SC Loppersum weet weer niet van Omlandia te winnen

Het was al heel lang geleden dat SC Loppersum in Ten Boer een keer van Omlandia had weten te winnen. Oefenmeester David van der Kam van de Lopsters had het even in het archief opgezocht en moest teruggaan tot begin jaren negentig. Ook nu zou het niet lukken, terwijl de kansen daartoe rijkelijk voorhanden waren. Omlandia kwam voor de pauze op voorsprong, maar moest na de doelwisseling alles geven om de leiding vast te houden. Dat lukte uiteindelijk niet en dus kon na afloop worden geconstateerd dat de geschiedenis zich had herhaald. Net als eerder dit seizoen in Loppersum werd het uiteindelijk 1-1. Daarmee pakte Omlandia een gelukkig punt en had SC Loppersum er twee laten liggen.

SC Loppersum stond voor de aftrap van de derby enigszins los van het groepje dat zich zorgen moet maken over het voortbestaan in de derde klasse. Het enige nadeel van de gasten is dat ze hele goede wedstrijden met mindere duels afwisselen. Omlandia is een van die ploegen die zich in zwaar weer bevinden. In Ten Boer grijpt men alles aan om klassebehoud veilig stellen. Na de doelpuntloze remise bij Niekerk volgden drie nederlagen, maar tankten de witblauwen wat vertrouwen door een oefenduel tegen Siddeburen met 5-0 te winnen. Omlandia moest uitgerekend tegen streekgenoot SC Loppersum weer wat ‘kleur op de wangen’ krijgen.

Vanaf de aftrap werd al snel duidelijk dat de gasten het balbezit mochten hebben. In een tijdsbestek van zo’n vijftien minuten moest doelman Devon Harmsma al zijn talenten aanspreken om de Lopsters van scoren af te houden en had de goalie het geluk dat sommige doelpogingen iets te doorzichtig waren. Desondanks hadden schoten van Jacob Havinga en Diederik Dijk zomaar een doelpunt kunnen opleveren tegen de positioneel zeker niet goed staande Ten Boersters Al snel bleek echter ook dat de bezoekers de klus iets te gemakkelijk dachten te kunnen klaren. De echte scherpte in het spel ontbrak, waardoor men in aanvallend opzicht telkens net te laat was om de kroon op het werk te kunnen zetten.

Omlandia kreeg in tegenstelling tot de opponent amper een mogelijkheid om ook maar in de buurt van goalie Peter Paul Datema te geraken, maar wist na een kwart wedstrijd wel op voorsprong te komen. Een goed aangesneden corner van Julian Bijman had door de Lopster doelman onschadelijk gemaakt moeten worden, maar omdat hij in het luchtledige sloeg en Ruben Danhof het leer ook niet wist te raken, plofte de knikker op het hoofd van Wouter Hoek. Diens kopbal was krachtig genoeg om het nylon in beweging te krijgen: 1-0.

Aan de overzijde van het veld dook Diederik Dijk ineens voor de neus van Devon Harmsma op, maar de Lopster vergat een hoek uit te zoeken en schoot het leer recht in de handen van de doelman. Niet veel later was het Ruben Danhof die iets leuks in gedachten had na een corner van Joris Jurna. Zijn kopbal scheerde echter over de deklat. Vlak voor de thee mocht Maurice Jonkman namens Omlandia nog een keer op avontuur. Ook zijn inzet zeilde over en dus kon geconcludeerd worden dat SC Loppersum royaal had verzuimd om het duel in het eerste bedrijf al naar zich toe te trekken. Van de twee mogelijkheden die de gastheren kregen, hadden ze er eentje weten te benutten. Ook dat is een kwaliteit.

Nadat er van speelhelft was gewisseld en Van der Kam zijn ongenoegen had laten blijken over de te lakse houding van zijn team, was de eerste mogelijkheid opnieuw voor de bezoekers, al werd die dan ook bijna door Omlandiaan Jeroen Dijkhuizen in eigen doel gewerkt. Een zucht van verlichting vloog door half Ten Boer toen de bal rakelings over het doel van Harmsma verdween. Na een afgeslagen Lopster aanval liet Omlandia zien hoe snel het kan schakelen. De thuisclub had maar drie stations nodig om aan de overkant van het veld te geraken, maar na een prima uitbraak die door Robbert Veldman en Stefan Nieboer werd ingeleid, was het Kevin Potgieter die zijn inzet door Peter Paul Datema tot corner verwerkt zag worden.

Het zou een van de weinige keren zijn dat Omlandia nog in de nabijheid van het Lopster strafschopgebied zou opduiken. De druk op het doel van de gastheren nam zienderogen toe, maar ook nu bleek dat SC Loppersum heel veel moeite moest doen om tot succes te komen. Na 76 minuten was het dan eindelijk zo ver. Een corner kon niet goed weggewerkt worden en werd opgepikt door Rik Buikema. Die tilde het leer met een listig lobje over de al naar voren gelopen defensie van Omlandia. De bal werd de zestien meter van de gastheren binnen geschoven , maar Jacob Havinga wist zijn voet niet tegen de bal te krijgen. Het leer schoot door en viel voor de voeten van invaller Rolf Oosterhuis. Ondanks het feit dat hij de aanwezigheid van Hen van der Wolde in zijn rug voelde, wist de voetballende rugbyer de gelijkmaker op het scorebord te toveren: 1-1.

Dennis van Dijk, de assistent-scheidsrechter van Omlandia, stak vrijwel meteen de vlag omhoog omdat hij buitenspel meende te hebben geconstateerd. Hoewel het geen meters waren, stonden Jacob Havinga en de uiteindelijke doelpuntenmaker in de voorbereiding op de treffer wel op een plek die je als ‘verdacht’ zou kunnen aanmerken. De protesten waren er, maar scheidsrechter Leenknegt wilde van niks weten en liet voor de vierde keer die middag aftrappen. Het was daarna bij beide ploegen hinken op twee gedachten. Doordrukken zou ook zomaar een nederlaag kunnen opleveren en daar hadden beide teams niks aan. De enige opwinding die er nog ontstond was dan ook toen Joris Jurna nogal hard in kwam op Wouter Hoek en geel onder zijn neus kreeg geduwd. Hoek hoefde zich voor die actie niet te wreken, dat deed ploeggenoot Jeroen Dijkhuizen wel voor hem. Een charge die je net als de eerste in de categorie oliedom kon plaatsen en de zondaar eveneens geel opleverde.

Na het laatste fluitsignaal was er opluchting en teleurstelling. De opluchting overheerste vooral bij Omlandia-trainer Simon Schuil: ‘Natuurlijk hoop je dat je die 1-0 over de streep weet te trekken, maar het zou niet verdiend zijn geweest. Als je naar de hele wedstrijd kijkt zou een zege van SC Loppersum veel meer voor de hand hebben gelegen. We waren niet in staat om SC Loppersum onze wil op te leggen en we wisten ons ook niet onder de druk uit te voetballen. Uiteindelijk moet je dan blij zijn met het punt.’

David van der Kam (SC Loppersum): ‘Een aantal jongens bij ons dacht dat ze deze wedstrijd wel op zeventig procent van hun vermogen konden afwerken. Het was allemaal wat te flegmatiek voor de rust. Het maakt niet uit tegen wie je speelt, je zal er voor de honderd procent in moeten vliegen. Van de kansen die we in de eerste helft kregen hadden er wel een paar in gemogen. We gaven weliswaar niks weg voor de thee, maar we hadden erg veel moeite om te scoren. Je verliest niet, maar een overwinning was zeker terecht geweest.’

* Omlandia – SC Loppersum 1-1 (1-0). Wouter Hoek 1-0; Rolf Oosterhuis 1-1.

No Replies to "SC Loppersum weet weer niet van Omlandia te winnen"