Noordwolde kan geen vuist maken in duel met SC Loppersum

SC Loppersum heeft zichzelf op eigen veld een prima dienst bewezen door een meer dan verdiende zege te boeken op Noordwolde. Beide ploegen konden de punten goed gebruiken in de strijd tegen degradatievoetbal en dat er veel spanning op de wedstrijd stond, was vanaf de aftrap wel duidelijk. Goed was het allemaal niet, maar omdat de Lopsters verzuimden het duel vroegtijdig in het slot te gooien, bleef de uitkomst van de tweestrijd lange tijd onduidelijk.

Voor de oefenmeesters David van der Kam van SC Loppersum en zijn collega Elsin Yilmaz zijn alle wedstrijden finales geworden. Vanaf de achtste plaats, die door de Lopsters wordt bezet, tot en met de veertiende en tevens laatste plek in 3C zitten de ploegen elkaar bovenop de huid. Het is nog steeds onzeker wie uiteindelijk rechtstreeks zal degraderen en wie er middels nacompetitievoetbal voor moet zorgen dat klassebehoud gewaarborgd is. Na het duel met Noordwolde heeft SC Loppersum in ieder geval een flinke stap in de goede richting weten te zetten.

De lentezon deed zijn uiterste best om de voetbalsupporters een beetje te verwennen. Op het veld was de gunfactor iets minder prominent aanwezig. Noordwolde leek aanvankelijk beter uit de verf te komen, maar wist dit maar een minuut of tien vol te houden. Daarbij was tot twee keer toe een prominente bijrol weggelegd voor aanvoerder Marco Vos. Hij wist ploeggenoot Jesse Hijlkema goed te positioneren, maar meer dan een duo halfslachtige inzetten leverde een en ander niet op. Doelman Peter Paul Datema, bezig aan zijn laatste seizoen als keeper van de Lopster hoofdmacht, hoefde zich niet eens in te spannen.

Vervolgens duurde het tot de 17e minuut alvorens er wat opwinding viel te noteren. Een prima pass van Diederik Dijk werd links van het Noordwolder strafschopgebied snoeihard ingeschoten door Joris Jurna. De man met een missie zag zijn treffer wegens vermeend buitenspel afgekeurd worden. Een misser van de assistent-scheidsrechter van Noordwolde, die hij zes minuten later overigens goed maakte door een aanval van SC Loppersum ongemoeid te laten terwijl het nu wel buitenspel was. Tot overmaat van ramp voor zijn eigen team, want Olav Sleurink had de bezem al klaar staan en veegde de bal achter doelman Lennart Havinga: 1-0. Na die openingsgoal kwamen er meer kansen voor de gasten, maar waren het Jacob Havinga en Olav Sleurink die iets te gehaast naar een treffer op zoek waren. En dat was maar goed ook voor Noordwolde, want met wat meer precisie had de thuisclub het duel al na drie kwartier in het slot kunnen gooien. Na 37 minuten verdween Job van Zanten naar de kant. De Lopster had een bal precies op zijn kaak gekregen en daar had hij behoorlijk wat last van. Zijn vervanger was de met veel geestdrift spelende Gijs Broekhuizen.

Voor de gastheren was het zaak om in het tweede bedrijf scherp te blijven, want uiteraard zou Noordwolde iets meer moeten laten zien om zichzelf in de wedstrijd te houden. Iemand die de boodschap goed had begrepen was doelman Peter Paul Datema. Hij moest een paar keer handelend optreden om te voorkomen dat de gelijkmaker binnen zou vallen en deed dat met verve. Een schot van de nog maar 17-jarige Victor Rasker dreef de goalie tot een uiterste krachtsinspanning. De sluitpost wist de bal over de lat te tillen. Veel meer dan dat wisten de geelzwarten niet te laten zien. Het bleef bij goedbedoelde pogingen om tot een fatsoenlijke aanval te komen. Omdat het combinerend allemaal niet wilde lukken, er ontzettend veel balverlies werd geleden en aanvaller Marco Vos behoorlijk aan de ketting lag, wist SC Loppersum in het verdere verloop van de tweede helft betrekkelijk eenvoudig overeind te blijven.

Na een dik uur spelen sloegen de gasten in defensief opzicht aan het modderen en was het Gijs Broekhuizen die ter hoogte van de middenlijn de bal wist te onderscheppen. Hij had de turbo er op staan en bood Jaco Havinga een unieke mogelijkheid om te scoren. In plaats van een hoek uit te zoeken schoot hij echter op het lichaam van doelman Lennart Havinga.

Waar SC Loppersum in het recente verleden nog wel eens blijk gaf van een te gemakzuchtige wedstrijdinstelling, werd er nu nog een tandje bijgeschakeld. Het werd Noordwolde onmogelijk gemaakt om van achteruit op te bouwen. De geelzwarten werden daardoor min of meer gedwongen om de lange bal te spelen. Die viel echter zelden goed. De druk op het doel van de bezoekers nam zienderogen toe en uiteindelijk was hij daar dan. Een val vanaf de rechterflank kon door Joris Jurna tot doelpunt gepromoveerd worden: 2-0. Korte tijd later was zijn missie voltooid. De bal werd vanaf de rechterkant voor het Noordwolder doel langs geschoten en dreigde aan de andere kant over de zijlijn te verdwijnen. Jacob Havinga geloofde er echter nog in, wist het speeltuig te bemachtigen en lepelde het leer opnieuw de zestien meter in. Met een fraaie omhaal was het andermaal Joris Jurna die het leer tussen de palen door wist te krijgen. Het was zijn tweede van de middag en zijn honderdste in dienst van SC Loppersum: 3-0. Missie voltooid dus. Voor coach Elsin Yilmaz was de dubbele dreun extra zuur, omdat hij net twee keer aanvallend had gewisseld en meteen het deksel op de neus kreeg.

Er moest nog een kwart wedstrijd worden gespeeld en eigenlijk bleek uit niets dat Noordwolde ook maar enig zicht zou krijgen op een beter resultaat. De gasten waren lam geslagen en leken er helemaal doorheen te zitten. Het was andermaal aan SC Loppersum te danken dat ze niet met een nog grotere nederlaag terug naar huis werden gestuurd, al was deze dan ook al pijnlijk genoeg.

David van der Kam (SC Loppersum): ‘We moesten dit duel gewoon winnen, al geldt dat zeker ook voor de resterende wedstrijden. Ik moet zeggen dat de ploeg in ieder geval blijk heeft gegeven van een goede wedstrijdinstelling. Het is alleen jammer dat je daar zo vaak op moet hameren. Kennelijk is het besef precies op tijd gekomen dat er wat extra’s geboden moet worden. Op deze overwinning valt nets af te dingen. Het enige dat we hebben nagelaten, is dat we de wedstrijd voor rust al hadden moeten beslissen.’

Elsin Yilmaz (Noordwolde): ‘Wat moet ik er van zeggen. We zijn allemaal teleurgesteld dat het vandaag zo is gelopen. Dat hebben we echter over onszelf afgeroepen. We waren gewoon niet goed genoeg om SC Loppersum te kunnen afstoppen. Al moet ik er wel bij zeggen dat we bij de tweede en de derde treffer lang niet scherp genoeg stonden te verdedigen. Natuurlijk waren we ons er van bewust dat dit duel een resultaat moest opleveren. Aan ons spel was dat echter niet af te lezen. We moeten ons hier snel overheen zetten, want dinsdag spelen we alweer thuis tegen The Knickerbockers.’

* SC Loppersum – Noordwolde 3-0 (1-0). Olav Sleurink 1-0; Joris Jurna 2-0; Joris Jurna 3-0.

No Replies to "Noordwolde kan geen vuist maken in duel met SC Loppersum"