DRC Phoenix wint Groninger derby

Voor lijstaanvoerder DRC Phoenix stond het afgelopen weekeinde de thuiswedstrijd tegen RC Groningen 3 op het programma. Het derde team van de Stadjers, onderdeel van een van de grotere rugbyverenigingen in Nederland, staat momenteel op de vijfde plaats in de competitie. Dat ze wat van plan waren was meteen duidelijk, want men was op volle oorlogssterkte afgereisd naar Delfzijl. De thuisploeg daarentegen was niet volledig doordat een aantal spelers vanwege verschillende redenen niet ingezet konden worden. Toch zou de derby met een duidelijke 47-0 in winst worden omgezet.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter werd al snel duidelijk dat er een scherpe pot rugby gespeeld zou worden. Vooral defensief werd er zoveel druk gezet dat aanvallende intenties van beide teams snel werden afgestopt en de grote druk leidde tot veel technische fouten. Toch was de beginfase voor het team van RC Groningen. De gasten drukten de thuisclub lange tijd diep in het 22 meter-gebied. Toch was het vooral dankzij de voorwaartsen van DRC Phoenix, door goed scrum- en line out-werk, dat de thuisploeg voldoende lucht kreeg.

Met een goede defensie als basis bleek DRC Phoenix langzaam maar zeker in staat om het initiatief over te nemen en daarmee ook de controle over de wedstrijd. Waar de thuisclub in de beginfase aanvallend te veel kleine fouten maakte, kwam er met de scrummers voorop steeds meer aanvallende dreiging. Goede combinaties waarbij de voorwaartsen en de snelle mannen in de lijn elkaar afwisselden bleken voor de Stadjers moeilijk af te stoppen. Bij het fluitsignaal voor de rust had DRC Phoenix, door drie tries en een conversie, een ruime 17-0 voorsprong weten te nemen.

De tweede helft probeerde de ploeg uit Groningen door vele wisselingen DRC Phoenix moe te spelen. Ook tactisch begonnen de Stadjers het speelveld meer open te trekken door veelvuldig te kicken. Dit leverde niet het gewenste resultaat op. DRC Phoenix wist met de kleine groep spelers stand te houden en geen enkele score tegen te krijgen. Aanvallend bleef men goede dingen doen waardoor het verschil op het scorebord steeds groter werd. Dat had nog een stuk groter kunnen zijn, ware het niet dat mede door vermoeidheid diverse scoringskansen verloren gingen.

De Groninger derby werd met een 47-0 overwinning prooi voor DRC Phoenix. Voor de ploeg uit Delfzijl staat er nu eerst een week rust op het programma. Zondag staat een pittige thuiswedstrijd op het programma. Tegenstander is dan RC Sneek, dat ook met duidelijke cijfers wist te winnen en vanaf plek twee de jacht op DRC Phoenix heeft ingezet.