Winsumer Jur Smit tijdelijk hoofdtrainer van ZEC

ZEC heeft een gediplomeerd trainer aan de technische staf toegevoegd. De Zandeweersters moesten wel, want na het op de keien zetten van Marinus Siekman was er geen bevoegde oefenmeester voorhanden om de taken over te nemen. De in Winsum woonachtige Jur Smit neemt nu tot aan het einde van het seizoen als eindverantwoordelijke plaats op de bank van de Zandeweersters. De man die met zondagclub Nieuw-Roden lijstaanvoerder in 4B is geworden en met de Drenten een periodetitel in de wacht heeft weten te slepen, is geen onbekende op de Noord-Groninger velden. 

De aanstelling van Smit kan rustig een verrassing worden genoemd. Na het gedwongen afscheid van Marinus Siekman bij ZEC en het min of meer op een zijspoor zetten van zijn assistent Fred Roossien, werden Jari Koopman en Geert Jan Zijlstra naar voren geschoven als de mensen die de Zandeweersters naar het einde van het seizoen moesten loodsen. ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit ervaren duo het goeie werk van Siekman en Roossien op een passende en hopelijk mooie manier zal afsluiten’, vertelde voorzitter Gerrit Hofman nog niet zo lang geleden. Daarbij had de vereniging kennelijk even niet stilgestaan bij het feit dat de KNVB, in tegenstelling tot het verleden, clubs niet zoveel tijd meer geeft om een nieuwe trainer te vinden met de juiste papieren en de benodigde punten. De voetbalbond is daar heel duidelijk over. Bij ontslag of vrijwillig vertrek van de hoofdtrainer/coach geldt een dispensatie voor maximaal vijf wedstrijden, ingaande in de week na de officiële ontslagdatum of datum van op nonactief-stelling/vertrek van de trainer/coach. Hofman: ‘We hebben ons huiswerk gewoon niet goed gedaan en niet over de gevolgen van het ontslag nagedacht. We hadden moeten weten dat de KNVB je als vereniging tegenwoordig geen half jaar dispensatie meer geeft. Dat kun je inderdaad slordig noemen. Laten we het er maar op houden dat we toen in een roerige periode zaten en dat het er gewoon bij in is geschoten om uit te zoeken hoe een en ander zit.’

En dus moest er in ijltempo iemand anders worden gevonden die de kar in Zandeweer zou trekken. De naam Jur Smit viel al snel binnen de gelederen van ZEC. Hofman: ‘We zijn erg blij dat hij heel snel liet weten er wel oren naar te hebben om zich over de selectie te ontfermen. Hij kent de club en een groot deel van de jongens. Het is een goeie trainer en een sociaal mens. We hebben hem de hand geschud en welkom geheten binnen de Zandeweerster familie. Je kunt wel zeggen dat we voor een kleine club als de onze nu de beschikking hebben over een grote technische staf. Daar mogen we, hoe een en ander ook tot stand is gekomen, best trots op zijn.’

Zijlstra geeft toe dat de manier waarop het allemaal gegaan is op zijn zachtst gezegd ‘wat knullig’ over komt en dat hij wel verrast was toen het bericht doorsijpelde dat er op hele korte termijn een gediplomeerde trainer moest komen. ‘Daar reken je natuurlijk niet op, maar ik stap daar gemakkelijk overheen en denk dan meteen oplossingsgericht. Ik ben blij met de komst van Jur en schik me in de rol van rechterhand. Dan moet Jari de linker maar voor zijn rekening nemen’, lacht hij. Koopman heeft daar geen enkel probleem mee. ‘Het clubbelang staat voorop. Laten we blij zijn dat we op zo’n korte termijn een uitweg hebben weten te vinden. We kennen Jur allemaal. Hij is zichzelf en het is absoluut geen arrogante of onaangename man om mee te werken. Ik verheug me op de samenwerking.’ Beiden kennen de oefenmeester maar al te goed van zijn periode bij buurman Noordpool UFC.

Jur Smit staat al meer dan drie decennia op het veld en heeft in de regio diverse clubs onder zijn hoede gehad. Begin jaren negentig startte hij bij de toenmalige vierdeklasser Viboa uit Winsum. Via allerlei tussenstations zoals bijvoorbeeld Warffum, Godlinze, Hunsingo, Poolster en Noordpool UFC belandde hij in het seizoen 2019/2020 opnieuw bij Warffum. Na drie seizoenen verruilde hij de ‘kanaries’ voor Nieuw-Roden. Smit heeft vijftien periodetitels, drie promoties en evenzovele degradaties op zijn cv als oefenmeester staan.

Over zijn komst naar ZEC zegt hij: ‘Geert Jan Zijlstra belde mij of ik er zin in had om het seizoen vol te maken omdat ik toch altijd al op zaterdag wel ergens bij een wedstrijd stond te kijken. Ik kom daar zoveel oude bekenden tegen. Dat voelt echt een beetje als thuis komen. En ach, als een club in de problemen zit. Dan ben ik de beroerdste niet om ze te helpen. In het verleden zat mijn huidige club Nieuw-Roden in dezelfde situatie. Zij hebben er dan ook alle begrip voor dat ik ZEC nu uit de brand help.’ De kans is niet ondenkbeeldig dat Smit straks twee clubs een klasse hogerop weet te brengen. ‘Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, maar zo ver is het nog niet’, aldus de coach die zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC LEO voor zijn eerste krachtproef staat.

Bij Noordpool UFC loopt men nu overigens tegen het zelfde trainersprobleem aan. Daar is Robert de Vries momenteel de verantwoordelijke man, maar ook hij heeft de officiële papieren nog niet. Voorzitter Marcel Dob: ‘Tja, hier hadden wij geen rekening mee gehouden. We zijn inmiddels bezig om te kijken wie er beschikbaar is en we voor de rest van het seizoen voor de groep zouden kunnen zetten.’ Bij FC LEO is Rowan Rozema in opleiding als trainer. De Leensters hadden in het begin van het seizoen al wel door dat de dispensatieregeling van korte duur zou zijn en wist men Gerke Kersaan te strikken. Rozema hoopt zijn opleiding TC3 ergens in mei of juni af te kunnen ronden.

 

No Replies to "Winsumer Jur Smit tijdelijk hoofdtrainer van ZEC"