FC LEO na nederlaag klaar, winnend Zeester mag blijven hopen

Het duel tussen thuisclub FC LEO en het Zoutkamper Zeester is in een 1-2 overwinning voor de bezoekers geëindigd. Daarmee is het seizoen voor de Leensters wel klaar. Voor beide ploegen was het namelijk zonneklaar dat er gewonnen moest worden om zicht te houden op nacompetitievoetbal. Dat was namelijk nog het maximaal haalbare gelet op het machtsvertoon van kampioen RZ Baflo in 5D.

Bij de Leensters ontbraken Rick Schuttenbeld en Arjen Fledderman op het wedstrijdformulier. Aan de kant van Zeester zou je kunnen spreken van overcapaciteit omdat de wedstrijd van het tweede Zoutkamper team naar een andere datum was verplaatst. De sfeeracties voor de aftrap moesten iets van de spanning wegnemen die ongetwijfeld bij beide ploegen aanwezig was. Het vuurwerk en het rookgordijn waren in ieder geval weer een mooie uiting van de betrokkenheid van de aanhang.

Het zou een wedstrijd worden die in het teken stond van strijd, waarin Zeester iets meer van het spel had. Om nou meteen van goed voetbal te spreken ging echter ook te ver. Dan moet je de bal iets vaker dan drie keer naar iemand met een zelfde kleur shirt kunnen spelen. Dat viel wat tegen, maar zal ongetwijfeld aan de spanning hebben gelegen. Grote kansen vielen er aanvankelijk niet te noteren. Er moest een foutje van doelman Daniël Veenstra van Zeester aan te pas komen om de wedstrijd open te breken. Dat was na een klein half uur spelen. Hij kreeg de bal niet onder controle en vervolgens was Rowan Zijlstra er als de kippen bij om FC LEO op voorsprong te schieten: 1-0. Veel plezier beleefden ze niet aan die voorsprong, want Zeester had de achterstand vrij snel weggepoetst. Vanuit een voorzet wist Henri Nienhuis de bal tegendraads achter doelman Robin Werkman te krijgen: 1-1. Vlak voor de thee moest zijn collega Veenstra weer aan de bak om te voorkomen dat FC LEO andermaal de leiding zou komen. Hij liet echter zien uit het goede keepershout te zijn gesneden.

Na de doelwisseling veranderde er niet veel aan het spelbeeld en was ook de uitgangspositie onveranderd. Een gelijkspel was het op een na slechtste scenario waar beide teams op aan zouden kunnen sturen. De Leensters probeerden het wel, maar misten de lef en de durf om voetballende oplossingen te zoeken en grepen te snel en te vaak naar de lange bal. Zeester daarentegen voetbalde wat slimmer en feller, won ook vaak de tweede bal, maar bleek niet in staat om de ballen voorin vast te houden. De wedstrijd begon steeds meer op een tennispartij te lijken, waarbij men elkaar de bal toespeelde. Echt veel te genieten was er niet voor de vele toeschouwers die de zonovergoten middag langs de lijn doorbrachten. Desondanks bleef de spanning groot, want de goal kon natuurlijk ook zomaar uit de lucht komen vallen.

Aan Zoutkamper zijde werd met wat wisselingen geprobeerd om wat meer balvastheid te creëren. Laatste man Vince van der Veen werd verder naar voren gedirigeerd en ook Alex Zijlstra werd als extra aanvaller gebracht. Na wat kleine kansjes betaalden de omzettingen zich uit. Onder het motto ‘van je familie moet je het maar hebben’ wist de mee naar voren gekomen Ruben Postma zijn zwager Rowan Rozema, trainer van FC LEO, en flinke hoofdpijn te bezorgen. Hij werkte de bal na een corner koppend bij de tweede paal binnen: 1-2.

Jasper Wiersum had daarna misschien wel voor de gelijkmaker moeten zorgen toen hij in zijn eentje op doelman Daniël Veenstra kon afstormen. Hij besloot niet tot vlak voor het doel door te lopen, maar het van een meter of twintig te proberen. Die poging liep op niets uit en daar werd in beide kampen uiteraard heel verschillend op gereageerd. Aan de stand zou niets meer veranderen en dus was de teleurstelling aan Leenster kant groot. Het hele seizoen had men tegen nacompetitievoetbal aan lopen hikken om dat doel op het laatste moment aan de horizon te zien verdwijnen.

Rowan Rozema (FC LEO): ‘Ik hoop dat Ruben Postma een flinke hoofdpijn aan die rake kopbal heeft overgehouden. Alle gekheid op een stokje, ik denk dat een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven. Het is echter jammer dat Jasper Wiersum de trekker niet weet over te halen. We hebben twee keer van Zeester verloren en dat is op karakter gegaan. We hebben het dit seizoen te vaak laten afweten omdat de overtuiging ontbrak dat we mee konden doen. Het is niet anders.’

Jaap van der Ploeg (Zeester): ‘We mogen door deze zege nog altijd blijven hopen en dat is mooi. We wisten dat er gewonnen moest worden en dat was aan het spel wel af te zien. Het was allemaal wat krampachtig. Maar ja, het duel stond dan ook bol van de spanning. Komend weekeinde spelen we thuis tegen Stedum. Wie weet wat dat nog voor moois gaat opleveren.’

* FC LEO – Zeester 1-2 (1-1). Rowan Zijlstra 1-0; Henri Nienhuis 1-1; Ruben Postma 1-2 (foto: Jan Gerdez).

No Replies to "FC LEO na nederlaag klaar, winnend Zeester mag blijven hopen"