Kansen morsend Holwierde wint van buurman Poolster

Holwierde heeft de derby tegen buurman Poolster in een verdiende overwinning weten om te zetten. Op een paar slordigheden na in het eerste bedrijf, gaven de mannen van trainer Danny Schudde op het sportpark Oldencate in Spijk weinig weg. Daarentegen creëerden de gasten legio mogelijkheden, maar wisten ze het net slechts twee keer te vinden.

De koploper in de 4e Klasse C van het zaterdagvoetbal zonder Bram Geurtsen, die zijn voorste kruisband had afgescheurd tijdens de training. Koen Tuil kon ook niet spelen vanwege ene lichte hersenschudding die hij in het duel met VVK had opgelopen. Daarentegen stond Sander ten Hove voor het eerst dit seizoen wel aan de aftrap na ene langdurige liesblessure. Hij speelde zeer verdienstelijk door alsof hij nooit weg was geweest, alle ruimtes goed dicht te lopen en veel lange ballen van Poolster te onderscheppen.

Holwierde hoopte, net als eerder dit seizoen tijdens de thuiswedstrijd, op een snelle goal zodat Poolster ruimtes zou moeten laten, waardoor de Katmisbewoners meer aan voetballen zouden toekomen. Die treffer leek na enkele minuten al aanstaande toen Robbie ten Hove de diepte werd ingestuurd, maar tegen het gras werd gekwakt. Scheidsrechter Jacob Wijnstra zag er geen overtreding in en liet doorspelen.

Poolster probeerde vanuit een compacte speelwijze de verdedigers van Holwierde in ene vroeg stadium vast te zetten, maar het lukte Yirsan Bouman en Thijs Sonneveld toch nog vrij aardig om van achteruit de opbouw te verzorgen. De grootste kansen waren desondanks voor Poolster, dat de mogelijkheid kreeg om de slordigheden van Holwierde af te straffen. De geelzwarten doken enkele keren voor de neus van doelman Robbin Kuipers op, maar scoren bleek ook nu weer een hels karwei te zijn voor de gastheren. Sinds begin december, toen DVC Appingedam met 4-1 te sterk was, heeft het team van trainer Jeroen de Groot nog geen doelpunt weten te fabriceren.

De gasten hadden een behoorlijk veldoverwicht. Met name de fantastische spelende Tim Visscher bezorgde tegenstander Tom Dijkman duizelingen. En toch wist Holwierde weinig echt uitgespeelde kansen te krijgen. Gijs Geurtsen was er nog het dichtst bij, maar faalde in de afwerking. Het was wel duidelijk dat Holwierde in het tweede bedrijf snel zaken moest doen, want Poolster kan zich ergens in vastbijten als het wil en mocht dat ook nu een doelpuntloos gelijkspel zijn tegen de lijstaanvoerder. Dan hadden ze er waarschijnlijk meteen voor getekend.

In tegenstelling tot het eerste bedrijf kwamen de mogelijkheden er nu wel voor Holwierde. Na vijftig minuten spelen slingerde Thijs Sonneveld een vrije trap vanaf de rechterkant voor het Spijkster doel. De bal werd weggewerkt, maar dat gebeurde dusdanig dat Sonneveld op herhaling mocht. Nu wist Poolster de knikker niet weg te krijgen en vervolgens was het Gijs Geurtsen die doelman Simon Dijkman het nakijken gaf: 0-1. Tien minuten later was het weer raak. De goed spelende Gijs Geurtsen fungeerde nu als aangever en het was Robbie ten Hove die zijn dertiende van het seizoen liet aantekenen: 0-2. De gasten hadden daarna verder weg moeten lopen, maar Ten Hove en Peter Bouwsema, met een fantastische omhaal, wisten Dijkman niet nog een keer te verschalken.

Poolster ging wat aanvallender staan in een poging om de aansluitingstreffer te maken en kreeg daarvoor ook de mogelijkheden. Bij een van de pogingen dacht de thuisclub via Jesse Smit te hebben gescoord, maar de treffer werd wegens buitenspel geannuleerd. Heel Holwierde vond dat terecht, heel Poolster niet. Een tweede kans van Smit ging de mist in omdat de bal niet mee wilde werken op het zware veld. In de slotfase liet Holwierde opnieuw na om genadeloos toe te slaan via invaller Pascal Wieringa en Robbie ten Hove.

Holwierde heeft als lijstaanvoerder nu een gat geslagen van zeven punten met nummer twee, terwijl het verschil met de achtervolgers HS ’88 en DVC Appingedam inmiddels negen punten bedraagt. Overigens heeft HS ’88 wel een wedstrijd minder gespeeld. Het gat met de Damsters kan binnenkort groter worden gemaakt, want op 5 maart spelt Holwierde op het burgemeester Wellemansportpark in Appingedam. DVC heeft nog een appeltje te schillen met de kampioenskandidaat, want in eigen huis was Holwierde al met 3-0 te sterk gebleken.

Op de uiteindelijke zege viel weinig af te dingen, vond ook trainer Danny Schudde. ‘We waren af en toe wat slordig en hadden moeite met het compacte verdedigen van Poolster. Ondanks dat hebben we toch veel kansen gekregen. Dat is eerder dit seizoen wel eens anders geweest, al is het jammer dat we er in mijn ogen te weinig gebruik van hebben gemaakt.’

Met wat meer geluk en doelgerichtheid hadden we in de rust misschien wel voor kunnen staan maar het zit ons ook niet mee. We hebben geen flater geslagen, maar helaas hebben we zelf niet weten te scoren en zijn twee slechte momenten ons fataal geworden. We kunnen nu even bijtanken en daarna volgen er belangrijke weken. Dan spelen we tegen ploegen die om ons heen staan. Dan moet het maar in die wedstrijden gebeuren’, aldus oefenmeester Jeroen de Groot van Poolster.

* Poolster – Holwierde 0-2 (0-0). Gijs Geurtsen 0-1; Robbie ten Hove 0-2 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Kansen morsend Holwierde wint van buurman Poolster"