Jonkies Middelstum boeken prima zege op irritant VVK

Twaalf gele kaarten, waarvan er drie in rood werden omgezet na een tweede gele prent. Dat was de trieste balans na een stevig potje voetbal tussen thuisclub Middelstum en het zichzelf volledig uit de wedstrijd pratende VVK. De Stadjers zagen trainer Gerrie Terpstra twee keer geel krijgen en verloren voor het laatste fluitsignaal ook nog eens aanvoerder Tim van der Molen en Desley Nuruwe omdat ook zij dubbel geel kregen voorgehouden. Van het dozijn kaarten incasseerde Middelstum er drie. Na een spetterende opening, waarin de gasten al snel op voorsprong wisten te komen. Bleef het lang spannend. Middelstum wist voor de thee de achterstand in een voorsprong om te draaien. VVK was in het tweede bedrijf dicht bij de gelijkmaker en misschien nog wel meer, maar sneed zichzelf in de vingers en werd uiteindelijk met 4-1 opzij gezet.

Na het laatste signaal van de niet eens slecht fluitende Leistra kwamen er nogal wat emoties los, met name aan de kant van VVK. Doelman Mike Bos sloeg verbaal aan het ruziën met het publiek waarbij er een verschrikkelijke ziekte over de lippen van de goalie rolde, coach Gerrie Terpstra kreeg het aan de stok met de arbiter en incasseerde zijn tweede prent omdat hij zich niet kon inhouden. De onpartijdige werd ten onrechte door de VVK-ers als boosdoener aangewezen voor de geleden schade. De Stadjers hadden er verstandiger aan gedaan als ze zichzelf een spiegel hadden voorgehouden. De fluitist riep na amper drie minuten spelen aanvoerder Tim van der Molen al bij zich omdat hij toen al genoeg had van het gemekker van de bezoekers. Gek genoeg was het uitgerekend de captain die het eerste geel van de middag zag nadat hij iets te lang doorging met het leveren van commentaar. Zestig seconden later haalde hij zijn gram toen Middelstum er verdedigend niet uit kwam en Van der Molen op de rand van het strafschopgebied liet zien dat hij een bal ook vrij aardig met de arm voor zijn goede been kan deponeren. Het ontging assistent-scheidsrechter Ronnie Medema niet. Die mocht echter niet vlaggen voor dat soort dingen van de leidsman, die het voorval vanuit zijn positie niet had waargenomen. Uit de voorzet die volgde schoot oud-Middelstummer Mateo Milkovic de openingstreffer tegen het nylon: 0-1.

Twee minuten later dacht de thuisclub langszij te zijn gekomen, maar het afstoffen van Aijolt Douma na een half gekeerde vrije trap van Zander Anema werd niet gewaardeerd omdat Aijolt Douma buitenspel zou hebben gestaan. VVK was in voetballend opzicht de mindere van de Middelstummer jonkies, waar zo’n beetje de hele achterhoede verstek moest laten gaan. De gasten probeerden vaak met de lange bal de levensgevaarlijke Tim van der Molen en de sluwe Mateo Milkovic te bereiken. Fysiek gezien waren ze sterker en doelman Emiel Douma werd dan ook herhaaldelijk op de proef gesteld. In één situatie mocht hij de arbiter op zijn blote knieën bedanken op het moment dat het uitverdedigen niet helemaal volgens plan verliep. Robert Oosterhof wist de bal te veroveren, maar werd binnen de zestien meter tegen het gras gekwakt. De leidsman deponeerde de bal ten onrechte buiten het strafschopgebied. De poging leverde niets op. Er was ruim een kwart wedstrijd gespeeld toen de gastheren iets meer grip op het fysiek sterke VVK wisten te krijgen. Er stonden 32 minuten op de klok toen de thuisclub loon naar werken kreeg. Een doelpoging van Gijs van Aller, na een listig hakballetje van Aijolt Douma verdween via het uitgestoken been van Mike Bos over de doellijn: 1-1.

Het was voor Middelstum het sein, waarbij ze luidkeels werden aangemoedigd door coach Jelmer Meinardi, om nog een tandje bij te schakelen. De duels werden feller en de arbiter moest alle zeilen bijzetten om de tweestrijd onder controle te houden. Oefenmeester Gerrie Terpstra vond dat hij daar niet in slaagde en liet hem dat ook merken. Het betekende de eerste gele kaart voor de trainer. Nadat Max Oldenhof rakelings had naast geschoten, was Aksanti Kaiswe de derde die op de bon ging omdat hij de bal wegtrapte nadat arbiter Leistra voor een overtreding van hem had gefloten. Vlak voor rust deelde Middelstum een psychologische tik uit. Joore Smink blokte een schot van Xander Anema en maakte daarbij hands. De bal werd op de stip gelegd en Twan Heemstra besloot dat klusje op zich te nemen. Oud-ploeggenoot Mateo Milkovic kwam hem nog even vertellen dat hij precies wist in welke hoek de bal zou belanden. Twan Heemstra liet zich niet van de wijs brengen en schoot het leer buiten bereik van Mike Bos binnen: 2-1.

Je zou denken dat de gemoederen aan de zijde van VVK tijdens de thee wel wat tot bedaren zouden worden gebracht en dat men zich eindelijk eens zou bezighouden met het spelen van een voetbalwedstrijd. Daar leek het aanvankelijk wel op. Nadat Stephan Smit en VVK-er Myron Noeken ook geel hadden gezien, vloog de bal boven doelman Emiel Douma op de lat en leek de gelijkmaker dichterbij te zijn dan het uitbouwen van de Middelstummer voorsprong. Het wilde de Stadjers maar niet lukken om de piepjonge defensie van Middelstum te slopen. Een keer dachten ze dat het was gelukt toen de bal vanaf de achterlijn door Roy Smolders werd voorgetrokken en de geheel vrij staande Mateo Milkovic de bal in het lege doel deponeerde. De goal werd echter wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Niet veel eerder was dat Aijolt Douma aan de andere kant van het veld ook al overkomen. Of beide assistenten in hun recht stonden zal eveneens een onbeantwoorde vraag blijven.

Middelstum leek op rozen te zitten toen Aijolt Douma de bal in het doel van VVK tilde, maar hij werd ten onrechte teruggevlagd en uiteindelijk ook gefloten. Intussen bleef arbiter Leistra terecht met geel strooien en vaak waren het kaarten die je gemakkelijk in de categorie oliedom kon plaatsen. Zoals bijvoorbeeld de veldverwijzing van Tim van der Molen na een uur spelen. Hij kreeg zijn tweede geel nadat de bal over hem heen vloog en hij het leer met de handen beroerde. Heel jammer voor een voetballer die best wat in zijn mars heeft, maar zich net als een aantal teamgenoten te gemakkelijk liet verleiden tot discussies die ze op voorhand al hadden verloren. En dus moest VVK met tien man verder. Gek genoeg had het er alle schijn van dat ze op dat moment iets beter gingen voetballen en zich zowaar combinerend richting strafschopgebied van Middelstum begaven. Veel leverde het allemaal niet op, behalve nog wat gele kaarten dan.

Middelstum liet zich niet meeslepen in de verbale gevechten van de gasten, bleef heel volwassen spelen en wist tien minuten voor het laatste fluitsignaal de marge te vergroten. Nadat de mee opgekomen Thijs Oosterhof op de paal had gemikt, trok VKK grote gaten in de eigen defensie en liet men Max Oldenhof ongehinderd binnendoor glippen. Hij haalde uit en schoot de bal in de rechterhoek: 3-1. Daarna was het een rommeltje bij de Stadjers, die totaal uit het lood waren geslagen en ook Desley Nuruwe in de 89e minuut met zijn tweede geel weggestuurd zagen worden. Toen was Middelstum inmiddels al verder weggelopen. Invaller Dennis Verkerk verstuurde een prima breedtepass op de ook al ingevallen Thijs Nienhuis. Hij had de hoek voor het uitzoeken: 4-1. De ontmanteling van VVK was daarmee wel compleet en dat terwijl de ploeg een en ander volledig aan zichzelf te wijten had gehad. Dat vond zelfs Gerrie Terpstra die na het laatste fluitsignaal nog even verhaal wilde halen bij de leidsman.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Ik heb genoten van deze intense wedstrijd en ben blij dat we de punten in Middelstum hebben weten te houden. Het was een mooie en spannende wedstrijd voor de neutrale toeschouwers. Bij rust had het ook zomaar 4-4 kunnen staan. We hadden moeite met het snelle dieptespel van VVK en de loopacties van Mateo Milkovic en Tim van der Molen. Beide spelers staan bovenaan de topscorerslijst in deze klasse en hebben het ons knap lastig gemaakt. Daar tegenover krijgen we zelf ook grote kansen. Na rust hebben we de wedstrijd naar ons toegetrokken. Het aantal gele kaarten doet vermoeden dat het een hele vervelende wedstrijd was, maar dat was niet aan de orde. Ik wil mijn team een compliment geven. Ondanks de vele en vooral langdurige afwezigen hebben we na de winterstop een goede reeks neergezet met een hele jonge selectie. Dat wordt ook zichtbaar in de tweede periode. Vandaag bleven we tot laat in de wedstrijd veel energie leveren. Als trainer vind ik het mooi om te zien dat we dat voor elkaar over hebben. Het is de basis voor een teamsport en wordt ook gewaardeerd door onze supporters. We zijn verder heel koelbloedig gebleven, ondanks dat er veel op het spel stond.’

Gerrie Terpstra (VVK): ‘Uiteindelijk moet ik zeggen dat Middelstum terecht heeft gewonnen. Zij hebben een leuke ploeg die veel energie in een wedstrijd weet te gooien. Dat deden wij ook, maar dan op de verkeerde manier. Of ik er een steentje aan bij heb gedragen? Ach, voetbal is emotie zullen we maar zeggen. Ik was het op bepaalde momenten niet met de scheidsrechter eens en misschien had ik me niet zo moeten laten gaan, maar dat gaat in het vuur van de strijd. Die goal van Mateo had natuurlijk nooit afgekeurd mogen worden omdat de bal vanaf de achterlijn werd teruggetrokken.’ Over het feit dat Tim van der Molen in het eerste bedrijf wel heel opzichtig hands had gemaakt in de voorbereiding op de openingsgoal van VVK zei hij: ‘Ja, dat hoorde ik later ook. Nou ja, dan kunnen we die twee momenten tegen elkaar wegstrepen. Gek genoeg leek het alsof we wat beter gingen spelen toen we een mannetje minder op het veld hadden staan. Dit is natuurlijk een zware tegenvaller, maar we kunnen nog steeds derde worden en nacompetitie halen. Maar ja, wat hebben wij nou in de derde klasse te zoeken?’

* Middelstum – VVK 4-1 (2-1). Mateo Milkovic 0-1; Gijs van Aller 1-1; Twan Heemstra 2-1 (strafschop); Max Oldenhof 3-1; Thijs Nienhuis 4-1.
Scheidsrechter: J. Leistra (Leek).
Geel: Gerrie Terpstra, Tim van der Molen, Desley Nuruwe, Roy Smolders, Aksanti Kaiswe en Myron Noeken (allen VVK). Aijolt Douma, Stephan Smit en Dennis Verkerk (allen Middelstum).
Rood: Gerrie Terpstra, Desley Nuruwe en Tim van der Molen (2x geel).

 

No Replies to "Jonkies Middelstum boeken prima zege op irritant VVK"