ZEC blijft op koers na moeizame winst op Noordpool UFC

ZEC heeft op eigen veld de derby tegen buurman Noordpool UFC weten te winnen. De kansen morsende Zandeweersters kregen de voorsprong bijna in de schoot geworpen, maar weigerden daarna door te drukken. De Uithuizers hadden aan één moment genoeg om langszij te komen. Na de doelwisseling leken de gasten alsnog opgerold te worden, maar ook in het tweede bedrijf weigerden de gastheren de wedstrijd in het slot te gooien. Uiteindelijk finishte de thuisclub op 2-1 en daar mochten de Zandeweersters zich in feite nog gelukkig mee prijzen ook.

Duels tussen ZEC en Noordpool UFC zijn altijd beladen voetbalgevechten. Het is een tweestrijd tussen verenigingen die elkaar door en door kennen. Waar spelers rondlopen die van de tegenstanders precies weten waar de sterke en zwakke punten liggen. De verwachting was dat de wedstrijd het nodige vuurwerk zou opleveren, maar daar was geen sprake van. Al zou je daar de supporters van ZEC daar te kort mee doen, want zij hadden nog wel wat knalvuurwerk en groene rookpotten laten aanrukken. Binnen de lijnen was het zoeken naar wat goede voetbalmomenten aanvankelijk een hels karwei. Beide teams grossierden in foute passes, waren in balbezit erg onrustig en nauwelijks in staat om iemand aan te spelen die dezelfde kleur shirt had aangetrokken.

En toch leek het spel al snel op de kar te worden gezet. Op het hobbelige veld, waar de straffe wind zo’n beetje dwars over heen stond, Ingmar Blaauw zich al na een minuut feliciteren toen hij de eerste treffer dacht te hebben gescoord. De goed leidende scheidsrechter Henk Hoiting uit Zuidwolde keurde de treffer af omdat Blaauw in buitenspelpositie stond. Het was daarna minuten lang aanrommelen wat beide ploegen deden. Gezien de stand op de ranglijst zou men van ZEC wel wat meer mogen verwachten, maar het kwam er niet uit. Natuurlijk miste de thuisclub de vakantie vierende Melvin Sikkema en Vincent Zijlstra en kon ook de geblesseerde Gijs Balkema niet aantreden. Maar zelfs dan zou er nog genoeg kwaliteit moeten overblijven om de hoge positie op de ranglijst in 5D wat meer kleur te geven.

Nadat Robin Stoter, die teveel kansen had laten liggen en alleen maar ruzie met de bal leek te hebben, tegen het gras was gegaan kreeg ZEC een vrije trap aan de linkerkant van het strafschopgebied. Mijo Maros omzeilde de Uithuizer muur simpel en zag hoe doelman Jasper Zuidema wel heel simpel over de bal heen dook: 1-0. De ban leek na een kwart wedstrijd te zijn gebroken, maar niets was minder waar. De gastheren bleven volharden in het missen van opgelegde mogelijkheden en hielden Noordpool UFC daarmee ongewild overeind. Met de riemen die de gasten hadden, wisten ze nog een aardig eindje weg te roeien en bleef voor ZEC de dreiging bestaan dat er vroeg of laat een goed geplaatste bal tegen het nylon zou verdwijnen.

En dat gebeurde dan ook. Robin Stoter had een niet te missen mogelijkheid verprutst door de bal in ideale positie hoog over te schieten. Vervolgens mochten de Uithuizers op een meter of veertig van het doel van ZEC een vrije trap nemen. De bal van Danillo Machiels werd op het hoofd geplant van Jasper Eerelman. De zo ongeveer kleinste man op het speelveld knikte slechts met het hoofd en zag de bal met een fraaie boog over doelman Nick Blok in het doel verdwijnen: 1-1. Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat de goalie wel erg ver voor zijn doel stond. En dus lag het duel weer helemaal open en kon de thuisclub zichzelf alleen maar verwijten dat ze het zichzelf veel te moeilijk hadden gemaakt.

Nadat iedereen weer een beetje was opgewarmd en het tweede bedrijf op punt van beginnen stond, was de hamvraag hoe beide teams uit de kleedkamer waren gekomen. ZEC leek het antwoord daarop te geven. Het wist Noordpool UFC meteen op eigen helft vast te zetten en nadat er weer eens wat mogelijkheden om zeep waren geholpen, was het Jelle Rozeboom die de gastheren aan de leiding wist te brengen na een van de vele corners van Mijo Maros: 2-1. En weer had ZEC het zichzelf zo gemakkelijk kunnen maken door na de tweede goal verder weg te lopen. De Uithuizers iedere illusie te ontnemen dat er in Zandeweer wellicht iets te halen zou zijn. Kjell Posthumus was er een paar keer dichtbij, maar moest zijn meerdere erkennen in goalie Zuidema. Die herstelde zich na rust overigens knap van zijn uitglijder in de eerste drie kwartier en wist mede door een aantal goede reddingen zijn team op de been te houden. Naarmate de tijd verstreek, leek het nog maar de vraag of ZEC in staat zou zijn om de krappe voorsprong over de streep te trekken. Elvis Hedzic en Kjell Posthumus raakten niet meer dan het zijnet of zagen goalie Zuidema dwars liggen en die ene keer dat de doelman er niet bij kon, kreeg hij hulp van de dwarsligger. Stoter schoot in de 77e minuut namelijk keihard op de lat.

Aan de andere kant mochten de gastheren van geluk spreken dat een vrije trap van invaller Jarno van Ellen over de kruising vloog en dat dezelfde speler zich net niet volwassen genoeg toonde door bij een overtreding van Damian Linstra op de grond te gaan liggen. De bal was in dat geval zondermeer op elf meter van Nick Blok komen te liggen. Van Ellen bleef echter van alles proberen om het leer op een andere manier over de doellijn te krijgen, maar dat mislukte. En dus bleef het bij de krappe zege voor ZEC, dat daarmee prima zaken deed in de strijd om nacompetitievoetbal voor promotie en is men naar de tweede plaats op de ranglijst gestegen met evenveel punten als Zeester, maar dat had een wedstrijd meer nodig om toe vierentwintig punten te komen.

Jari Koopman (ZEC): ‘Ik krijg nog net niet het schaamrood op de kaken, maar wat was dit slecht zeg. Je snapt er helemaal niks van. Op de training gaat het balletje moeiteloos rond en nu waren we nog niet eens in staat om drie keer een speler met een zelfde kleur shirt aan te spelen. Dat gold overigens voor beide teams. Uiteindelijk hebben we het ons zelf veel te moeilijk gemaakt. Ik weet niet hoeveel kansen je moet krijgen voordat het een goal wordt, maar we lieten nu wel heel veel liggen. We hebben Noordpool UFC gewoon in de wedstrijd gehouden en ja, het had ook zomaar nog gelijk kunnen worden. Dat is ons tenminste nog bespaard gebleven.’

Robert de Vries (Noordpool UFC): ‘Dit was geen beste wedstrijd. Laten we het er maar op houden dat de ploeg die de minste fouten heeft gemaakt de overwinning in de zak heeft gestoken.  Je verwacht heel wat van zo’n derby, maar het viel erg tegen. Zij komen gelukkig op voorsprong en wij komen een aantal keren goed weg, maar daarentegen had je vandaag ook niet raar moeten opkijken als we aan het einde van de rit met een punt van het veld waren gestapt. Of dat verdiend was geweest? Daar kijkt naderhand niemand naar.’

* ZEC – Noordpool UFC 2-1 (2-1). Mijo Maros 1-0; Jasper Eerelman 1-1; Jelle Rozeboom 2-1.

No Replies to "ZEC blijft op koers na moeizame winst op Noordpool UFC"