Gebrek aan scorend vermogen breekt Warffum weer eens op

Warffum heeft de mogelijkheid laten liggen om thuisclub ZEC pijn te doen. De ploeg van trainer Nico de Vries kreeg een handvol opgelegde mogelijkheden, maar weigerde ze te benutten. De Zandeweersters kwamen vervolgens volledig tegen de kansenverhoudingen in op voorsprong en omdat de geelhemden bleven volharden in het missen van kansen, kon ZEC uiteindelijk de winst opstrijken.

Je hebt van die wedstrijden waarin teams vooral met randzaken bezig zijn in plaats van de benen te laten spreken. Het duel tussen thuisclub ZEC en het bezoekende Warffum leek zich in eerste instantie zo in dat rijtje te kunnen voegen. Scheidsrechter Jakob Cleveringa uit Baflo moest nogal wat moeite doen om de zaak onder controle te houden. Er waren scheldkanonnades, opstootjes en het nodige duw- en trekwerk. ‘Ik fluit en dan kan ik niet zien wat er allemaal om mij heen gebeurt’, luidde het commentaar van de arbiter na afloop. Het was wat dat betreft eigenlijk best bijzonder dat er welgeteld maar één gele kaart viel. Die kwam op naam van ZEC-er Elvis Hedzic.

Voor het bezoekende Warffum was de wedstrijd tegen ZEC een weerzien met trainer Jur Smit, die de ‘kanaries drie seizoenen heeft getraind en dit seizoen als interim vol maakt bij de Zandeweersters. De thuisclub is nog volop in de race voor nacompetitievoetbal en had er alle belang bij om het duel met Warffum winnend af te sluiten. In de warming up viel bij de gasten Roy Kuipers al geblesseerd af. Verder waren er nog wel wat wijzigingen, maar het mooiste was eigenlijk nog wel dat Jan Pieter Meijer weer op de bank zat. In de voorbereiding op dit seizoen brak hij tijdens een oefenpotje tegen Corenos zijn kuitbeen en zijn enkel. Hij kon vorige maand de training weer hervatten en schoof voor het eerst weer aan bij de selectie van trainer Nico de Vries. Bij ZEC bleef Vincent Zijlstra vanwege een schorsing aan de kant. Hij kreeg twee duels opgelegd naar aanleiding van het akkefietje in het duel met Noordpool UFC.

De gastheren hadden vooral het eerste half uur de grootste moeite met de fanatiek spelende Warffumers. Het was dan ook een beetje verwonderlijk dat ZEC op voorsprong wist te komen. De treffer kwam min of meer uit de lucht vallen. Robin Stoter kreeg een voorzet van Pascal Koolhof eigenlijk per ongeluk voor de voeten omdat het verdedigend allemaal niet wilde lukken bij Warffum en vervolgens zat het bij de afronding ook nog eens mee. De bal stuiterde via keeper Ramon Dijkema het doel in: 1-0.

Eigenlijk was een voorsprong na een helft voetballen voor Warffum logischer geweest. De gasten waren een stuk zorgvuldiger in balbezit en wisten dankzij goed veldspel een aantal keren voor het doel van Nick Blok opduiken. Daar stokte het echter en dat is iets waar de geelhemden het hele seizoen al last van hebben. Een chronisch gebrek aan scorend vermogen heeft hen al meerdere punten gekost. Een mooi voorbeeld daarvan is nog wel de mogelijkheid die Jeroen Zwart kreeg. Op vijf meter van het doel van Blok kreeg hij een inzet niet onder de deklat door. Remon Bijsterveld had niet veel later teveel bedenktijd nodig of hij nou met links of met rechts moest schieten en Kevin Jansen had de bal ook nog een keer voor het intikken, maar faalde hopeloos.

Met nog een kwartier te spelen in de eerste helft leek ZEC wat meer grip op het duel te krijgen, al ontsnapte de thuisclub wel toen doelman Nick Blok opzichtig in de fout ging en Warffum niet geheel ten onrechte een strafschop wilde omdat Kevin Jansen tegen het gras werd gekwakt. De penalty kwam er niet en voor de rust zou er ook niet meer gescoord worden.

Na de thee leek het alsof het testosteron-gehalte van beide teams iets was gedaald. Ze lieten eindelijk zien waarvoor ze elke zaterdag op het veld staan. Warffum begon andermaal sterk, maar het lukte opnieuw niet om tot scoren te komen. Het was voor Nico de Vries en de zijnen om wanhopig van te worden. Kevin Janssen, Remon Bijsterveld en Stefan van den Berg lieten zich de gelijkmaker ontnemen. ZEC kreeg daarna wat meer van het spel, maar het bleef spannend omdat de Zandeweersters maar geen afstand wilden nemen. Na driekwart wedstrijd gebeurde dat wel toen Melvin Sikkema zich na een ingooi via de zijkant een weg richting het doel van Warffum baande, niet zelfzuchtig was en de bal in de voeten van de mee opgekomen Mijo Maros deponeerde. Die faalde niet en dat betekende dus 2-0. De gasten bleven het wel proberen, maar het geloof en de energie vloeiden langzaam weg en dus kon ZEC uiteindelijk een driepunter bijschrijven.

Voor de Zandeweersters staat er de komende weken nog het een en ander op het spel. Ze nemen momenteel de tweede plaats in 5D in beslag en krijgen kampioen RZ Baflo en OKVC nog tegenover zich. Warffum moet het nog opnemen tegen Noordpool UFC en sluit de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Eenrum. Zo ver is het echter nog niet, want beide ploegen komen niet eerder dan 13 mei weer in actie.

Geert Jan Zijlstra (ZEC): ‘Ik vond dat het met de irritatie wel een beetje meeviel en dat het niet echt aan de oppervlakte lag. Er lopen inderdaad over en weer wel wat spelers rond met een kort lontje, maar de arbiter staat er om bekend dat hij niet voor elk wissewasje geel trekt. Hij had het na de beginfase verder prima onder controle. Wij mochten van geluk spreken dat Warffum zoveel kansen onbenut heeft gelaten, anders was het duel heel anders afgelopen.’

Nico de Vries (Warffum): ‘Als wij halverwege het duel met 1-3 voor hadden gestaan, had ZEC niks kunnen zeggen. Maar ja, dit is een beetje het verhaal van Warffum dat vaak ook door de tegenstander wordt bevestigd. We krijgen de kansen, maar maken het niet af. Het is een wekelijks terugkerend probleem.’

* ZEC – Warffum 2-0 (1-0). Robin Stoter 1-0; Mijo Maros 2-0 (foto: Milou van der Meer / Studio Fleurig).

No Replies to "Gebrek aan scorend vermogen breekt Warffum weer eens op"