Overzicht amateurvoetbal

Het is deze keer een heel sterk uitgedund voetbaloverzicht. Dat heeft uiteraard alles te maken met het beperkte programma, waarin overigens weer genoeg gebeurde in een stadium van de competitie waarin het er voor veel teams zoetjesaan wel op aan komt. De meeste verslagen kunt u elders op onze site terugvinden. De overige duels hebben we hieronder voor u samengevat.

 

1e Klasse F Zaterdag
WINSUM GAAT ONDERUIT IN LEEUWARDEN
Op het sportpark Wiarda in Leeuwarden heeft eersteklasser Winsum de uitwedstrijd tegen Blauw Wit ‘34 nipt verloren. De Friezen trokken met 1-0 aan het langste eind door een treffer van Floris Boonstra.

‘We hebben opnieuw van een prima tegenstander verloren’ vertelde trainer Fred de Boer van Winsum na afloop van de wedstrijd. Eerder dit seizoen ging zijn ploeg in eigen huis namelijk ook al onderuit. Destijds werd het 1-3. Erg veel woorden wilde De Boer verder niet aan het duel vuil maken. ‘We mochten in de eerste helft blij zijn dat ze een paar keer vergaten te scoren. Zelf hebben we te weinig weten te creëren. Er ontstonden in de slotfase nog wel wat kansjes omdat de krachten bij hen wegvloeiden en wij maar bleven pompen. Het mocht echter niet zo zijn.’ De enige goal van het duel viel na een uur spelen. Fred de Boer: ‘Wij gaan ons nu opmaken voor de laatste drie wedstrijden van een prima seizoen. Daarna nemen we afscheid van wat spelers die een streep onder hun carrière in het eerste elftal gaan zetten. En ja, misschien maken ze het nog mee dat we nacompetitie mogen spelen. Wie zal het zeggen.’

Overigens zijn het maar liefst vijf spelers die een stap terug zullen doen. Dat zijn Germen Bouwman, Heinze Andringa, Wouter Bloem, Thomas Kauw en Steffen Vader. Volgens De Boer goede spelers die de eerste klasse en het selectieleven door en door kennen en prima mannen zijn voor de teamontwikkeling.

 

3e Klasse C Zaterdag
KANSLOZE NEDERLAAG VOOR OMLANDIA
In de eerste fase van de uitwedstrijd die Omlandia in Groningen speelde tegen The Knickerbockers, leken de Ten Boersters nog wel te kunnen meekomen. Na een kwartier spelen kwamen ze echter op achterstand door een treffer van Oscar McLean: 1-0. De ploeg van interim-coach Simon Schuil had veel moeite met het bespelen van de balvaste stad-Groninger spits Guido Bemelmans. Na een half uur spelen was hij het dan ook die de marge wist te verdubbelen: 2-0.

Uit een assist van Remco Bolhuis wist Wouter Hoek de marge meteen na rust te verkleinen en leek er weer iets van hoop te gloren: 2-1. De opleving was echter van korte duur. Slap verdedigen leidde namelijk niet veel later tot de volgende treffer van Guido Bemelmans: 3-1. Korte tijd later mocht ook Luuk Janssen een duit in het zakje doen: 4-1. Omlandia kreeg daarna nog wel wat kansjes, maar het was bij lange na niet genoeg wat de gasten lieten zien. Volgens Schuil was dit de slechtste wedstrijd sinds zijn terugkeer op de bank. De nederlaag komt ook nog op een vervelend moment, want de achterstand op de veilige plaatsen is nu groter geworden. ‘We zullen de rug moeten rechten als we over twee weken tegen Lycurgus spelen’, aldus de oefenmeester.

 

4e Klasse C Zaterdag
DE FIVEL EN AMICITIA VMC WEER OP GELIJKE HOOGTE
Winnen en jezelf daarmee veilig spelen, dat was de opdracht die de uit spelende thuisclub De Fivel meekreeg in het duel met het op de voorlaatste plaats bivakkerende Amicitia VMC. De Stadjers zijn ondanks hun benarde positie echter niet zo’n gemakkelijke prooi. Sterker nog, de gasten wisten zelfs de leiding te nemen. Uiteindelijk kon er nog een punt veilig worden gesteld en blijft de hoop op klassebehoud levend voor de ploeg uit Zeerijp.

Beide teams hadden elkaar in december ook al ontmoet. De thuiswedstrijd van De Fivel werd toen in Groningen gespeeld en eindigde zonder doelpunten. Nu was Amicitia VMC in Zeerijp dus de thuis spelend ploeg. De Stadjers deden in het eerste kwart van de wedstrijd wat van hen werd verwacht. De verdediging stond zeer compact en voor De Fivel was het lastig zoeken naar een opening waar men iets mee kon. De Riepsters staan er nou niet bepaald bekend om dat ze het spel kunnen maken en moesten dus wachten op het moment dat hun opponent de verdedigende stellingen zou verlaten, waardoor het een meer open wedstrijd zou worden. De bal zou vroeg of laat wel een keer goed moeten vallen. Net op het moment dat men bij De Fivel dacht dat dit aan de zijde van de oranjehemden zou gebeuren, lag het leer er aan de andere kant in. Op het middenveld van de Riepsters werd even niet goed opgelet door Bjorn Everts en omdat er ook geen rugdekking was, konden de gasten uitbreken en zichzelf op voorsprong schieten: 0-1.

De Fivel moest een tandje bijschakelen en dat gebeurde dan ook. Voor Amicitia VMC was het zaak om geen averij op te lopen in het resterende deel van de wedstrijd, omdat dit wel zo’n beetje de laatste strohalm was waaraan ze zich vast konden klampen. Er ontwikkelde zich een duel waarin veel strijd, maar weinig goed voetbal was te zien. Vanuit een vrije trap, waarvan er veel waren aan beide kanten, was het Arjan de Vries die het doel van de Stadjers onder vuur nam. De doelman wist de bal niet goed te verwerken en via de rug van Corné Bos verdween het leer over de doellijn: 1-1. Er waren daarna nog wel wat mogelijkheden voor beide teams, al kreeg Emiel Bos de grootste kans om De Fivel aan de winst te helpen. Hij verloor het rechtstreekse duel met de doelman.

Elle Smit (De Fivel): ‘We zijn zeer tevreden over de strijd die we hebben geleverd en met het punt kunnen we ook wel leven. Het spel kan echter wel beter.’

Amicitia VMC – De Fivel 1-1 (0-1). 0-1; Emiel Bos 1-1.

 

SIOS BLIJFT OPNIEUW ONGESLAGEN
Voor thuisclub SV De Heracliden en het bezoekende SIOS stond er een zeer belangrijke wedstrijd op het programma. Beide ploegen konden zich geen enkel puntverlies veroorloven, wilden ze in ieder geval uit de buurt blijven van de plaatsen die degradatievoetbal betekenen. In 4C is SC Stadspark al gedegradeerd en bezetten Corenos en Amicitia VMC vooralsnog de plaatsen van de zogenaamde herkansers. Winst was dus pure noodzaak voor de teams van de trainers Jaap Danhof en Wilhem van der Wiel.

Bij de Sauwerders wordt al langere tijd geworsteld met de opstelling. Van der Wiel kon ook in Uithuizermeeden niet zijn sterkste elftal in de wei brengen vanwege langdurig blessureleed. Allert de Haan was in elk geval wel weer bij de selectie aangeschoven. Quinten Hogeveen en Menno Dijkstra moesten eveneens  passen. De Meisters begonnen prima aan de wedstrijd. Ze deelden af en toe wat speldenprikjes uit, waarbij ze in de kaart werden gespeeld door SIOS, dat achterin te onrustig speelde. Toch zouden de bezoekers in de 15e minuut de score open breken. Een ogenschijnlijk vrij onschuldige vrije trap van Sander Bultena werd door doelman Albert de Jonge losgelaten, waarna Reinder de Haan de bal in de rebound uiteindelijk over de doellijn wist te schuiven: 0-1.

Een prima opsteker voor SIOS, dat dit kunstje na een kwart wedstrijd nog eens uithaalde. Bo Tukker ging naar het gras. De vrije trap die volgde was een prooi voor Ramon Buikema die zich niet veel later liet bejubelen omdat het leer strak werd binnen geschoten: 0-2. SIOS had wat het wilde en kon in principe rustig achterover leunen. De thuisclub wist nu wat het moest doen en opende de jacht op de aansluiting. Nog voordat het rustsignaal had geklonken, werd de achterstand tot één doelpunt teruggebracht. Die treffer mocht met name Allert de Haan zich aanrekenen. Hij dacht een drietal Meisters in de luren te kunnen leggen in plaats van de bal simpel bij Jochem Huinder in te leveren. Er werd balverlies geleden en in de omschakeling stuurde Frank de Boer teamgenoot Martijs Delker op avontuur. Delker wist Leroy Munters het nakijken te geven: 1-2.

In het tweede bedrijf was het voor SIOS pompen of verzuipen. SV De Heracliden moest alles op alles zetten om in ieder geval langszij te komen, al had men zelfs aan een punt eigenlijk te weinig om met een tevreden gevoel van het Meister sportpark te kunnen stappen. De gasten hadden flink wat moeite om zich de gastheren van het lijf te houden. Frank de Boer en Roy Streppel waren nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar wisten Leroy Munters niet nog een keer te verschalken. Na driekwart wedstrijd leek de grootste storm in Uithuizermeeden wat tot bedaren te zijn gekomen en kon SIOS af en toe dreigend worden. Bert Moeken had misschien wel voor de beslissing moeten zorgen, maar maakte het leer niet voldoende om het duel op slot te kunnen gooien. Een terugspeelbal op Albert de Jonge werd door Bo Tukker onderschept, maar ook die poging leverde niets op omdat hij iets te gretig was. Ook de meegelopen Tom Holwerda wist het speeltuig niet binnen te schuiven. Die belandde uiteindelijk in het zijnet.

Nadat aan de zijde van SV De Heracliden voor de zoveelste keer een opmerking werd gemaakt over het feit dat SIOS er wel erg fel in ging en dat daar te weinig voor werd gefloten, had scheidsrechter Jan van Leeuwen er op zeker moment genoeg van. Hij riep beide aanvoerders bij zich om hen duidelijk te maken dat het afgelopen moest zijn met het gezeur, waarbij er vooral naar spelers van SV De Heracliden werd gewezen. Aan de zijde van de thuisclub vond men namelijk dat de fluitist rood had moeten trekken voor Sauwerder Melvin Buurlage, die Frank de Boer naar de grond trok. Omdat Sander Bultena nog in de buurt was, vond de Stedumer arbiter dat er geen sprake was van het onderuit halen van een doorgebroken speler. Hij bestrafte de actie met een gele kaart. Dat viel niet goed en toen aan Meister zijde de opmerking volgde dat ze er dan maar beter mee konden stoppen, floot de onpartijdige bij wijze van grap af. De verrast kijkende Sauwerders dachten dat het duel was afgelopen en dat ze de buit binnen hadden. Niets was echter minder waar. De resterende minuten werden gewoon vol gemaakt, zonder dat er nog gescoord of gezeurd werd.

Jaap Danhof SV De Heracliden): ‘We komen vrij snel met 0-2 achter en dan moet je in de achtervolging. Ik ben van mening dat we er zeker na de rust alles aan gedaan hebben om de achterstand weg te werken. De kansen die je krijgt worden echter niet benut. Dit was gewoon en onnodige nederlaag. We hebben de komende weken nog wel wat punten nodig.’

Wilhem van der Wiel (SIOS): ‘Op basis van de eerste helft winnen we terecht, al kan ik me ook voorstellen dat SV De Heracliden meer had gewild. Ze probeerden ons wel onder druk te zetten, maar werden niet echt gevaarlijk. We zijn nu acht wedstrijden op rij ongeslagen en ik durf wel te stellen dat wij in deze klasse zullen blijven. Dat is op zich een knappe prestatie als je bedenkt hoeveel puzzelwerk we wekelijks moeten verrichten om weer een representatieve selectie op de been te brengen.’

SV De Heracliden – SIOS 1-2 (1-2). Reinder de Haan 0-1; Ramon Buikema 0-2; Martijs Delker 1-2.

 

5e Klasse F Zaterdag
VVS VERPULVERT THUISCLUB MUNTENDAM
Het Oostwolder VVS heeft weinig moeite gekend met een ogenschijnlijk uitgeblust Muntendam, dat volgend seizoen niet de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal zal terugkeren. Binnen een minuut had Yannick Drenth de score al in het voordeel van de gasten weten te openen: 0-1. Daarna ging het heel snel. Thijs Boer scoorde drie keer en vervolgens deed Drenth ook nog een duit in het zakje. Doelpunten waren er ook voor Remco de Kleine (2) en invaller Mark Heeres. Voor de Muntendammers wist Quincy Gall de spreekwoordelijke eer nog te redden.

 

MEEDHUIZEN VERGEET ZICHZELF TE BELONEN
Voor Meedhuizen stond er een inhaalwedstrijd op het programma tegen het in Zuidbroek spelende ZNC. De mannen van trainer Bob Mulder wisten slechts een remise over te houden aan de tweestrijd en dus liep het duel iets anders dan de groenhemden wellicht voor ogen hadden.

Het stug spelende ZNC had maar een doel voor ogen en dat was Meedhuizen uit de wedstrijd zien te halen en zo lang mogelijk de nul vast zien te houden. De eerste kansjes waren voor de bezoekers, maar echt gevaar voor het doel van de thuisclub bleef vooralsnog uit. Meedhuizen dacht tot twee keer toe recht op een strafschop te hebben, maar arbiter Thon wilde daar niets van weten. Op de counter lag er ruimte voor de gastheren en af en toe werd het ook wel dreigend. Goalie Bos liet zich echter niet verrassen. Nadat Roy de Groot op de lat had gemikt, gebeurde dat wat je wel vaker in een wedstrijd ziet. Als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel. En dat was na en half uur spelen dan ook het geval. Sven Niemeijer liet zich door zijn teamgenoten bejubelen: 1-0. Amper honderd tellen na die goal was het aan de overkant van het veld ook raak. Een voorzet van Kujtim Shabani belandde met een stuitertje bij Jelmar Christiaans. Die aarzelde geen moment en volleerde de bal tegen de touwen: 1-1.

Na de thee ging Meedhuizen op jacht naar de voorsprong. Kans na kans werd echter nagelaten om die ook daadwerkelijke te pakken. Jelmar Christiaans, Eddy Silva, Kujtim Shabani en Lars Meijer wisten geen doel te treffen. Even dacht Meedhuizen toch in de missie te zijn geslaagd, maar de vlag ging de lucht in en dus ging dat feestje ook niet door. Keeper Nino Speksnijder van ZNC wist het punt van ZNC bijna in zijn eentje over de streep te trekken en het was de thuisclub bijna nog gelukt om drie punten te pakken. Die kans ging echter ook verloren.

Komend weekeinde komt koploper SETA op bezoek in Meedhuizen. Om zicht te behouden op de derde periode zal Meedhuizen moeten winnen. De Musselkanaalsters zullen ook geen averij willen oplopen, want zij zijn met SC Scheemda nog altijd in een felle strijd verwikkeld om het algehele kampioenschap in 5F.

ZNC – Meedhuizen 1-1 (1-1). Sven Niemeijer 1-0; Jelmar Christiaans 1-1.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"