Vechtlustig Eenrum wint moddergevecht van Ezinge

Op een werkelijk dramatisch slecht veld heeft Ezinge zichzelf een slechte dienst bewezen door met 4-3 te verliezen bij hekkensluiter Eenrum. Voor het team van trainer Klaas van der Ploeg was het de derde overwinning van dit seizoen. Eerder dit seizoen hadden de Marnebewoners ook FC LEO en Zeester al op een fikse kater hadden getrakteerd. Met voetbal zou het weinig te maken hebben wat de acteurs stond te wachten. Waar ieder weldenkend mens al lang zijn biezen had gepakt om de warmte van de eigen huiskamer op te zoeken, besloot scheidsrechter Mustafa dat de grasmat, of wat daar voor door moest gaan, voldoende bespeelbaar was om het duel te laten plaatsvinden.

Er was niet veel meer dan zestig seconden gespeeld toen Eenrum al reden had om te juichen. Brandon Hazekamp knikte de bal na een voorzet achter doelman John Nooren: 1-0. Het zou het begin worden van een memorabele middag modderworstelen. Ezinge antwoordde meteen. De treffer van Jasper Dijkstra werd echter geannuleerd omdat er buitenspel was geconstateerd. De gasten, nog volop verwikkeld in de strijd om een plek in de nacompetitie voor promotie, probeerden het spel naar zich toe te trekken. De bezoekers kwamen door het maken van verkeerde keuzes echter nauwelijks tot een geslaagde aanval. Eenrum was daarentegen een stuk effectiever en strafte na twintig minuten balverlies op het middenveld genadeloos af. Job van der Horn, een van de belangrijkste pionnen bij de Eenrumers, schoof het leer langs goalie John Nooren en bezorgde de Eenrumers een verrassende voorsprong: 2-0.

Het enige noemenswaardige feit in het verdere verloop van de eerste helft was een niet aan Ezinge gegeven strafschop toen Jasper Dijkstra binnen de beruchte lijnen in zijn rug werd gelopen. Fluitist Mustafa zag er geen penalty in en dus gingen de ploegen met een enigszins verrassende, maar zeker niet onverdiende 2-0 tussenstand de kleedkamers in. Direct na de pauze kreeg de man van het scorebord het druk, want in een tijdsbestek van nog geen kwartier vielen er maar liefst vier doelpunten. Nick Rosema scoorde van afstand de aansluitingstreffer (2-1), waarna Eenrum via Frank Bos direct reageerde: 3-1. Vervolgens wist Nick Rosema vanuit een vrije trap het hoofd van Paul Broekhuizen te bereiken die op zijn beurt de vrijstaande Jasper Dijkstra zag scoren: 3-2. Op dat moment keerde het geloof bij Ezinge terug. Toen Ewart Gerritsen een prima mogelijkheid had laten liggen en Nick Rosema op aangeven van Paul Broekhuizen de gelijkmaker (3-3) op het scorebord had weten te zetten, leek het weer een wedstrijd te worden.

Dee vechtlust die Eenrum aan de dag wist te leggen werd beloond met een nieuwe treffer toen een vrije trap op de volgens Bouwman in buitenspel positie staande Job van der Horn werd verlengd en hij in de 70e minuut van dichtbij opnieuw wist te scoren: 4-3. Ploeggenoot Brandon Hazekamp had ook nog wel trek in een doelpunt en mocht dat zelfs vanaf elf meter proberen. Hij faalde echter in de afwerking. Met nog twintig minuten te spelen ging Ezinge op jacht naar de gelijkmaker. Er volgden mogelijkheden voor Paul Broekhuizen en Jasper Dijkstra. Nick Rosema zag een vrije trap op de lat belanden en ook Ewart Gerritsen was dicht bij een treffer. Laatstgenoemde had, vond althans coach Bouwman na afloop, in blessuretijd ook zeker een strafschop moeten krijgen toen hij werd vastgehouden. Hij stond alleen in zijn mening. Scheidsrechter Mustafa weigerde wederom de bal op de stip te leggen waardoor Ezinge na afloop met lege handen bleef staan.

Een geluk bij een ongeluk was voor Ezinge nog dat concurrent Zeester kansloos onderuit ging op bezoek bij OKVC, waardoor de spanning achter koploper RZ Baflo verder is opgelopen. De Eenrumers zien het gat met het op de voorlaatste plaats staande Noordpool UFC ineens geslonken tot drie punten en dus bestaat zelfs nog de mogelijkheid dat de roodhemden de laatste plaats achter zich kunnen laten. Er wachten namelijk nog wedstrijden tegen datzelfde Noordpool UFC, Stedum, OKVC, Warffum en ZEC. Drie van de vijf duels worden op eigen terrein gespeeld. Het zal de vrijwilligers de komende tijd nog heel wat hoofdbrekens kosten om het compleet overhoop gehaalde veld weer een beetje op orde te krijgen.

Ronald Bouwman vond het onvoorstelbaar dat het duel was doorgegaan. Er stond volgens hem kennelijk net niet genoeg water op het veld om er rijst op te kunnen verbouwen. Na afloop leek het er in ieder geval sterk op dat het voorbereidende ploegwerk al door een kudde waterbuffels was verricht. De coach wilde zich er niet achter verstoppen, maar vond het wegvallen van een aantal vaste waarden wel van invloed op het wedstrijdverloop. ‘Ik miste topscorer Wiebe Leistra, middenvelder Peter Vergeer en de centrale verdedigers Niels Giessen en Daan Douwsma. Dat scheelt een flinke slok op een borrel. Maar goed, we hebben ook veel te weinig gebracht. Het veld kunnen we een klein beetje als excuus gebruiken, want een op papier beter voetballend team is op zo’n ondergrond in het nadeel. Op den duur kon je er gewoon niet meer op voetballen, zo slecht was het geworden’, mopperde de oefenmeester na de wedstrijd.

Zijn collega Klaas van der Ploeg vertelde dat het hem goed deed om te zien dat zijn jonge ploeg gestaag het niveau bereikt dat nodig is om in de vijfde klasse mee te kunnen komen. ‘We blijven ons ontwikkelen en zijn er zeker nog niet. Naar de ranglijst kijken we niet eens. De groep probeert zich voor elke wedstrijd op te laden om voldoende ervaring op te doen voor het volgende seizoen.’ En om toch nog maar even terug te komen op de modderpoel waarin zijn team zich staande had weten te houden zei hij: ‘We hebben de scheidsrechter gevraagd om het veld te keuren. In zijn ogen wilde de bal rollen en dus kon er volgens hem gespeeld worden. Het ziet er niet best uit, maar de club heeft een kleine tractor met de benodigde werktuigen weten aan te schaffen om de velden te kunnen onderhouden. Het gaat vast goed komen, al wordt het wel een uitdaging voor de vrijwilligers.’

* Eenrum – Ezinge 4-3 (2-0). Brandon Hazekamp 1-0; Job van der Horn 2-0; Nick Rosema 2-1; Frank Bos 3-1; Jasper Dijkstra 3-2; Nick Rosema 3-3: Job van der Horn 4-3 (foto: Henk Cruiming).

No Replies to "Vechtlustig Eenrum wint moddergevecht van Ezinge"