind te maken. Het verschil was ook zeker dat SC Scheemda Niek Smit kon brengen. Hij maakte meteen het verschil en dat konden wij niet. Zij hadden duidelijk het betere van het spel en hebben dan ook terecht gewonnen’, oordeelde trainer Egbert Bosma na afloop.

Collega Gerrie Drent complimenteerde zijn ploeg voor de volwassen manier waarop ze hadden gereageerd toen VVS op voorsprong was gekomen. ‘Het is vaak zo dat een wedstrijd kantelt als je met dit soort tegenslagen te maken krijgt, maar dat gebeurde nu niet. We wisten de rust te bewaren en het overwicht te behouden. VVS kon het vandaag niet en ik vond ons heel goed spelen. Ik moet overigens beide supportersgroepen een compliment geven. Ze hebben er met hun vuurwerk en de spandoeken wel weer wat moois van gemaakt. Door de zege blijven we koploper en kan ik wel zeggen dat de selectie zichzelf en de supporters een prima derde helft heeft bezorgd.’

* SC Scheemda – VVS 3-1 (1-1). René Dijksterhuis 0-1; Marvin Ab 1-1; Niek Smit 2-1; Marvin Ab 3-1 (foto’s: Arno Steeman).

No Replies to "SC Scheemda de beste in Oldambtster derby tegen VVS"