Tom Jansema held van Farmsum in derby tegen WEO

De derby tussen thuisclub Farmsum en het Woldendorper WEO werd het duel van de gemiste kansen, geblesseerde keepers, een dubbele gele kaart voor WEO-trainer Tonny Huft, veel vuurwerk en rookbommen langs de zijlijn en bijna lenteachtige weersomstandigheden. Even kort samengevat zou men zo de wedstrijd tussen de twee buren wel kunnen typeren. Voetballend was het allemaal niet geweldig. De bezoekers lieten een fiks aantal kansen onbenut en kregen vervolgens met een oude voetbalwet te maken. Nadat Xander Zuur de gastheren volledig tegen de verhoudingen in op voorsprong had weten te schieten, was een rake kopbal van Niels Jansen voldoende voor de gelijkmaker. En bij de 1-1 zou het ook blijven.

De ambiance was prima rond het Farmsumer hoofdveld. Een dikke honderd voetbalfans hadden zich naar het Tuikwerder sportpark begeven om te kijken wat beide teams er van zouden bakken. Het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Adema liet even op zich wachten, want in de warming-up moest Farmsum-trainer Peter Ernst al van keeper verwisselen. Stijn van der Baan had tijdens het inschieten een bal recht op het topje van zijn vingers gekregen en bleek daar behoorlijk last van te hebben. Zijn vervanger was Tom Jansema, die al tachtig minuten in de benen had. Hij werd bereid gevonden om de plaats onder de at in te nemen. Er moest nog wel even ene keeperstenue komen, dus begon de tweestrijd twintig minuten te laat.

De invaller zou tot de held van de dag uitgroeien. WEO gaf namelijk vanaf de aftrap vol gas en bestookte het Farmsumer doel met het tempo van een drietrapsraket. Binnen een tijdsbestek van een kwartier hadden Niels Jansen en Kebba Darboe, die de slecht opgestelde Farmsumer defensie er herhaaldelijk uit wisten te lopen, minimaal drie keer moeten scoren. De Farmsumer sluitpost heerste echter als een vorst en wist alle pogingen op prima wijze te verijdelen. Na een half uur spelen kon mogelijkheid nummer zes voor de gasten worden genoteerd. Een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld werd door Niels Jansen over de deklat gekopt. Niet veel later liep hij eenvoudig uit de rug van Nick van den Berg weg, maar stuitte andermaal op doelman Jansema. In de 35e minuut ging Jeroen Tuma opzichtig in de fout. Hij leverde het speeltuig simpel in bij Kebba Darboe, die vervolgens een sprintje richting de kooi van Jansema trok, maar de knikker ook toen niet tussen de palen door wist te krijgen omdat Jansema voor de zoveelste keer dwars lag. En zo eindigde de eerste helft in een onwaarschijnlijke, doelpuntloze vertoning die iedereen versteld deed staan. Farmsum had amper goede mogelijkheden gekregen, terwijl WEO verzuimde om het overwicht in voldoende treffers om te zetten, zodat het na de thee een stuk rustiger kon voetballen.

Nadat er van doel was gewisseld, bleken de gasten geen schim meer te zijn van het team dat voor de pauze zoveel druk had weten uit te oefenen. Ze kwamen amper gevaarlijk voor het doel van Jansema en als dat al zo was, liet de scherpte veel te wensen over. Farmsum stond wat beter opgesteld en bleek met name in spelers als Xander Zuur en Robert Veenhuis op de flanken twee spelers te hebben die conditioneel beter in elkaar zaten dan hun directe opponenten. De Woldendorper defensie moest steeds vaker achteruit, maar het doelpunt dat de thuisclub mocht bijschrijven vond zijn oorsprong bij keeper Tom Jansema. Een ferme uittrap van hem werd doorgekopt en viel precies achter de laatste linie van WEO. Dat Zuur daarbij minstens een meter buitenspel stond was de Woldendorper assistent kennelijk ontgaan. De Farmsumer liet zich niet van de wijs brengen en prikte de bal langs doelman Stef Jansen: 1-0.

De rollen leken nu te zijn omgedraaid. WEO was niet bij machte om het niveau van voor de pauze te halen, terwijl Farmsum over nog wat reserves bleek te beschikken. Terwijl de Woldendopers verwoede pogingen deden om Jansema omver te kegelen, moesten ze blijven uitkijken voor de steeds dreigender wordende uitvallen van de gastheren. In een aantal situaties mocht WEO niet klagen dat de voorwaartsen van Farmsum herhaaldelijk ruzie met de bal kregen, anders had het wel eens heel slecht voor de gasten kunnen aflopen.

En toch zou het team van trainer Tonny Huft langszij weten te komen. Na een corner wist Niels Jansen boven alles en iedereen uit te stijgen en kopte het leer bij de linkerpaal binnen. Doelman Jansema grabbelde nog wel, maar wist het onheil niet meer te voorkomen: 1-1. Het was tevens zijn laatste actie, want niet veel later kreeg hij last van kramp en werd de vervanger van de keeper ook gewisseld. Steven Schipper mocht het duel vol maken en moest ook nog ene paar keer aan de bak om te voorkomen dat WEO er met de winst vandoor zou gaan. Xander Zuur had zich in het slot van de wedstrijd onsterfelijk kunnen maken als hij een kopbal over de doellijn had weten te mikken. Het leer werd echter vlak voor de lijn door doelman Jansen bijna door het gras gedrukt.

Dat het aan beide kanten allemaal niet even goed was? Daarvoor had je niet echt veel kennis van het voetbal nodig. Dat spelers het desondanks allemaal zelf beter denken te weten dan de scheidsrechter? Ook dat is een wekelijks gegeven op de diverse velden. Als je dan als trainer zegt dat spelers wat minder commentaar moeten leveren op de onpartijdige omdat dit het eigen spel zeker niet ten goede komt, sla je de plank zeker niet mis. Dat gebeurt pas als je jezelf aan een dergelijke actie bezondigd. Het overkwam Tonny Huft. Hij had zijn jongens gewaarschuwd om zich in te houden, maar kon het op den duur zelf niet meer opbrengen om rustig te blijven. De fluitist trakteerde hem om die redenen op geel. Daarmee was het brandje nog niet geblust en dus volgde binnen zestig seconden een tweede gele prent en dus moest Huft achter de hekken.

Nadat Kebba Darboe nog een paar keer goalie Steven Schipper had uitgetest, ontstonden er enkele hachelijke situaties voor het doel van WEO. Daar wist André Toxopeus kennelijk even niet meer of zijn linkerschoen nou om de rechtervoet zat of andersom. De balbehandeling was ondermaats en daardoor ging een goede mogelijkheid voor Farmsum knullig verloren. Scheidsrechter Adema vond het op zeker moment welletjes en floot de derby de geschiedenisboeken in. Veel stof tot napraten zal het duel niet hebben opgeleverd, of het moet het optreden van Jansema zijn geweest. Voetballend was het allemaal niet best, het vuurwerk langs de lijn des te mooier.

* Farmsum – WEO 1-1 (0-0). Xander Zuur 1-0; Niels Jansen 1-1.

No Replies to "Tom Jansema held van Farmsum in derby tegen WEO"