SIOS boekt belangrijke zege op Poolster

SIOS heeft in een eerder spannende dan goede wedstrijd aan de opdracht voldaan die trainer Wilhem van der Wiel voor ogen stond. Na de midweekse remise tegen Mamio moesten de Sauwerders zich op eigen veld langs Poolster zien te wurmen om het degradatiespook nog even buiten de deur te houden. De gastheren wisten na negentig minuten ploeteren met een zwaarbevochten, maar wel zeer belangrijke 2-1 overwinning van het loodzware veld te stappen.

Voor beide ploegen was het zaak om vooral geen averij op te lopen. Had Poolster in ieder geval nog wat ruimte om in te manoeuvreren, bij SIOS was de nood een stuk hoger. ‘We moeten eigenlijk winnen. Dan hebben we Corenos achterhaald dat op de tiende plaats staat en is het verschil met SV De Heracliden nog maar een punt’, vertelde Wilhem van der Wiel voor de aftrap op het sportpark De Lange Twee. Poolster kon een overwinning overigens ook goed gebruiken, want dan zou het in ieder geval wat rustiger de slotfase van de competitie in kunnen gaan.

De openingsfase van het duel op het veld langs de spoorlijn was ronduit rommelig. Dat had veel te maken met het slechte veld, maar ook met de toenemende wind die recht over het veld stond. Het zorgde er voor dat de toeschouwers, waaronder veel vertegenwoordigers van competitiegenoten, bij tijd en wijle alleen maar lange halen naar voren zagen van SIOS en een ogenschijnlijk tegen zichzelf knokkend Poolster. De bezoekers wisten maar moeilijk met de omstandigheden om te gaan, waren allesbehalve scherp en nauwelijks in staat om van de eigen helft af te komen. De scherpte was er wel bij Melvin Buurlage toen hij in de 4e minuut op de rand van het Sauwerder strafschopgebied Marco Dijkstra onderuit schoffelde. Leidsman Gjalt van Duinen uit Appingedam trok de rode kaart uit zijn borstzak, maar herstelde dat meteen en gaf de Sauwerder geel. Buurlage mocht wat dat betreft niet klagen.

Nadat enkele hectische momenten voor de neus van doelman Marcel Werkman ternauwernood door de Spijkster defensie bezworen konden worden, waren de bezoekers in de omschakeling razendsnel aan de overkant van het veld. Mark Lijnema en aanvoerder Kevin Bijlsma knepen er tussenuit, maar vervolgens bleef de afwerking van Lijnema beneden peil. Nog geen minuut later lag de bal er aan de overkant wel in. SIOS mocht er op links vandoor en zo ongeveer ter hoogte van de cornervlag wilde Jochem Huinder een voorzet geven. De bal kreeg door de straffe wind echter een iets andere richting en plofte achter de verbouwereerde doelman Marcel Werkman: 1-0.

Na een half uur spelen kreeg Poolster een nieuwe tegenvaller te verwerken. Johan de Groot moest het veld geblesseerd verlaten na een duel langs de zijlijn. Zijn plaats in het veld werd ingenomen door Jelte Ritsema. Wat Poolster in de resterende minuten voor de thee ook probeerde, SIOS in de problemen brengen lukte de mat spelende geelzwarten niet. Sterker nog, de thuisclub had de marge ook zomaar kunnen verdubbelen als Menno Dijkstra en Bo Tukker wat alerter waren geweest. Voor de rust werd er echter niet meer gescoord.

Met een gezicht dat op onweer stond verscheen trainer Jeroen de Groot na de thee als eerste op het veld. Hij had zijn zegje kennelijk gedaan, nu moesten de benen van zijn pupillen spreken. Het eerste gevaar na de hervatting kwam van Sauwerder zijde. De bal werd vanaf de veel bespeelde linkerkant voor het doel van Marcel Werkman getrokken, maar leverde niet meer dan een akelige botsing en een corner op. De hoekschop werd door de Spiekster sluitpost weggetikt. Aan de andere kant kreeg een indraaiende bal van Kevin Bijlsma net niet genoeg effect mee om doelman Leroy Munters te kunnen verschalken.

In de 64e minuut leek het doek te zijn gevallen voor Poolster. Weer was SIOS op links vertrokken. Bo Tukker wist de bal bij Quinten Hogeveen te krijgen. Hij schoot tegen het lichaam van doelman Marcel Werkman, waarna de bal richting tweede paal stuiterde waar Menno Dijkstra de bal voor het intikken had: 2-0. Niet veel later wist Poolster de aansluiting te vinden toen Sander Bultena wat te opzichtig over de bal heen maaide en de reparatiewerkzaamheden van goalie Leroy Munters ook mislukten. Spits Jesse Smit frommelde het leer vervolgens over de doellijn: 2-1. De spanning was weer volledig terug in een wedstrijd waarin het wachten was op de gelijkmaker van Poolster. De gastheren werden door de wind en hun tegenstander steeds vaker teruggedrongen. Ze beperkten zich tot het vasthouden van de voorsprong en gebruikten daarbij alle geoorloofde middelen die er voor nodig waren om hun doel te bereiken. Dat deed de assistent-scheidsrechter van SIOS niet. Na het zoveelste vlagsignaal dat nergens op sloeg kreeg hij een waarschuwing van de arbiter. Er werd hem duidelijk gemaakt dat hij bij een volgende miskleun wel kon vertrekken. Dat moest hij op zeker moment ook. Na een duel met Poolster-speler Gijs de Weerdt vlak onder zijn neus bleef invaller Reinder Haaksema kermend van de pijn op de grond liggen. De vlaggenist zag er ten onrechte een overtreding in, haalde in woord en gebaar verhaal en moest de vlag vervolgens overdragen.

Poolster had in de periode daarvoor van alles geprobeerd om de gelijkmaker af te dwingen en Robin Uilhoorn was daar nog het dichtst bij. Een niet goed weggewerkte inzet viel precies goed voor hem en met een keiharde halve omhaal liet hij het Sauwerder sportpark op zijn grondvesten trillen. De bal kletste tegen de lat en vloog vervolgens loodrecht omhoog. Nadat het speeltuig weer op aarde was teruggekeerd, wist SIOS het gevaar alsnog bezweren. Een prima vrije trap van Jesse Smit werd met een uiterste krachtsinspanning door doelman Leroy Munters uit de bedreigde hoek getikt en Jesse Smit zag ook nog een inzet rakelings over de deklat vliegen.

Aan Sauwerder zijde waren alle wissels al opgebruikt toen de ingevallen Reinder Haaksema er weer vanaf moest na het voorval bij de zijlijn en dus moest SIOS in de slotfase met tien man verder. Het werd nagelbijten geblazen voor de gastheren, want fluitist Van Duinen trok zo’n beetje twaalf minuten aan extra tijd bij. Dat was wat overdreven, maar het lukte Poolster ook in de extra minuten niet om tot succes te komen. Ondertussen bleef het uitkijken voor een geslaagde counter van de thuisclub, maar de deur bleef op slot en dus konden er na het laatste fluitsignaal in het Sauwerder kamp wel wat vreugdekreten af. De meest gelukkige van de twee ploegen had de winst in de zak gestoken. En dat het voetbal van een niet al te hoog gehalte was, konden de coaches ook nog wel uitleggen.

Wilhem van der Wiel (SIOS): ‘Wij moesten een paar belangrijke pionnen missen en her en der wat schuiven met jongens die op voor hen vreemde plekken kwamen te spelen. Na die eerste goal had ik de hoop dat we zouden kunnen doordrukken. Dan was het voor Poolster na de thee zeker een lastige opdracht geworden. In de kleedkamer heb ik tegen de jongens gezegd dat ze moesten blijven proberen om te voetballen omdat Poolster ongetwijfeld veel druk zou zetten. Dat deden ze ook, maar wij wisten op gelukkige wijze de voorsprong te verdubbelen. Daarna was het vooral verdedigen en zorgen dat we de eindstreep heelhuids zouden halen. Dat is ons gelukt en daar zijn we erg blij mee. We zijn nog lang niet uitgespeeld.’

Jeroen de Groot (Poolster): ‘De eerste helft lag er een soort van matheid over het spel van ons die ik niet van de jongens gewend ben. Of het te maken heeft met het feit dat we zaterdag ook al hadden gespeeld? Ik weet het niet. Het was in ieder geval niet best. Dat heb ik ze in de rust ook verteld. In de tweede helft krijg je dan nog een tegentreffer om je oren en denk je dat er iets knakt in het elftal. Dat was gelukkig niet zo. We kwamen dan ook heel snel terug. Daarna waren er kansen genoeg om zelfs nog de gelijkmaker te scoren. En misschien hadden we die ook moeten hebben toen de bal in het net vloog, maar de scheidsrechter van mening was dat er bij de voorzet een overtreding was gemaakt. Maar goed, ik ben van mening dat de meest gelukkige ploeg heeft gewonnen. Wij zullen er nog even tegenaan moeten, want veilig zijn we zeker nog niet.’

* SIOS – Poolster 2-1 (1-0). Jochem Huinder 1-0; Menno Dijkstra 2-0; Jesse Smit 2-1.

No Replies to "SIOS boekt belangrijke zege op Poolster"