DVC Appingedam klopt lijstaanvoerder Holwierde

DVC Appingedam heeft de spanning bovenin de 4e Klasse C van het zaterdagvoetbal weer wat opgevoerd, door het schier onaantastbare Holwierde pootje te lichten. De trotse koploper liet voor het eerst na acht overwinningen op rij weer eens een steek vallen. Op het goed bezette burgemeester Wellemansportpark ging de kampioenskandidaat met 2-1 onderuit. Dat gebeurde in een eerder spannende dan goede wedstrijd, waarin de mooiste goal van de middag op naam kwam van DVC-er Ronald Hund.

Er was DVC Appingedam veel aan gelegen om zich te revancheren voor de 3-0 nederlaag die men eerder dit seizoen in Holwierde had geleden. Er moest ook wel wat gebeuren, wilde de ploeg van trainer Duurt Dijkman de titelstrijd nog een beetje leuk maken. In de strijd om de bovenste plaatsen waren er eigenlijk al teveel punten verloren gegaan. De thuisclub begon helemaal niet zo onaardig aan het treffen, dat onder leiding stond van scheidsrechter Patrick Olthof uit Ten Boer. De opbouw van Holwierde werd in een vroeg stadium al verstoord en de gasten leken zich daar maar moeilijk onderuit te kunnen spelen. Toch gebeurde er bijna een half uur lang vrij weinig voor de beide doelen, waarvan die van DVC werd verdedigd door Jim van der Giessen. Die verving de geblesseerde Olaf Kiewiet.

In de 26e minuut was er eindelijk sprake van een korte opleving. Een bal vanaf de linkerkant werd veel te hard voor het Damster doel langsgetrokken. Job Groenewold moest zijn uiterste best doen om het speeltuig nog voor de achterlijn te pakken te krijgen. Het lukte hem en hij wist de bal zelfs nog een keer voor het doel van Robbin Kuipers te krijgen. Daar vond hij echter niemand bereid om de openingstreffer te scoren. Die had Robbie ten Hove een minuut later aan de overkant van het veld  zeker moeten maken. De frêle spits liet die mogelijkheid echter liggen. Dat waren de enige hoogtepunten die tot daaraan toe genoteerd konden worden. Holwierde liet zich zeker niet van zijn beste zijde zien en DVC Appingedam vond het gaatje niet dat tot een voorsprong zou moeten leiden. Die kwam er wel vlak voor rust toen Job Groenewold de bal uit de lucht wist te plukken, nog even een tegenstander op het verkeerde been liet landen om de bal daarna vervolgens langs goalie Kuipers te mikken: 1-0. Nog geen minuut later floot Olthof voor de theepauze en dus had de thuisclub op een zeer gunstig moment een belangrijke slag geslagen. Voor Holwierde was de achterstand minder leuk, maar het deed de wedstrijd wel goed.

Het duel kwam na de thee pas goed tot ontbranding. Holwierde trok de teugels strakker aan en DVC Appingedam wankelde nadrukkelijk. De gastheren wisten de bal amper nog uit het strafschopgebied weg te krijgen. Er ontstonden wat hachelijk situaties voor de neus van de Damster sluitpost en het wachten was dan ook op de gelijkmaker. Die viel na een uur spelen. Tim Visscher sneed heel slim naar binnen en er was niemand aan Damster zijde die van plan leek om hem een strobreed in de weg te leggen. De uithaal van de Holwierder was geplaatst en kletste tegen het nylon: 1-1. Op dat moment was Holwierde bovenliggende ploeg en kreeg het genoeg mogelijkheden om het duel naar zich toe te trekken. Gijs Geurtsen was in twee situaties nog het dichtst bij een treffer. Met meer geluk dan wijsheid wist de verdediging van DVC echter stand te houden, al vond Holwierde bij een van de inzetten dat de bal de doellijn was gepasseerd. Scheidsrechter Olthof kon het vanuit zijn positie niet waarnemen en zijn Damster assistent stond, leunend op de cornervlag, ontkennend met het hoofd te schudden.

Een paar minuten later kreeg de lijstaanvoerder een nieuwe dreun te verwerken. Op het moment dat ze de gastheren in een wurggreep dachten te hebben, sloeg DVC keihard toe. Na een afgeslagen aanval schakelde de thuisclub razendsnel om. De op avontuur gestuurde Ole Horsten wist een prima pass af te leveren bij Ronald Hund. Die had niet veel tijd nog om te bedenken wat hij daar mee ging doen. Hund toverde een doelpunt met een gouden randje op het scorebord. Het leer werd diagonaal en snoeihard in de kruising gejaagd: 2-1.

Holwierde had nog ruim een kwart wedstrijd om de schade te repareren, maar bleek na die nieuwe tegenslag niet bij machte om de goed geposteerde Damster defensie nogmaals pijn te doen. Sterker nog, er had ook zomaar een derde goal voor de gastheren kunnen vallen als de voorzet van invaller Jeroen van Hunnik door doelpuntenmaker Ronald Hund tegen de touwen was gekegeld. Sluitpost Robin Kuipers was echter net iets eerder bij de bal dan de Damster en maakte de poging onschadelijk. Niet veel later mocht Van Hunnik het leer vanaf links nog een keer voor het Holwierder doel slingeren. Nu was het de inmiddels ook al ingevallen Tymen Hogendorp die de kans kreeg om het duel op slot te gooien.  Kuipers gooide zich echter voor de bal en wist de Damsters ook die scoringskans door de neus te boren.

Wat Holwierde daarna ook probeerde, DVC hield de deur op slot. Het nam in verdedigend opzicht geen enkel risico en roste de bal weg waar het werd vereist. Omdat er in het laatste kwart van het duel nogal vaak een van de Damsters languit op het gras lag, besloot arbiter er wat blessuretijd aan vast te plakken. Zelfs in de extra negen minuten speeltijd slaagde Holwierde er echter niet in om een dreigende nederlaag te voorkomen. En dus was de vreugde groot aan de zijde van DVC Appingedam. Ze hadden niet alleen drie belangrijke punten gepakt, maar de competitie ook weer spannend gemaakt.

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Dit zijn hele belangrijke punten. We hebben even een wat mindere fase gehad en dan is een overwinning op de koploper natuurlijk wel lekker. Ons eerste doelpunt viel op een gunstig moment. Je weet dan wel dat Holwierde na rust gaat komen en dat deden ze ook. We zijn de grip op het duel een kwartier lang kwijt geweest en in die fase mochten we zeker niet klagen. Daarna hadden we de zaak weer goed onder controle en waren er zelfs mogelijkheden om het af te maken. Ik ben blij met de teamprestatie, waarbij er ook complimenten gemaakt moeten worden aan het adres van onze keeper en de invallers.’

Danny Schudde (Holwierde): ‘Ik vond de eerste helft van ons ronduit slecht. We waren niet in staat om op het hoge druk zetten van DVC te anticiperen. Het ging allemaal te slordig en bovenal te gehaast bij het zoeken naar de ruimtes die er wel lagen. Die eerste treffer van DVC geven we ook veel te gemakkelijk weg omdat er in de opbouw fouten worden gemaakt. Na rust leken we de wedstrijd naar onze hand te kunnen zetten en ik ben van mening dat we dat ook hadden moeten doen. Maar ja, dan valt die tweede goal en loop je opnieuw achter de feiten aan. Het was op zeker moment gewoon pompen of verzuipen zonder dat we daarbij erg goede kansen kregen. Dit is de eerste keer dat het even niet meezat.’

* DVC Appingedam – Holwierde 2-1 (1-0). Job Groenewold 1-0; Tim Visscher 1-1; Ronald Hund 2-1.

No Replies to "DVC Appingedam klopt lijstaanvoerder Holwierde"