Scherp spelend SC Loppersum troeft NEC Delfzijl af

SC Loppersum heeft drie punten aan het totaal weten toe te voegen. Op het kunstgrasveld van het eigen sportpark aan de Bosweg klopte het sterk spelende team van trainer David van der Kam opponent NEC Delfzijl dinsdagavond met 4-0. Er stonden nog 81 minuten open van deze tweestrijd nadat het duel eind vorige maand werd gestaakt na een beenbreuk van Peter Heeres. De tussenstand was toen nog 0-0.

De van corona herstelde Van der Kam kon voor het restant geen beroep doen op Rik Buikema, Jeffrey Leegstra, Tim Maneschijn, Hans Middel en uiteraard de onfortuinlijke Peter Heeres. Ook NEC Delfzijl was allesbehalve compleet. Een aantal spelers was niet fit. Van sommigen wist trainer Roy Kamps dat wel, anderen hadden dat niet met hem gecommuniceerd. In totaal ontbraken er maar liefst zeven voetballers en dus moest er flink gepuzzeld worden om een representatief team op de been te krijgen.

Vooraf was duidelijk dat een driepunter voor beide ploegen eigenlijk een must was. Op de eerste toen minuten na was die boodschap bij de Lopsters een stuk duidelijke overgekomen. De gastheren bepaalden voor een groot deel het duel, dat met een vrije trap op de eigen helft van start ging. De Havenkanters werden na een kwartier spelen met een achterstand geconfronteerd. Diederik Dijk mocht een vrije trap nemen. Hij deponeerde de bal achter de defensie van NEC Delfzijl en vervolgens was het Ids In het Veld die de bal tegen het nylon schoot: 1-0. De defensie van de Delfzijlsters mocht zich die goal aanrekenen, want de dekking was slecht verzorgd. De veel feller en in de duels scherper spelende gastheren, die zich aan de bal comfortabel voelden, zagen hun opponent grossieren in foute passes. Die wisten elkaar maar moeilijk te vinden. Vlak voor de thee wist SC Loppersum de marge te verdubbelen. Daar ging volgens trainer Kamps wel een overtreding van Ids In het Veld op doelman Bas Westerhuis aan vooraf. Scheidsrechter van dienst Klompien zag er niets in. Het speeltuig viel op een meter of vijfentwintig van het Delfzijlster doel voor de voeten van Jacob Havinga, die de knikker over alles en iedereen heen in het doel deponeerde: 2-0.

Ook na de doelwisseling waren er te weinig tekenen van herstel aan de zijde van NEC Delfzijl. Het was andermaal Jacob Havinga die de Havenkanters wist te kraken. De teams waren een uur onderweg toen hij het duel in het slot gooide. Westerhuis besloot uit zijn doel te komen bij een diepe bal en die beslissing bleek de verkeerde te zijn: 3-0. NEC Delfzijl wist maar weinig te creëren door het scherpe verdedigen aan Lopster zijde. Nadat Joris Jurna een schot op de paal had zien belanden, kon hij na driekwart wedstrijd wel juichen. Diederik Dijk fungeerde als aangever, waarna Jurna de zestien indraaide en doelman Westerhuis met een geplaatst schot het nakijken wist te geven: 4-0. Het laatste kwartier bleef het voor de neus van zijn collega Peter Paul Datema behoorlijk rustig.

Dankzij de zege zijn de Lopsters het Hoogkerker HFC ’15 op de ranglijst voorbij gestreefd en staan ze nu zevende. Zaterdag hebben beide teams rust. De week daarop gaat SC Loppersum op bezoek bij nummer vijf SV Lycurgus en kan het bij een overwinning zomaar weer richting de top vier kijken in 3C. Dat zal nog lastig genoeg worden, want de Stadjers wisten begin oktober in Loppersum met 0-3 te winnen. Voor NEC Delfzijl wordt het wonden likken en hopen dat de uitwedstrijd tegen Groen Geel meer soelaas biedt. Het eerste duel tussen de beide teams leverde een 1-0 overwinning op voor het team van Roy Kamps.

David van der Kam was na het laatste fluitsignaal uiteraard een tevreden man. ‘Dit is een prima en dik verdiende overwinning. Hier zijn we erg blij mee. Op de eerste tien minuten na hebben we het duel gecontroleerd. We waren beter en scherper. Fysiek en conditioneel staan we er goed op en we wisten de meeste persoonlijke duels te winnen. De instelling waarmee de jongens hebben gespeeld was prachtig om te zien. Wij hebben ons heel volwassen getoond. Hiermee gaan we zeker nog een aantal plaatsen stijgen. Eerst maar even genieten, daarna richten we ons vizier op het duel met Lycurgus.’

‘In de eerste helft ging er een aantal dingen niet goed, waaronder de communicatie. Ook onderling werd er nogal eens gemopperd. Tijdens de rust heb ik tegen de spelers gezegd dat ze alleen maar resultaten kunnen boeken als ze elkaar positief benaderen om elkaar op die manier beter te maken. Elkaar verwijten maken is te gemakkelijk. Doe je dat wel, kom dan met argumenten. Er is nog genoeg werk aan de winkel. We staan nu op een plek waar we in mijn ogen niet horen te staan. Gelukkig vindt de groep dat zelf ook. We zullen moeten leren dat we een team zijn. Dat we daar voor moeten gaan. Met elkaar kunnen strijden, plezier hebben en beleving er in gooien.’

* SC Loppersum – NEC Delfzijl 4-0 (2-0). Ids In het Veld 1-0; Jacob Havinga 2-0; Jacob Havinga 3-0; Joris Jurna 4-0.

No Replies to "Scherp spelend SC Loppersum troeft NEC Delfzijl af"