Zeester trakteert jarige coach op zege in duel met Noordpool UFC

Als je jarig bent krijg je cadeautjes. Met die gedachte zal thuisclub Noordpool UFC zaterdag niet het veld zijn opgestapt om het duel met Zeester aan te gaan. Coach Jaap van der Ploeg van de Zoutkampers was de jarige, had al gebak in de bestuurskamer achtergelaten, maar weigerde de punten ook in Uithuizen te laten liggen. Die werden hem bijna letterlijk en figuurlijk door de gastheren, waar hij in een ver verleden trainer was, in de schoot geworpen. Het duel eindigde in 1-3. Afgemeten aan het aantal kansen had Zeester een veel grotere uitslag neer moeten zetten, maar mochten de bezoekers aan de andere kant ook niet klagen dat Noordpool UFC een paar opgelegde mogelijkheden aan zich voorbij liet gaan.

Het bleef, net als op andere velden, lange tijd onzeker of er wel op het Uithuizer sportcomplex gespeeld kon worden. Koning Winter had in de nacht voor de voetbalzaterdag namelijk nog even flink huis gehouden. Als gevolg van sneeuwval werd een groot deel van het regionale voetbal afgeblazen. Bij Noordpool UFC had men er alles aan gedaan om het kunstgrasveld van het witte spul te ontdoen. Dat lukte, maar gaandeweg de tweede helft werd de groene mat opnieuw door een witte laag aan het zicht onttrokken. Scheidsrechter Jan Kuipers vond het niet nodig om een vroegtijdig einde aan het duel te maken omdat het veld steeds glibberiger werd. De hagelstenen vielen ook in het slot van het duel, toen de beslissing al was gevallen.

Onder het toeziend oog van trainers als Marinus Siekman (ex-Zeester), Gerke Kersaan (FC LEO) en Jur Smit (ZEC) schoot Noordpool UFC als een raket uit de startblokken. Binnen negentig seconden lag de bal, na een voorzet vanaf de rechterkant, door toedoen van Ricardo Sikkema achter doelman Daniël Veenstra: 1-0. Het antwoord van Zeester liet niet lang op zich wachten. In de 5e minuut kon Jordi Knol heel gemakkelijk achter de verdediging van de gastheren kruipen en met een droog schot voor de gelijkmaker zorgen: 1-1. Een openingsfase die veel beloofde, maar geen vervolg kreeg. Zeester had de wind in de rug, maar wist zich daar geen raad mee. In plaats van kort te spelen en de bal laag te houden, werd er vaak met een lange haal naar ruimte achter de Uithuizer defensie gezocht. De ballen kregen op het kunstgras echter zoveel vaart mee dat die niet te belopen waren. Aan de andere kant probeerden de geelzwarten wel voetballend bij het Zoutkamper doel te komen. Dat deden ze trouwens zonder Jarno van Ellen, die zijn heil elders zoekt. ‘Hij is hier niet op zijn plek en is gestopt bij Noordpool UFC’, luidde de uitleg van trainer Robert de Vries.

Na een klein half uur spelen en een aubade aan het adres van de jarige oefenmeester, kwamen de gasten op voorsprong. De manier waarop riep nogal wat vraagtekens op. Voorin ging het mis met de balbehandeling van Noordpool UFC. De bal werd ingeleverd en vliegensvlug naar voren getransporteerd. Chris Noordhof draaide na een pass van Henri Nienhuis simpel bij zijn directe tegenstander weg, die de Zoutkamper aan de verkeerde kant dacht op te vangen. Dat soort buitenkansjes moet je Noordhof niet geven en dus was het weer raak: 1-2. Een presentje dat vier minuten later nog een keer werd aangedikt toen Wessel Bijlenga zijdelings van het eigen strafschopgebied dacht de bal wel voor het doel langs uit te kunnen verdedigen. Het leer werd aan de andere kant opgepikt door Jordi Knol, die de bal panklaar voor de voeten van Chris Noordhof deponeerde. Zijn schuiver was niet hard, maar viel wel buiten het bereik van goalie Jasper Zuidema tegen het nylon: 1-3.

Met die twee cadeautjes was Jaap van der Ploeg wel content. Zijn collega Robert de Vries keek met afgrijzen naar wat zich voorafgaande aan die twee goals had afgespeeld. De enige keer dat zijn ploeg voor de thee nog gevaarlijk werd, was toen Stephan Knol in de fout ging en Uithuizer Robert Wijninga de bal op de pantoffel nam. Hij had de pech dat Ruben Postma op de goede plek stond en de bal voor de doellijn wist weg te koppen.

Bij Zeester dienden zich voor de tweede helft wat verse krachten aan. Het team was de afgelopen tijd behoorlijk door blessures geteisterd en kende een aantal spelers die niet helemaal okselfris waren. Toch speelde Zeester na de pauze beter dan in het eerste bedrijf. Met de aantrekkende wind in het gezicht moest er wel kort worden gespeeld en toen bleek dat de gasten aardig uit voeten konden op het kunstgras. De ene na de andere mogelijkheid werd aangetekend tegen de zichtbaar vermoeid rakende thuisclub, maar de mannen uit het vissersdorp weigerden de trekker over te halen. Het was met name Jordi Knol die tot drie keer toe in een wel erg riante positie werd geplaatst om te scoren, maar de bal niet tussen de palen door wist te krijgen. Hij werd op zeker moment vervangen door Marco Steegstra.

Zeester had in die fase het geluk dat men bij Noordpool UFC het vizier ook niet bepaald op scherp had staan. De geelzwarten kwamen niet vaak voor het doel van Veenstra, maar een stiftje van doelpuntenmaker Ricardo Sikkema had een beter lot verdiend. Een kopbal van de geheel vrij staande Haben Mulue Rezene had er ook wel in gemogen en het zelfde gold voor het schot dat invaller Yur Oosterhof van zijn voet liet vertrekken. Hij raakte de voorzet van Danilio Machiels echter niet goed, waardoor ook die mogelijkheid op niets uitliep.

Ondertussen had een enorme hagelbui (zie foto) de groene kunstgrasmat weer omgetoverd in een laagpolig hagelwit tapijt, waar assistent-scheidsrechter Reyn Kamp van Zeester zelf aan het lijnen trekken was geslagen, en werden de omstandigheden er bepaald niet beter op. Het was glibberen en glijden geblazen en een beetje fatsoenlijk voetballen zat er al helemaal niet meer in. Toen na precies negentig minuten het laatste fluitsignaal had geklonken, konden beide ploegen zichzelf verwijten gaan maken. Zeester omdat het niet veel ruimer afstand had weten te nemen en Noordpool UFC vanwege het feit dat men de doelpunten wel erg goedkoop had weggegeven.

Robert de Vries (Noordpool UFC): ‘Dit is gewoon een teleurstellend resultaat. We komen zo mooi op voorsprong en geven het daarna simpel weer uit handen. Ik vond Zeester veel feller en gretiger spelen dan ons, zeker na de thee. Ze verzuimen op dat moment om de wedstrijd op slot te gooien, waardoor er bij ons nog iets van hoop bleef bestaan op een goede afloop. Maar ja, als je dan zelf ook de mooiste mogelijkheden laat liggen.’

Jaap van der Ploeg: ‘Wij begonnen erg onrustig omdat we te gehaast richting het doel van Noordpool UFC wilden. Als je het niet gewend bent om op een kunstgrasveld te spelen en je hebt de wind ook nog eens in de rug, dan moet je andere kwaliteiten aanboren dan de lange bal. Je zag het in de tweede helft toen we de wind vol tegen hadden. Toen gingen we beter spelen en hadden we het duel al veel eerder moeten beslissen. Maar goed, we hebben gewonnen en dat was eigenlijk het belangrijkste in de strijd om nacompetitieplekken voor promotie.’

* Noordpool UFC – Zeester 1-3 (1-3). Ricardo Sikkema 1-0; Jordi Knol 1-1; Chris Noordhof 1-2; Chris Noordhof 1-3.

No Replies to "Zeester trakteert jarige coach op zege in duel met Noordpool UFC"