Middelstum wint spektakelstuk van Holwierde

Er zijn van die voetbalwedstrijden die je gezien moet hebben om te kunnen geloven wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Het duel tussen lijstaanvoerder Holwierde en het bezoekende Middelstum was er zo eentje. De sportieve tweestrijd bood alles wat de voetballiefhebber tot en met het laatste fluitsignaal boeit. Al zorgden de striemende regen, hagelstenen en een bij vlagen stormachtige wind niet voor ideale omstandigheden. De negen treffers die men te zien kreeg, maakten echter veel goed. Met Middelstum als uiteindelijke winnaar (4-5) na een spectaculaire wedstrijd, waar de vonken vanaf de eerste minuut af vlogen.

‘Wat een bizarre middag’, waren de eerste woorden van oefenmeester Jelmer Meinardi van Middelstum na afloop van het spektakelstuk op de doorweekte Holwierder kunstgrasmat. Zijn collega Danny Schudde kon het alleen maar beamen. ‘Al had ik dan ook liever een andere uitslag gezien’, voegde hij er aan toe. Middelstum, dat een aantal spelers vanwege blessures moest missen, had nog wel wat goed te maken. In eigen huis was het team van Jelmer Meinardi niet verder gekomen dan een 1-1 remise. Voor Holwierde gold dat men in ieder geval een punt moest zien te pakken om de koppositie in 4C vast te kunnen houden. Na de nederlaag bij DVC Appingedam en het gelijkspel in het treffen met SIOS was concurrent Mamio tot op twee punten genaderd en lagen HS ’88 en VVK op de loer. Gejaagd door de wind ging Middelstum prima van start en kregen de bezoekers ook de eerste mogelijkheden. Het was dan ook niet zo gek dat de gasten na een klein kwartier aan de leiding wisten te komen. Een schot van Aijolt Douma werd maar half gekeerd door doelman Robbin Kuipers, waarna Twan Heemstra alleen maar hoefde af te stoffen: 0-1. Eigenlijk wees maar weinig op een snel herstel van Holwierde. De gelijkmaker kwam dan ook als het ware uit de lucht vallen. Een verre bal werd verkeerd getaxeerd door verdediger Thijs Helder, die Gijs Geurtsen uit zijn rug weg zag lopen en doelman Emiel Douma op fraaie wijze het nakijken wist te geven: 1-1.

Na een dik half uur spelen stond Middelstum niet goed op te letten bij een snel genomen vrije trap van Holwierde. Robbie ten Hove werd de diepte in gestuurd en wist het speeltuig vanaf de punt van het strafschopgebied voor het Middelstummer doel te krijgen. In een uiterste krachtsinspanning van goalie Douma om het gevaar te bezweren, wist hij de bal niet voldoende weg te werken en was het Peter Bouwsema die zich liet knuffelen: 2-1. En zo hadden de gastheren het duel in amper een kwartier weten om te draaien. Middelstum leek het even kwijt te zijn. Dat bleek slechts schijn te zijn. De bezoekers sloegen genadeloos hard terug. In de 44e minuut zocht en vond Max Oldenhof de ruimte om uit te halen en toverde met een prima schot de gelijkmaker op het scorebord: 2-2. Nog geen 120 seconden later was het weer raak. Een slecht uitverdedigde bal kwam in een soort van flipperkastactie en na een kopbal van Aijolt Douma tegen de hand van Christian van der Broek en viel vervolgens in het Holwierder doel: 2-3. En zo had Middelstum de schade nog voor de thee weten te repareren en was het even afwachten hoe de Holwierders die dreun zouden verwerken.

De verwachting was dat de thuisclub, nu met de wind in de zeilen, plankgas richting Middelstummer strafschopgebied zouden gaan. De Katmisbewoners maakten echter een paar kapitale fouten door de bal door het hart van het veld te willen uitverdedigen. Het speeltuig werd daarbij erg gemakkelijk ingeleverd. Een prima combinatie tussen het drietal Max Oldenhof, Gijs van Aller en Aijolt Douma leidde tot een treffer van laatstgenoemde (2-4) en amper van de schrik bekomen mocht Twan Heemstra vanaf elf meter uithalen nadat doelman Robbin Kuipers Middelstummer Gijs van Aller onder het kunstgras probeerde te verstoppen: 2-5.

Holwierde moest nog meer risico nemen om niet tegen een geweldige zeperd aan te lopen. De thuisclub leek dichterbij te komen toen een combinatie over drie schijven met een doeltreffende uithaal van Peter Bouwsema eindigde, maar de treffer werd op advies van de Middelstummer assistent-scheidrechter afgekeurd. Hij had buitenspel geconstateerd. De prima leidende scheidsrechter Sander van der Veen ging in dat advies mee. Een tegenvaller voor de mannen van oefenmeester Danny Schudde, die echter geen tijd hadden om daar lang bij stil te staan.

Middelstum vergat daarna de wedstrijd helemaal kapot te maken. Alle snelheid er uit te halen en de bal af en toe eens richting parkeerplaats of het doorweekte hoofdveld te rossen. De gasten probeerden steeds weer voor voetballende oplossingen te kiezen. Holwierde vond dat best en weigerde te capituleren. Nadat een volgende regenbui het sportpark had gegeseld, kwam de bal ook op elf meter van goalie Douma te liggen toen er hands van Max Oldenhof was geconstateerd. Yirsan Bouman schoot de bal kiezelhard en buiten bereik van de sluitpost tegen het nylon: 3-5. En nog was de koek niet op. Middelstum verzette zich met alles wat het in huis had en Holwierde gooide de deur achterin nog verder open. Dat leidde af en toe tot miraculeuze ontsnappingen aan nog een tegengoal, maar leverde de gastheren ook succes op. Nadat Peter Bouwsema een opgelegde kans onbenut had gelaten wist Robbie ten Hove de bal wel tussen de palen dor te krijgen. Uit een corner van Yirsan Bouman knikte een van de kleinste spelers op het veld raak: 4-5.

Niet veel later had Tim Visscher de gelijkmaker moeten scoren na een voorzet van Robbie ten Hove. Het leek een simpele klus te zijn om dat varkentje te wassen. Visscher presteerde het echter om de bal langs de verkeerde kant van de paal te schieten. Hij mocht van geluk spreken dat invaller Thijs Nienhuis de kracht niet meer in huis had om Holwierde nog een keer op de pijnbank te leggen, anders was het hoe dan ook einde oefening geweest. In de resterende tijd moest er met het breekijzer worden gewerkt om tot succes te komen, maar Middelstum wist stand te houden. De ploeg hard keihard gewerkt, leek de wedstrijd na een uur spelen op zak te hebben, maar kwam nog aardig in het nauw. Holwierde verloor door de nederlaag de koppositie in 4C aan Mamio en moet nu in de achtervolging.

Trainer Danny Schudde vond ook dat zijn ploeg de doelpunten veel te gemakkelijk had weggegeven. ‘Er lag voor ons ruimte op de flanken, daar hebben we na die snelle achterstand goed gebruik van gemaakt en daardoor komen we ook op voorsprong. Maar ja, dan kom je twee keer in een identieke situatie terecht door de bal door de as te willen uitverdedigen. Dat gaat beide keren fout en Middelstum strafte dat goed af. Je hoopt scherp uit de kleedkamer te komen. In plaats daarvan geven we binnen vijf minuten twee goals weg. Ik ben wel erg tevreden over het half uur dat we daarna hebben laten zien. We komen terug tot 4-5 en missen daarna dikke kansen op de gelijkmaker. En die afgekeurde goal? Ik hoor van alle kanten dat het niet eens op buitenspel leek. Maar goed, het is inderdaad ongelofelijk hoe we dei tegengoals weggeven. Ondanks dat had er nog gewoon een resultaat in gezeten.’

De glunderende Jelmer Meinardi was trots op zijn manschappen. ‘We hebben tactisch en gedisciplineerd gespeeld en ons strijdplan goed uitgevoerd. Afgelopen week deden we dat tegen Mamio ook, maar toen stonden we aan het eind van de rit met lege handen. Het was mooi om te zien dat we de voorsprong nu wel vast wisten te houden. Holwierde is een sterke ploeg met echt veel kwaliteit. Wij hebben met een hele jonge ploeg laten zien dat we, als we goed samenwerken, we voor elke tegenstander een lastige kluif zijn. Ik heb genoten van mijn ploeg. En dat na een nacht Sunsation. Vanavond gaat het feest verder heb ik begrepen. Ik wens de jongens en alle andere Middelstummers een mooie avond toe. Ze hebben dit verdiend. De inzet en de support was weer groots.’

* Holwierde – Middelstum 4-5 (2-3). Twan Heemstra 0-1; Gijs Geurtsen 1-1; Peter Bouwsema 2-1; Max Oldenhof 2-2; Aijolt Douma 2-3; Aijolt Douma 2-4; Twan Heemstra 2-5; Yirsan Bouman 3-5; Robbie ten Hove 4-5 (beelden: Sofia Verduin).

No Replies to "Middelstum wint spektakelstuk van Holwierde"