Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week bevat voor het eerst videobeelden. Met dank aan vijfdeklasser SGV, dat ze beschikbaar stelde. Niet onbegrijpelijk trouwens als je een echte zevenklapper laat noteren, waarbij Jos Hoeksema vijf keer wist te scoren. Voor een aantal clubs was het een prima weekeinde, zoals bijvoorbeeld Meedhuizen dat voor de zevende keer op rij ongeslagen wist te blijven. Of bijvoorbeeld SV Bedum dat zijn derde achtereenvolgende overwinning boekte. Opmerkelijk is tevens de ongeslagen reeks van vijf wedstrijden van het Ten Boerster Omlandia, waarin ze overigens tot vier keer toe niet verder kwamen dan een remise.

 

1e Klasse F Zaterdag
KOSTBARE DRIEPUNTER VOOR WINSUM
Op het sportpark De Koepel in Haren heeft Winsum prima zaken gedaan door de uitwedstrijd tegen Gorecht in een 0-1 overwinning om te zetten. De gasten Het was koud, winderig en nat. Niet bepaald de ingrediënten om er een mooie voetbalmiddag van te maken. Voor beide ploegen was het belangrijk om punten te behalen in deze loodzware competitie.

Winsum combineerde op het Harener kunstgras makkelijker en zag een kopbal van Yumé Ramos over de deklat getild worden. Voor het overige waren er geen grote kansen waar te nemen. Aan de kant van de thuisclub was de eindpass niet goed verzorgd, waardoor doelman Wouter Meijer nauwelijks in actie hoefde te komen. De gastheren verloren al vrij snel hun pion Hein van Marrum. Hij kwam wat lomp in op Hans Zwakenberg, maar raakte daar zelf bij geblesseerd en moest zich laten vervangen. Zijn actie leverde hem overigens ook nog een gele prent op.

Een schot van Michel Koopman was een van de weinig momenten dat de supporters even opveerden, maar veel overtuiging zat er ook niet in de poging. Voor de rest viel er in het eerste bedrijf eigenlijk weinig te beleven. Het was een beetje typerend voor het optreden van beide teams. De goede wil was er wel, maar er lukte niet veel en dus was het eigenlijk wel logisch dat men aan de thee kon zonder dat er was gescoord.

Nadat er van speelhelft was gewisseld, stichtte Gorecht als eerste enig gevaar na een verre ingooi van Thijs Hekman, maar ook nu lukte het niet om die actie succesvol af te ronden. In de 65e minuut werd het duel dan toch opengebroken. Tijs Mulder mocht namens de gasten een corner nemen. Doelman Willem Bouwkamp dacht het leer op te rapen, maar kreeg de bal niet klemvast te pakken omdat hem dat knap lastig werd gemaakt. Scheidsrechter Tommy Postma zag er geen overtreding in en vervolgens lag de bal in het doel. De protesterende Hareners vingen bot bij de fluitist. De treffer bleef staan en dus was Winsum op voorsprong gekomen: 0-1.

Vel meer viel er in het tweede bedrijf eigenlijk niet te beleven qua voetballende hoogtepunten. Het arsenaal aan wissels werd aan beide kanten aangesproken, waarbij de meest opvallende aan de zijde van Gorecht de rentree van Bob Poorta was. Een ernstige blessure had hem zo’n beetje een jaar noodgedwongen aan de kant gehouden. Nu mocht hij weer minuten maken, maar voor een wezenlijk geschil kon ook hij niet zorgen. In de ultieme slotfase was er nog een kopkans voor invaller Sjoerd Nienhuis, die de plaats van Thomas Kauw had ingenomen. Hij wist de trekker echter niet over te halen. Veel maakte het niet uit, want korte tijd later klonk het eindsignaal en was Winsum drie kostbare punten rijker.

Fred de Boer (Winsum): ‘Dit is natuurlijk een prima resultaat voor ons. We hebben de wedstrijd na de voorsprong op een volwassen manier weten uit te spelen. Ik ben trots op deze selectie. Toch mogen we onszelf nog niet rijk rekenen. Er zijn nog vijftien punten te verdelen, dus mij hoor je nog niet zeggen dat we veilig zijn.’

 

2e Klasse L Zaterdag
SV BEDUM WEET OPNIEUW TE WINNEN
Het moet voor trainer Robbie Wentink en zijn mannen een hele verademing zijn geweest om aan het einde van weer een voetbalmiddag te constateren dat men opnieuw drie punten in de zak had gestoken. Nu werd de uitwedstrijd tegen Veendam ’94 winnend (0-2) winnend afgesloten en dat was alweer de derde zege op rij.

‘Als we zo blijven voetballen stijgen we nog wel verder. Het vertrouwen groeit en de jongens hebben er vandaag weer keihard voor gewerkt. Nu is het zorg dat we deze lijn weten vast te houden’, aldus Wentink. Vanaf het beginsignaal was wel duidelijk dat de Bedumers gemakkelijker speelden. Er waren wel wat kansen en in de 8e minuut was het al raak. Een bal van achteruit op rechts kwam bij Jimi Hoeksema terecht. Die leverde het speeltuig op zijn beurt in bij de meegelopen Mark Kruizenga. Diens voorzet werd daarna door Nigel Bakker achter de Veenkoloniale doelman gemikt: 0-1. Een prima binnenkomer voor de gasten, die echter geen grip op de opbouw van de Veendammers wist te krijgen. De laatste linie van SV Bedum kreeg het wat drukker dan gewenst, maar deze zaken konden in de rust rechtgezet worden.

Dat gebeurde dan ook, De ruimtes werden kleiner gemaakt, de diepte verdween uit het spel van de gastheren en het wachten was op een volgende treffer van de bezoekers. Die viel in de 68e minuut en kwam op naam van Robert Kwant. Na een goede actie van Mark Kruizenga kwam de bal op de paal terecht en was Kwant er als de kippen bij om de rebound binnen te werken: 0-2. De Veendammers probeerden het daarna nog wel, maar ze wisten doelman Jos Broekmans niet echt in verlegenheid te brengen.

 

3e Klasse C Zaterdag
NEC DELFZIJL LAAT TE WEINIG ZIEN IN DUEL MET TLC
Voor fusieclub NEC Delfzijl is het te hopen dat de slotfase van de competitie nog wat houvast gaat bieden. Na het 1-2 verlies in de thuiswedstrijd tegen TLC begint het er erg somber uit zien voor de eens zo trotse tweedeklasser.

In het team van trainer Roy Kamps was Dion Zimmerman de grootste afwezige. Hij heeft last van hielspoor. Ondanks dat hij het toch nog een paar keer heeft geprobeerd de afgelopen weken, is nu besloten om dat goed te laten genezen. Daarnaast ontbrak in de basis ook Sem Swytink. Aan de bal brachten de Delfzijlsters te weinig. In het eerste bedrijf kreeg de thuisclub maar twee mogelijkheden. Uit een daarvan wisten ze overigens wel een doelpunt te maken. Die kwam op naam van Devante de Windt na een prima aanval: 1-0.

Voetballend was TLC niet beter dan de gastheren, maar de gasten werkten keihard voor een goed resultaat. Vlak voor rust kwamen de bezoekers langszij nadat een bal voor het doel van NEC Delfzijl werd geslingerd. De jubilerende Brend Hansen dacht de bal weg te schieten, raakte het speeltuig echter helemaal verkeerd en deponeerde de bal zomaar in de voeten van Jetse Tuithof. Die wist daar wel raad mee en tekende voor 1-1.

Na de thee wist NEC Delfzijl niet de rust op te brengen om het TLC echt moeilijk te maken. Er werd ge tracht met wat omzettingen wat meer aan voetballen toe te komen, maar dat lukte amper. Uiteindelijk waren het de gasten die uit een vrije bal opnieuw wisten te scoren. Of er nou wel of geen hands aan vooraf was gegaan, zal nooit duidelijk worden. De vrije trap kwam in de muur terecht. Hij belandde via het hoofd van Brend Hansen en de rug van Joost Kombrink in de voeten van Jorn de Bruin. Bij NEC Delfzijl was er twijfel wie voor opruiming moest zorgen, De Bruin dacht niet lang na en bepaalde de eindstand op 1-2.

Roy Kamps: ‘We hebben dit over onszelf afgeroepen. Ik snap er niks van. Op de trainingen weet iedereen wat hij moet doen en wat er tijdens een wedstrijd wordt verwacht, maar als het dan zo ver is komt het er niet uit. We weten allemaal wel dat het vijf voor twaalf is. We hebben ons zelf in deze situatie gebracht. Ik blijf zeggen dat het onnodig is, maar het is wel wat het is.’ Komend weekeinde wacht de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Niekerk. Alles minder dan een overwinning kan in dat geval rustig als verlies worden beschouwd en laat de deur naar rechtstreekse degradatie nog steeds open staan.

 

HERHALING VAN ZETTEN BIJ OMLANDIA
‘Ik denk dat we nu voor de derde keer misschien wel te weinig hebben gekregen’, sprak trainer Simon Schuil van Omlandia na de met 1-1 gelijkgespeelde uitwedstrijd tegen HFC ’15. Het eerste half uur was de thuisclub sterker dan de witblauwen en hadden ze vooral veel moeite met de spitsen Honebeek en Van Lent. Laatstgenoemde scoorde toen ook de terechte openingsgoal: 1-0. Na die goede fase nam Omlandia het roer over en wisten ze niet allen het initiatief te pakken maar ook de vrije man gemakkelijker te vinden. Die bleek vlak voor rust goud waard te zijn. Een goede balverovering van Wouter Hoek en een prima assist van Bhodi Prenger leidden op slag van rust tot de gelijkmaker van Remco Bolhuis: 1-1. Na de thee werd het een open wedstrijd met een hele grote kans voor HFC ’15 om de winst toch nog naar zich toe te trekken. Die woog echter niet op tegen het aantal mogelijkheden dat Omlandia kreeg. De gasten waren sterker aan de bal en dat zal Schuil en de zijnen deugd hebben gedaan, wetende dat HFC ’15 een stuk hoger op de ranglijst staat. Uiteindelijk bleef het bij de remise en dus had Omlandia voor e vijfde keer op rij niet verloren, maar daarin al wel vier keer een remise laten noteren. ‘Gezien de andere uitslagen hadden we een grote stap kunnen zetten. Het wordt tijd dat we onszelf een keer belonen voor het werk dat we iedere week verzetten. Dat verdienen de jongens ook’, aldus Schuil.

 

SC LOPPERSUM WEER ONDERUIT IN DUEL MET ON RODEN
Met een waslijst aan afwezigen moest SC Loppersum de thuiswedstrijd tegen ON Roden tot een goed einde zien te brengen. Geen gemakkelijke opgave, omdat de Rodenaren de eerste ontmoeting ook al hadden gewonnen en de Lopsters niet in goeden doen zijn. De gastheren zouden er dan ook niet in slagen om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. ONR nam een 1-3 overwinning mee naar huis.

Het eerste kwart van de tweestrijd was SC Loppersum wel de betere van de twee ploegen. ON Roden werd vroeg onder druk gezet, maar echte kansen leverde dat de thuisclub niet op. De gasten wisten eveneens niet tot grootse daden te komen, maar hadden wel een aantal voetballers in huis die van niets een kans weten te maken. De Lopsters probeerden in balbezit op te bouwen om wat meer rust in het voetballen te krijgen. Na een half uur spelen ging dat echter mis en werd er dankbaar gebruik gemaakt van de ruimte die er was ontstaan. Leon Schievels was de man die zich liet bejubelen: 0-1. Tien minuten later ontstond een identieke situatie waarin SC Loppersum slordig met het balbezit omsprong en nu was het Joseph Duku Dima die als laatste aan de hendel trok na een flipperkastmoment in het strafschopgebied van de gastheren: 0-2.

Na de thee was het voor ON Roden zaak om de deur achterin dicht te houden en te kijken of men in de omschakeling zou kunnen toeslaan. De Lopsters probeerden wel druk uit te oefenen, maar het ontbrak bij de thuisclub aan de creativiteit en de nauwkeurigheid om iets aan de achterstand te doen. Toch zou men tien minuten voor het eindsignaal dichterbij komen. Diederik Dijk mikte een vrije trap fraai over de muur in het doel: 1-2. Even gloorde er weer hoop toen er daarna kansen ontstonden voor Olav Sleurink en Joris Jurna. Sleurink zag een kopbal knap gepareerd worden en Jurna werd te veel gehinderd om goed te kunnen afdrukken. In de laatste vijf minuten werd vervolgens de genadeklap uitgedeeld. Een goed uitgevoerde counter werd door Joseph Duku Dima verzilverd: 1-3.

David van der Kam: ‘We zitten op dit moment in een fase dat het tegenzit met veel afwezigen. Ik kan de jongens die spelen niet veel verwijten. Iedereen doet zijn best, maar het is gewoon niet goed genoeg op dit moment. Daarnaast hebben we weinig geluk met de kansen die we krijgen en de tegengoals vallen ook erg gemakkelijk. Gelukkig krijg je in het voetbal elke week een mogelijkheid om je te revancheren en dat moeten we dan ook doen. Er zijn nog vijf kansen om het seizoen goed af te sluiten.’

 

NOORDWOLDE VERLIEST VAN KOPLOPER GRIJPSKERK
Ondanks een prima start van Noordwolde, waarin het zelfs dankzij een treffer van Jesse Hijlkema op voorsprong wist te komen, moest het team van trainer Elsin Yilmaz uiteindelijk toch buigen voor Grijpskerk. De ploeg van trainer Rini Jurna zegevierde met 4-1.

De nederlaag kwam hard aan bij de geelzwarten, die als geen ander beseffen dat de twaalfde plaats waarop men nu staat rechtstreekse degradatie zal betekenen. Een hard gelag voor de ploeg, die veelbelovend begon. Noordwolde speelde compact en wist de bal goed in de ploeg te houden. Na het winnen van de tweede bal was het Dannick Meima die Jesse Hijlkema diep wist te sturen. Onderweg naar het Grijpskerker doel liep hij nog een verdediger voorbij en deponeerde het leer vervolgens diagonaal in de kruising: 0-1.

Na de tegenslag besloot de thuisclub hoger druk te gaan zetten. Dat resulteerde in veel lange ballen. In tegenstelling tot het duel tegen Niekerk wist Noordwolde de bal nu wel langer in de ploeg te houden en probeerde Grijpskerk vooral via de zijkanten gevaarlijk te worden. Bij ene van die pogingen werd er zelfs gescoord, maar de treffer werd afgekeurd omdat er een overtreding aan vooraf was gegaan.

In de 58e minuut kregen de gastheren een strafschop waaruit Jesse Broeils de gelijkmaker wist te produceren: 1-1. Niet veel later werd Jorin de Boer na goed combinatiespel in stelling gebracht en was de wedstrijd gekanteld: 2-1. Noordwolde ging wel op jacht naar de gelijkmaker. Onnodig balverlies leverde echter ene treffer op van Gert-Jan Soldaat (1-3) en dat betekende de nekslag voor de gasten. Uit een omschakelmoment kwam Joost Schoenmaker ook nog voor goalie Lennart Havinga te staan en andermaal was het raak: 4-1.

Elsin Yilmaz: ‘Ik vond ons de eerste helft heel goed spelen. Verdedigend stond het goed en we konden de bal in de ploeg houden. Het is jammer dat we deze lijn na rust niet wisten door te trekken. Bij de eerste en de tweede goal van Grijpskerk geven we te veel ruimte weg in de as van het veld, waardoor Grijpskerk daar kon combineren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat deel moet gewoon altijd dicht staan. Bij die andere goals verliezen we het balbezit te gemakkelijk op ene moment dat we veel mensen voorin hebben lopen. Dan maken zij goed gebruik van de ruimte die er achterin valt. Maar goed, Grijpskerk is niet voor niets koploper. Zij straffen dat soort momenten gewoon goed af. We moeten de komende weken zorgen dat we het niveau van de eerste helft vast weten te houden, maar als het even kan dan ook in het tweede bedrijf.’

 

4e Klasse C Zaterdag
NIPTE OVERWINNING DVC IN DUEL MET SV DE HERACLIDEN
Met de hakken over de sloot, zo zou je de nipte 1-0 zege van DVC Appingedam in de thuiswedstrijd tegen SV De Heracliden ook kunnen noemen. De Damsters verzuimden echter het duel vroegtijdig in het slot te gooien en hielden hun opponent daarmee ongewild in de wedstrijd.

In het eerste bedrijf was het team van trainer Duurt Dijkman de betere van de twee ploegen. De gasten lieten zich inzakken en wachtten rustig af wat de gastheren zouden verzinnen om de Meister defensie te kraken. Na twaalf minuten was het gat gevonden. Een pass van Roy Eissens op de behendige Diyar Kaya leverde een voorzet van laatstgenoemde op die door Jaron Slagter werd afgerond: 1-0. Ook na die treffer bleef DVC de betere ploeg, al kregen de gasten nog wel een kans om iets terug te doen. Het schot van Thijs Tiekstra, die te gehaast wilde afwerken, werd echter geblokt door Christian Dijks. SV De Heracliden bediende zich veelvuldig van de lange bal, zoals ze dat wel vaker doen, om voor onrust te zorgen. Dat lukte amper en nadat Ole Horsten, Jeroen van Hunnik en Diyar Kaya de mogelijkheden hadden laten liggen om de score uit te breiden, konden beide ploegen aan de thee.

Het tweede bedrijf was amper op gang gekomen of Jaron Slagter kon op het doel van de bezoekers af stormen. Hij speelde het leer echter te ver voor zich uit om voor een nieuw succes te kunnen zorgen. Het uitblijven van de bevrijdende tweede treffer had de thuisclub volledig aan zichzelf te wijten en het had ook niet raar moeten opkijken als een van de spaarzame acties van SV De Heracliden nog wat had opgeleverd. Een vrije trap ging hoog over het Damster doel, maar Frank de Boer had ook zomaar voor de gelijkmaker kunnen zorgen, terwijl een kopbal van Martijs Delker ook niet het gewenste resultaat opleverde. Dat bleef de thuisclub bespaard en dus konden er drie punten worden bijgeschreven.

 

PRIMA RESULTAAT DE FIVEL OP BEZOEK BIJ MAMIO
Gescoord werd er niet in de uitwedstrijd die De Fivel moest afwerken bij Mamio, maar daar zullen de Riepsters minder rouwig om zijn geweest dan de thuisclub. De beste kansen waren zelfs voor de gasten, die overigens vooral in de eerste helft slordig speelden. Positioneel stond het zaterdag wel goed bij De Fivel. Rindert Havinga had alleen voor de keeper misschien wel moeten scoren en Mark Kramers schoot niet nauwkeurig genoeg. Mamio wist er maar weinig tegenover te zetten en had over geluk geen klagen toen De Fivel ene strafschop claimde omdat Corné Bos door de goalie van Mamio werd aangetikt. De scheidsrechter van dienst zag er niets in. Mamio kreeg in het slot van de wedstrijd wel meer ruimte op het middenveld en dat resulteerde nog in een goede kans. De bal verdween echter naast. Eirik Eide leek ook nog op weg naar de openingsgoal, maar schoot tegen de keeper van Mamio aan. Uiteindelijk was trainer elle Smit tevreden met de doelpuntloze remise, al vond hij wel dat zijn ploeg de betere kansen had gehad.

 

5e Klasse D Zaterdag
ZEESTER BOEKT NUTTIGE ZEGE OP DE LAUWERS
Het Zoutkamper Zeester heeft zichzelf een prima dienst bewezen door zaterdag de lastige uitwedstrijd tegen De Lauwers met 0-2 te winnen. Het was voor het team van trainer Jaap van der Ploeg ook zaak om een goed resultaat neer te zetten, vooral omdat het uit de laatste drie wedstrijden maar één schamel puntje had weten te veroveren en op de ranglijst wat was teruggezakt.

Om de kansen op nacompetitievoetbal levend te houden was het dus niet verkeerd om een van de directe concurrenten voor dat toetje opzij te zetten. Zeker ook omdat De Lauwers in de tweede periode bovenaan stond en een van de kapers is die op de loer ligt. Een goed bespeelbaar veld enkele honderden toeschouwers zorgden voor een prima ambiance voor dit treffen, waarin Zeester de bovenliggende partij was, met Vince van der Veen als leider in het veld en in het centrum van de verdediging. Zijn ervaring, handelen en de coaching zorgden voor rust in de laatste linie van de Zoutkampers, die na lange tijd weer eens de nul wisten vast te houden.

Er werd van achteruit verzorgd voetbal gespeeld. Het was op zeker moment Ruben Postma die wist op te rukken en met een goede inspeelpass teamgenoot Henry Nienhuis op rechts wist te bereiken. Diens voorzet werd in de 25e minuut bij de eerste paal door Chris Noordhof tegen het nylon gewerkt: 0-1. Na de thee bleef het spelbeeld hetzelfde. Het publiek deed enthousiast mee en dat was voor Zeester kennelijk inspiratie genoeg om net als De Lauwers vol overgave in de wedstrijd te duiken. Het duel verveelde geen moment en de spanning was volop aanwezig.

In de 70e minuut werd Chris Noordhof aangetikt en kwam de bal op de stip te liggen. Het was Vince van der Veen die dat klusje voor zijn rekening nam en de mannen uit het vissersdorp naar een 0-2 voorsprong schoot. Loon naar werken voor de gasten die, met nog twee wedstrijden te gaan, nog altijd de kans hebben om de nacompetitie te bereiken. Dan moeten er overigens wel resultaten geboekt worden tegen FC LEO en Stedum. Dat is echter van later zorg, want voorlopig komen de Zoutkampers niet meer in actie. Hun eerstvolgende wedstrijd staat gepland voor zaterdag 13 mei en dan is in Leens FC LEO de tegenstander.

 

LEENSTER FC LEO SPEELT SLORDIG
FC LEO heeft zichzelf niet echt een plezier gedaan door de uitwedstrijd tegen laagvlieger OKVC gelijk te spelen. Na een slordige wedstrijd op een koud, nat en winderig Oldehoofster sportpark stond er 1-1 op het scorebord. Een stand waar beide teams niets mee opschoten en FC LEO misschien wel het meest tevreden kon zijn. Al verloor men wel twee kostbare punten in de strijd om een plekje in de nacompetitie.

De Leensters begonnen nog wel goed aan de wedstrijd. Met hoog druk en veel energie dwongen ze wat kleine kansen af. Jasper Wiersum miste echter tot twee keer toe de kracht en de finesse om die mogelijkheden af te ronden. Daarna nam OKVC het heft in handen. Over het hele veld wisten ze telkens een mannetje meer te creëren waardoor ze FC LEO telkens een stap voor wisten te blijven. Met name het middenveld was in handen van de thuisclub. In de 38e minuut leverde dit een eerste kans op. Pieter Sieperda kreeg veel ruimte en schoot vanaf een meter of vijftien de bal onberispelijk achter doelman Robin Werkman. Dat FC LEO de schade tot aan de rust beperkt wist te houden was op zich al een wonder. Kort voor rust kopte aanvoerder Robin Vink een vrije trap van Jasper Ludema voor de doellijn weg en even later zag Ludema een schot van afstand via onderkant lat het veld weer in stuiteren.

Coach Rowan Rozema greep de rust aan om wat wisselingen door te voeren. Met het inbrengen van Abienezer Araya en Jop Gerrits werd het spel wel ietsje beter en was er ook meer balbezit, maar veel kansen kregen de Leensters nog steeds niet. OKVC beperkte zich na de wisseling van doelen tot verdedigen en probeerden in de counter tot succes te komen. Bijna was het nog raak geweest, maar een echte flipperkast-situatie werd door Robin Vink en Coen Smit ternauwernood opgelost. Met het inbrengen van nog twee wissels, waaronder oudgediende Hans Hofman gooiden de Leensters nog meer op de aanval. En niet zonder succes. Een voorzet belandde bij Hofman, die uit een buitenspelsituatie terugkwam. Hij werd echter dusdanig gehinderd in de zestien meter van OKVC dat scheidsrechter Pauw niets anders kon dan de bal op de stip te leggen. De penalty werd door Jasper Wiersum benut: 1-1.

In het restant van de wedstrijd deed FC LEO er nog van alles aan om de winst binnen te hengelen, maar dat lukte niet meer. In de omschakeling wilde OKVC zelfs nog een strafschop toen men Jop Gerrits een overtreding zag maken. Scheidsrechter Pauw was echter van mening dat de Leenster de bal had gespeeld voordat zijn tegenstrever naar het gras was gegaan. Zo eindigde de wedstrijd in een remise en was men bij FC LEO gefrustreerd geraakt omdat andere concurrenten voor het toetje wel de volle buit hadden weten te pakken. OKVC had op basis van het vertoonde spel en de inzet misschien wel meer verdiend, maar speelde op zeker moment meer om vooral niet te verliezen. Daarom was het gelijkspel de meest logische uitkomst van het duel. Voor de meivakantie neemt FC LEO het in eigen huis nog op tegen de kersverse kampioen RZ Baflo. Er leuke uitdaging voor de Leensters om het team van trainer Willem Kluin de eerste nederlaag van dit seizoen toe te dienen. Of de Bafloërs daaraan mee willen werken, valt te bezien.

 

5e Klasse E Zaterdag
GEHAVEND GEO KAN BLAUW GEEL ’15 NIET AFSTOPPEN
Voor trainer Leendert Nieborg van het Garmerwolder GEO was het flink puzzelen om een fit elftal op de been te brengen. Gelukkig voor hem werd het duel van het tweede elftal afgelast omdat de tegenstander te weinig spelers had, zodat een beroep op enkele spelers van dit elftal kon worden gedaan. Tijdens de warming-up haakte ook nog eens Pieter van Zanten af waardoor er weer gepuzzeld moest worden en er uiteindelijk maar één fitte speler op de bank zat.

Met de vorige wedstrijd tegen Blauw Geel ’15 nog in het geheugen, in de derde minuut een tegengoal en daarna voortdurend oppassen voor de snelle counters, was het belangrijk om niet in de beginfase een tegengoal te incasseren. Het spelbeeld wat vooraf werd verwacht kwam ook uit. Blauw Geel ‘15 probeerde GEO vanaf het begin onder druk te zetten om snel een goal te maken. Een snelle score zat er dit keer niet in maar in de 25e minut kwam toch de 1-0 op het scorebord. Niet door een mooie aanval van Blauw Geel maar een zeldzame fout van keeper Oscar Heslinga. Bij het nemen van een doeltrap raakte hij de bal helemaal verkeerd, waardoor de bal op de 16 meter-lijn voor de voeten kwam van ex GEO-speler Jeroen Bakker die dit cadeautje wist te verzilveren. Tien minuten laten maakt hij dit foutje weer goed door in een één tegen één-situatie Jeroen Bakker van het scoren af te houden.

GEO was de eerste helft was slordig, leed onnodig balverlies waardoor er geen noemenswaardige kansen werden gecreëerd. Blauw Geel ‘15 ging dus met een verdiende voorsprong de rust in.
Wat je als trainer niet wilt is direct na de thee een goal tegen krijgen. De bal lag er een minuut na de hervatting echter al in. Uit een vrije trap werd het leer in het doel gekopt: 2-0. De thuisclub kon nu helemaal het geliefde spelletje spelen en dat was lekker counteren. In de 70e minuut was het bijna zover. Uit een goede voorzet werd de bal echter over het doel van GEO geschoten. In een laatste poging om nog iets te forceren werd een beroep gedaan op drie niet fitte wissels. Wel een risico, maar vijftien minuten zou wel mogelijk moeten zijn.

Het spelbeeld veranderde meteen. GEO kreeg veel meer druk op de bal en creëerde ook kansen. De grootste kans kreeg Bart van der Tuuk, die een rebound voor het intikken had maar niet wist te scoren. De jacht op de 2-1 werd helaas in de 85e minuut verstoord door Laurens van de Kamp. Wat een mooie breedtebal had moeten worden werd nu een pass naar de vrijstaande spits van Blauw Geel ’15 en dat betekende 3-0. Gezien de hele wedstrijd een verdiende overwinning voor Blauw Geel ‘15. Voor GEO is het te hopen dat de ziekenboeg snel leeg gaat stromen.

 

SGV LAAT ZEVENKLAPPER NOTEREN
Het eerste elftal van het Schildwolder SGV stond afgelopen weekeinde onder leiding van Willard Bos, die in het kader van zijn cursus TC3 nog ene wedstrijd moest coachen. Het was een van zijn laatste opdrachten op weg naar het felbegeerde papiertje en hij zal er geen onprettige herinneringen aan overgehouden hebben. SGV wist slotlicht Oosterparkers namelijk met maar liefst 7-0 de bietenbrug op te sturen. Vijf treffers kwamen op naam van Jos Hoeksema. Marten Donkerbroek nam de overige twee voor zijn rekening.

Na een duidelijke wedstrijdbespreking trad de thuisclub aan tegen de ploeg die juist de laatste weken weer wat betere resultaten had weten neer te zetten. Het duurde niet al te lang voordat de eerste treffer in het mandje lag. Na een prima voorzet van Robert Kluppel wist Jos Hoeksema op de punt van het doelgebied de bal met buitenkant schoen binnen te tikken: 1-0. Dat was na amper drie minuten spelen. Een van de weinige wapenfeiten van Oosterparkers was een bal die op de pal terecht kwam. Na een kwart wedstrijd veroverde Gerben Doornbos met een prachtige tackle de bal en was het Sander Dijkstra die Jos Hoeksema de diepte wist in te sturen en weer was het raak voor de goaltjesdief: 2-0. Na nog een kopbal van Hoeksema en een schot van Henk Jansma op de paal te zien belanden, was het op slag van rust dat de derde treffer genoteerd kon worden. Nu was het niet Jos Hoeksema die trefzeker was. Na 147 wedstrijden in het eerste elftal was het namelijk Marten Donkerbroek die zijn eerste competitiegoal wist te maken: 3-0.

Tijden de thee werd er door Bos op gehamerd dat er te veel kansen onbenut waren gebleven en dat de SGV-ers hier wat zuiverder in zouden moeten zijn. Dat was niet tegen dovenmansoren gesproken. De tweede helft kwam Oosterparkers nauwelijks over de middenlijn. Met de wind in de rug kreeg de thuisclub legio mogelijkheden om de score verder op te voeren. In de 57e minuut werd een voorzet van Jasper Boonstra ingekopt door Marten Donkerbroek, die de smaak kennelijk te pakken had gekregen: 4-0. Daarna was het de beurt aan Jos Hoeksema, die een loepzuivere hattrick liet aantekenen en zijn totaal daarmee op vijf bracht en dit seizoen tot nu toe op twintig doelpunten staat, waarmee hij gedeeld topscorer in 5E is.

Michel Dammer: ‘Voetballend gezien had SGV een prima prestatie geleverd dor de bal veel rond te laten gaan en de dingen terug te zien komen waar men bij de Schildwolders al het hele seizoen op hamert. ‘We zijn bezig aan een leuke serie en willen die tot het einde van het seizoen graag doortrekken. Dat zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de nacompetitie te halen. Daarvoor hebben we in het begin te veel punten laten liggen. Dat is overigens grotendeels te wijten aan het aantal blessuregevallen waarmee we te kampen hebben gehad.’

 

5e Klasse F Zaterdag
VVS KLOPT WESTERLEE

Een hele goede eerste helft, waarbij er vanaf de flanken veel dreiging ontstond, heeft het Oostwolder VVS op eigen veld uiteindelijk een 2-1 overwinning opgeleverd in het duel met Westerlee. Thijs Boer zorgde voor de openingstreffer en Yannick Drenth nam de 2-0 voor zijn rekening. De gastheren toonden zich strijdvaardig en waren scherp op de tweede bal. Na rust was men het gek genoeg kwijt. Een half uur lang wist Westerlee de mooiste mogelijkheden te krijgen, maar was het uiteindelijk een misverstand die tot de aansluitingstreffer van Martin Edens zou leiden: 2-1. Het laatste kwartier wist VVS het heft weer in handen te nemen, maar aan de stand veranderde niets meer. ‘We waren wel weer even toe aan een overwinning’, sprak trainer Egbert Bosma na de wedstrijd.

 

MEEDHUIZEN VOOR ZEVENDE KEER OP RIJ ONGESLAGEN
Op en nat en koud sportpark De Bouwte in Meeden stond voor Meedhuizen het duel tegen de plaatselijke trots op het programma. In tegenstelling tot wat het team van trainer Bob Mulder had verwacht, verliep het duel voor de Meedhuizers redelijk gemakkelijk en wisten ze een 0-3 overwinning mee naar huis te nemen.

Kujtim Shabani kon de score al na drie minuten spelen openen, maar zijn inzet stuitte op doelman Koelewijn. De gastheren wisten zich geen raad met het hoge druk zetten van Meedhuizen. Kansen van Edy Silva en Kujtim Shabani werden echter niet in doelpunten omgezet. Na een kwartier spelen was het wel raak. Een vrije trap van een meter of veertig werd door Kevin Reiffers tegen de touwen geschoten: 0-1. Meeden kon daarna alleen maar toekijken hoe Meedhuizen de bal van voet naar voet liet gaan. Toch zouden ze nog een speldenprikje weten uit te delen, maar meer werd het ook niet.

Jelmar Christiaans fungeerde als aangever bij de volgende Meedhuizer poging om tot scoren te komen, maar zag zijn prima voorzet door Kevin Reiffers op het aluminium worden geschoten. Christiaans besloot de volgende kans zelf maar af te ronden en dat lukte hem: 0-2. Voordat de thee was ingeschonken, zou er ook nog een derde doelpunt komen. En weer was Christiaans de aangever. Nu bediende hij Silva op maat en die wist zijn tiende van het seizoen te maken: 0-3. Na de doelwisseling werd het spel er aan beide kanten niet beter op. Uiteindelijk mocht Meeden nog een keer juichen. Dat dachten ze althans, want na een voorzet van de schoen van Marnix Strijker knikte Patrick Hoving de bal binnen. De treffer werd echter wegens buitenspel afgekeurd. En dus bleef het bij de drie Meedhuizer goals. Bob Mulder: ‘Ik heb super genoten van de eerste helft. Het was jammer dat we de vierde niet wisten te maken. Maar goed, dit was weer een teamprestatie.’

 

4e Klasse C Zondag
SIMPELE ZEGE VOOR SIDDEBUREN
Siddeburen heeft een prima zondagmiddag gehad door op eigen veld simpel af te rekenen met Wedde. Het slotlicht van 4C kreeg een half dozijn treffers om de oren. Ruben van der Ploeg was twee keer trefzeker. De overige doelpunten werden gemaakt door Julian Pot, Gialt Faber. Lars Walma en Wesley Hartman.

 

5e Klasse C Zondag
SV WOLTERSUM WEET WEER TE WINNEN

Ne als een week eerder tegen Yde de Punt heeft SV Woltersum ook nu weer een overwinning weten te behalen. Het werd slechts 1-3 voor de witzwarten, maar met wat meer scherpte in de benen had de score gemakkelijk veel hoger kunnen uitvallen. Cees bij de Leij en Marco van Dijk lieten de mooiste mogelijkheden aan hun neus voorbijgaan. Zij waren echter wel verantwoordelijk voor de 0-2 voorrong die de ploeg van trainer Adem Secer halverwege het duel had weten te bemachtigen. In de 75e minuut kwam Alteveer dichterbij dankzij een benutte strafschop (1-2), maar Quinten de Vries maakte er in d slotfase nog 1-3 van. Nadat Marco van Dijk voor de zoveelste keer onderuit was geschoffeld in de tweede helft, sloeg de vlam nog even in de pan. Vader Gert van Dijk stoof het veld in om verhaal te gaan halen en kreeg rood van de dienstdoende arbiter. Het werd daarna wel weer rustig en hoewel de rode prent een smet was op het resultaat, werd de overwinning toch gevierd.

 

FARMSUM ONDERUIT IN DUEL MET FVV
Farmsum is er niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen in de uitwedstrijd tegen FVV. De thuisclub moest winnen om nog een kansje op het kampioenschap te behouden en deed dat ook, al kostte het de ploeg van trainer Patrick Santing wel de nodige moeite om de gasten op de knieën te krijgen. Dat lag vooral aan doelman Tom Jansema, die zich een flink struikelblok toonde en door de coach van de Foxholsters de ‘beste man van het veld’ werd genoemd. Ondanks zijn sterke optreden wist FVV overigens wel met 2-0 te winnen.

Het duel was amper op gang gekomen of het moest al weer stilgelegd worden omdat een luchtduel tussen Ruben Stam en FVV-er Omer Cagiran tot een botsing leidde waarbij beide spelers gewond raakten. Stam liep een hoofdwond op die gehecht moest worden. Hij kon niet verder en werd vervangen door Bayram Bijholt. Cagiran hield een sneetje aan de knal over en kon de wedstrijd wel uitspelen. De thuisclub was uit op een snel succes, maar struikelde voortdurend over doelman Jansema. Na 34 minuten leken ze hem te kunnen passeren toen André Toxopeus hands had gemaakt en de bal op de stip kwam te liggen. De strafschop werd echter niet al te best ingeschoten door Sven Addens en dus bleef de goalie baas in eigen huis. Farmsum wist er vrij weinig tegenover te zetten en ondanks dat FVV kansen genoeg kreeg om nog voor de thee te scoren, wilde de bal er niet in.

De kussens zouden in het tweede bedrijf even flink opgeschud moeten worden, wilde de thuisclub alsnog tot succes te komen. Op de medewerking van Jansema hoefden ze vooralsnog niet te rekenen. Er was een uur speeltijd verstreken toen hij echter alsnog moest buigen. Op aangeven van Peter Talma wist Nigel Martin de wedstrijd open te breken: 1-0. En nog bleef de wedstrijd lang spannend. Een vrije trap van Teun Westerhuis had zomaar de gelijkmaker kunnen betekenen. Doelman Martijn Brondijk wist de bal echter uit de bedreigde hoek te tikken. Het was voor Westerhuis meteen het laatste wapenfeit. Hij werd vervangen door Dennis Bierman, waardoor André Toxopeus voor de laatste tien minuten als stormram ging fungeren. De druk naar voren leidde ook tot ruimte achterin en toen Farmsum in de slotminuten balverlies leed was het over en sluiten. Vanaf de eigen helft vertrok topschutter Lars Leemborg richting Farmsumer doel, werd nog even vastgepakt, maar wist uiteindelijk toch zijn 28e goal van het seizoen te maken: 2-0. Niet veel later floot de prima leidende scheidsrechter Joey Spiegelaar voor het einde van de wedstrijd.

 

WEO HOUDT PUNTEN IN EIGEN HUIS
Het Woldendorper WEO was in de thuiswedstrijd tegen DWZ de hele negentig minuten de betere ploeg, maar beloonde zichzelf met een slechts magere 3-1 overwinning. Halverwege het duel stond het nog maar 1-0 door een voltreffer van Niels Jansen. Hij had overigens twee pogingen nodig om na goed voorbereidend werk van Daniël Boekee de bal langs de doelman van de gasten te krijgen.

Na de thee lieten Jansen, Kebba Darboe en Boekee de mogelijkheden liggen om DWZ diep in de problemen te drukken. En als je ze zelf niet maakt, doet de tegenstander dat wel. Met nog tien minuten te gaan was het Ismail Abachrim die voor 1-1 wist te zorgen met een schot van een meter of vijfentwintig, dat in de kruising terecht kwam. Het ongeloof straalde ervan af bij WEO, maar hij stond toch echt op het scorebord. De tijd was er nog om een en ander recht te trekken en dat gebeurde dan ook. Na god doorzetten van Jan Meijerhof was het Niels Jansen die zijn tweede van de middag liet aantekenen.: 2-1. De nog maar 17 jaar jonge Daan Visser was niet veel later betrokken bij de definitieve nekslag voor de gasten. Hij deponeerde de bal in de voeten van Wouter Slager die op zijn beurt Daniël Boekee bereid vond om het klusje af te ronden: 3-1. Daarmee was de buit binnen en was er toch sprake van enige opluchting. Overigens was Niek van Eerden ook weer aangeschoven bij de selectie na lang blessureleed en mocht hij ook weer zijn eerste minuten maken.

 

KANSLOOS VERLIES KLOOSTERBUREN
Het is Kloosterburen niet gelukt om de aanval van Groen Geel op de derde plaats in 5c af te slaan. De Stadjers wonnen op eigen veld met 3-0 van de formatie van Willem Kluin. Met in zijn achterzak al een kampioen in Baflo, zou er voor Kluin zelfs op zondag nog wel wat leuks binnen te hengelen zijn. Dat wordt nu echter wel heel moeilijk, al is in voetbal dan ook niets onmogelijk. ‘We hadden nu niets te vertellen en konden echt geen potten breken. We missen eenvoudigweg teveel dragende spelers om het teams als Groen Geel echt lastig te maken’, vertelde de oefenmeester na de wedstrijd. Of hij dit seizoen nog weer over een fitte selectie kan beschikken, laat de oefenmeester in het midden. Kloosterburen speelt komend weekeinde thuis tegen Alteveer en moet daarna nog op bezoek bij het Woldendorper WEO. Eerder dit seizoen werd met 0-3 van Alteveer gewonnen en kwamen de Marnebewoners in eigen huis tegen WEO niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

 

 

 

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"