Middelstum zet zwak spelend De Fivel simpel opzij

Middelstum heeft op eigen veld afgerekend met het bezoekende De Fivel. De gastheren klopten het team van het duo Elle Smit en Nik Poortinga, die overigens niet aanwezig was, met 3-0. Dat was in alle opzichten verdiend. De ploeg uit Zeerijp beleefde een totale offday. Niemand haalde zijn normale niveau tegen een veel feller spelende thuisclub, die zich goed bewust was van het feit wat de waarde van een driepunter zou betekenen. De gasten werden pas wakker toen het eigenlijk al te laat was, maar wisten zelfs toen amper dreigend te worden.

Een aantal wintersporters en wat kleine blessures zorgden er voor dat trainer Jelmer Meinardi van Middelstum wat aanpassingen moest doorvoeren voor het duel met De Fivel. Omdat het tweede team van de gastheren niet in actie kwam, liet hij Ferdi Roetert in de tweede helft debuteren. Bij Middelstum hebben ze er een handje van om de voetballers onder begeleiding van vuurwerk het veld op te laten komen en dat bleek geen verkeerde keus te zijn. De eerste minuten van het duel waren namelijk veelbelovend en dan voor al van Middelstummer kant.

Na vier minuten werd het spel al op de wagen gezet. Twan Heemstra mocht een corner nemen die door Aijolt Douma achter doelman Ruud Kuizenga werd gekopt: 1-0. Een vroege goal die al vrij snel een vervolg leek te krijgen toen er amper een kwartier op het scorebord stond. Nu was het Twan Heemstra die kansrijk voor het Riepster doel opdook, maar snoeihard langs de verkeerde kant van de paal schoot. De Fivel stond er bij en keek er naar. Het kwam op alle fronten tekort. Na een klein half uur prima combinatievoetbal van Middelstum met veel loopacties wist Max Oldenhof weg te glippen na een pass van Gijs van Aller. Die besloot Twan Heemstra te lanceren, maar laatstgenoemde strandde op de Riepster goalie. De gasten waren tot aan dat moment amper in staat geweest om doelman Emiel Douma in verlegenheid te brengen.

Even was het schrikken langs de zijlijn toen Daan van Aller een lange bal onschadelijk wilde maken. Hij ging met zijn hoofd naar het leer en kwam vervolgens in botsing met Corné Bos. Van Aller moest even met een bebloed hoofd van het veld. De schade bleek mee te vallen en hij kon zich even later weer bij zijn teamgenoten voegen. De volgende mogelijkheid was andermaal voor Middelstum, dat veel druk naar voren wist te zetten. Mark Kramers was de enige die het namens de bezoekers voor de thee nog een keer probeerde, maar de hoek was erg moeilijk en hij zag zijn mogelijkheid in rook opgaan. Het was vrijwel de enige keer dat het ‘andere Oranje’ zijn tanden even liet zien. Kramers is voor de komende wedstrijd op eigen veld tegen Poolster overigens geschorst omdat hij zijn vijfde geel van dit seizoen kreeg voorgehouden.

Erwin van der Laan bleef na rust in de kleedkamer achter bij Middelstum. Hij werd vervangen door Dennis Verkerk. Die begon prima aan zijn invalbeurt en kreeg de mogelijkheid om de thuisclub opnieuw een treffer te bezorgen. Hij mikte echter op de lat. Na 66 minuten kon de mooiste goal van de middag genoteerd worden. Max Oldenhof kreeg het leer aangespeeld, wipte het leer richting Riepster doel waar Dennis Verkerk de weg vrij had gemaakt voor de doorgelopen Aijolt Douma, die vervolgens raak schoot: 2-0. Verkerk moest zich niet veel later laten vervangen door Roetert omdat hij na een sliding last van zijn hamstring kreeg. De Fivel probeerde het na de tweede tegengoal nog wel, maar kon geen vuist maken. In de slotminuut was het pleit definitief beslecht toen Max Oldenhof het thuisfront nog een keer liet juichen: 3-0. Dat was ook meteen de eindstand en dus was er bij Middelstum alle reden tot tevredenheid.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Dit was een zeer overtuigend overwinning die met veel energie en goed combinatievoetbal tot stand is gekomen. We hebben laten zien dat we ondanks een aantal afwezigen ook met de vervangers een aardig potje kunnen voetballen. Dat is een compliment aan die spelers waard. Mooi is ook dat doelman Emiel Douma inmiddels al vier wedstrijden de nul heeft weten te houden. We hebben wat afstand genomen van de ploegen onder ons en de manier waarop we dat hebben gedaan, was genieten geblazen. Dat gold trouwens ook voor de opkomst. Het is altijd weer heel bijzonder wat de harde kern en de vaste supporters laten zien. Een dankjewel is wat dat betreft wel op zijn plaats.’

Elle Smit (De Fivel): ‘Ik wil niets op de overwinning van Middelstum afdingen. Zij waren feller en wisten alle tweede ballen te winnen. Omdat het bij rust nog maar 1-0 was, heb ik er op gehamerd dat er in het tweede bedrijf meer strijd geleverd moest worden. Na de thee hadden we de wind mee, maar was Middelstum nog steeds de betere ploeg. We hebben uiteindelijk wel meer risico genomen door de deur achterin open te gooien. Dat pakte echter niet goed uit.’

* Middelstum – De Fivel 3-0 (1-0). Aijolt Douma 1-0; Aijolt Douma 2-0; Max Oldenhof 3-0 (foto: Jaap van der Laan/Middelstum Info).

No Replies to "Middelstum zet zwak spelend De Fivel simpel opzij"