Overzicht amateurvoetbal

Hoewel nog niet helemaal compleet, presenteren we u alvast het gros van de wedstrijden die het afgelopen weekend in de regio zijn gespeeld. Uiteraard hopen we de resterende clubs hier nog aan toe te voegen. Daarvoor zijn we een beetje afhankelijk van de medewerking van de clubs. We beginnen het overzicht deze keer in de derde klasse.

3e Klasse C Zaterdag
PRIMA OVERWINNING VOOR OMLANDIA
Het Ten Boerster Omlandia heeft zichzelf een prima dienst bewezen door de wedstrijd tegen Lycurgus in een overwinning om te zetten. De ploeg van interim-trainer Simon Schuil heeft daardoor nog altijd alles in eigen hand om aan degradatievoetbal te ontsnappen.

De witblauwen waren de eerste helft veel aan de bal en wisten vanuit verdedigende posities ook telkens weer snel aan de bal te komen. Erg veel kansen leverde het balbezit overigens niet op. Na een half uur spelen was het de individuele klasse van Jeremy van Coevorden die na een mooie solo zijn team op voorsprong wist te zetten: 1-0. Meteen na de doelwisseling werd het duel op slot gegooid door treffers van Stefan Nieboer en Wouter Hoek. Bij de goal van Nieboer stond Bodhi Prenger met ene prima steekpass aan de basis en de derde Ten Boerster treffer ontstond uit een assist van Nieboer: 3-0. Na die achterstand gooide Lycurgus wat meer olie in de strijd, maar echt veel gevaar leverde dat niet op. Vlak voor tijd werd het nog wel 3-1 door Stefan de Vries, maar verder liet Omlandia het niet komen. Simon Schuil was tevreden over de teamprestatie. ‘We hebben het gat naar Noordwolde weten te vergroten en zijn door het puntverlies dichter in de buurt van SC Loppersum en NEC Delfzijl gekomen’, aldus de oefenmeester.

 

NOORDWOLDE NA KWART WEDSTRIJD AL KANSLOOS
Erg veel eer viel er voor Noordwolde niet te behalen in het duel met Aduard 2000. Sterker nog, na een kwart van de te spelen tijd was er van een echte wedstrijd al geen sprake meer. Toen stonden de geelzwarten namelijk al met 0-3 achter.

In de 2e minuut werd een voorzet gegeven op Rick Kazemier. De eerste inzet kon nog worden geblokt, maar de tweede poging was wel raak: 0-1. Na zeventien minuten werd een indraaiende vrije trap door niemand geraakt. Doelman Lennart Havinga wist het gevaar in eerste instantie nog te bezweren. In de rebound was Leonard Nienhuis echter attent en zorgde daarmee voor 0-2. Enkele minuten later was het Leon Smits die de Noordwolder goalie kansloos liet: 0-3. Namens Noordwolde deed Silvan Havinga nog wel iets terug (1-3), maar zijn goal werd vlak voor rust naar de achtergrond verdrongen toen Leon Smits na een prima individuele actie de ruststand op 1-4 wist te bepalen.

In het tweede bedrijf waren het andermaal de Aduarders die als eerste wisten te scoren. Rick Kazemier zette zijn handtekening onder de 1-5, waarna Silvan Havinga nog een goal mee wist te pikken: 2-5. Op dat moment moesten er nog een kleine tien minuten worden gespeeld. Uiteindelijk was het Yvar van Oosten die de eindstand op 2-6 wist te bepalen.

Elsin Yilmaz (Noordwolde): ‘Aduard heeft maximaal geprofiteerd van onze fouten. Het is erg jammer dat we goals uit het niets weggeven. Wij hebben zeker kansen gehad om meer te scoren, maar Aduard was toch efficiënter. Er wachten ons nog twee belangrijke wedstrijden. We zullen alles moeten geven en dan maar kijken waar we staan.’

 

VERDIENSTELIJKE REMISE SC LOPPERSUM
SC Loppersum heft op eigen veld een 1-1 remise weten te boeken in het duel met tegenstander Helpman. Met de remise hebben de Lopsters de regie nog altijd in eigen handen voor wat betreft het vasthouden van de achtste, en tevens veilige plek, in de 3e Klasse C.

Trainer David van der Kam kon sinds enige tijd weer een beroep doen op Tim Maneschijn en Ruben Danhof. Geen onbelangrijk gegeven in de wetenschap dat er drie belangrijke duels op het programma staan. De eerste helft van de tweestrijd met Helpman stond bol van de spanning. Zoals verwacht, speelde Helpman een stuk gemakkelijker. SC Loppersum moest het vooral van de werklust hebben. De mogelijkheden waren op de vingers van een hand te tellen. Het was zoeken naar een opening die soelaas zou bieden. Beide elftallen hadden hier problemen mee. Halverwege het duel was er dan ook nog niet gescoord en dus moest het vuurwerk er in de tweede helft komen.

Na de doelwisseling was het duidelijk dat Helpman zou aandringen omdat men nog in de race voor een periode was. Na driekwart wedstrijd wisten de gasten dan ook aan de leiding te komen. Er was even een moment dat de organisatie bij SC Loppersum niet goed stond en meteen werd er geprofiteerd. Een voorzet van Helpman belandde via de defensie van SC Loppersum op de lat en werd vervolgens door Lopster Rik Buikema achter zijn eigen doelman gewerkt: 0-1.

Ondertussen sijpelden er wat tussenstanden door en werd duidelijk dat SC Loppersum risico’s moest nemen. De moegestreden Tim Maneschijn werd vervangen door Job van Zanten en Ruben Danhof werd naar de kant gehaald om plaats te maken voor Ids In het Veld. De ingreep leverde de gastheren in eerste instantie niet meer kansen op. Vaak was het goed uitverdedigen van Helpman, een aanname die niet goed was of een god blok van een tegenstander.

In de slotfase van de wedstrijd was het dan toch Joris Jurna die de gelijkmaker wist te produceren. Hij deed dit na goed breed leggen van Diederik Dijk. Jurna schoot het speeltuig in de korte hoek binnen: 1-1. Een enorme opluchting maakte zich na afloop meester van de Lopsters, want het felbegeerde punt tegen een goede ploeg als Helpman was binnen.

David van der Kam (SC Loppersum): ‘We wisten dat we een goed voetballend team zouden treffen waarin discipline en concentratie bij balbezit cruciaal waren. Maar we wisten ook dat ze ruimte zouden weggeven in de omschakeling. Dan is het zaak om die momenten uit te buiten. Ze waren er echter maar spaarzaam. Ik ben van mening dat we als team tot en met de laatste minuut geknokt hebben en dat levert ons het punt op. We hebben alles in eigen hand met nog twee belangrijke wedstrijden te gaan.’

 

NEC DELFZIJL KRIJGT TE WEINIG IN DUEL MET GRIJPSKERK
Dat NEC Delfzijl van koploper Grijpskerk kon verliezen, zou voor niemand als een verrassing zijn gekomen. Toch werd de ploeg van trainer Roy Kamps daarmee te kort gedaan, want ze speelden als een team, waren in de eerste helft veel aan de bal en kregen ook wel kansen. Halverwege het duel was er nog steeds niet gescoord.

Grijpskerk wekte de indruk dat het er een beetje doorheen zat. NEC Delfzijl begon steeds beter te voetballen en wist zelfs op voorsprong te komen. In die fase was dat ook wel terecht. Arjan Klasens wist de bezoekers aan de leiding te brengen: 0-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn bij NEC Delfzijl, terwijl men bij Grijpskerk een beetje verbaasd stond toe te kijken en dankzij een prima redding van de doelman verschoond bleef van een tweede tegentreffer die Joost Kombrink graag op zijn naam had willen schrijven. De thuisclub gooide het vervolgens over een andere boeg en probeerde de scheidsrechter te beïnvloeden door bij elk wissewasje tegen de grond te gaan en dat verbaal nog eens toe te lichten. De fluitist trapte daar steeds vaker in. Een bal vanaf de linkerkant werd in de zestien gepompt en viel op ongelukkige wijze binnen: 1-1. Grijpskerk geloofde er weer in, maar vond een uitstekende doelman Bas Westerhuis op zijn weg. Uiteindelijk zouden de gastheren de winst toch nog naar zich toetrekken (2-1) op een moment dat NEC Delfzijl een punt op zak leek te hebben. Mt de zeg kon de thuisclub de kampioensvlag hijsen. Naaste belager Groen Geel was namelijk op bezoek bij Niekerk verrassend met 2-1 onderuit gegaan en verspeelde daarmee de laatste theoretische kans om het team van trainer Rini Jurna nog te kunnen achterhalen.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Dit is ontzettend zuur, want we hebben echt een goede wedstrijd afgeleverd. Daarvoor heb ik de ploeg dan ook een compliment gegeven. Het belangrijkste is dat de ploeg in zichzelf blijft geloven, dan komt het echt wel goed.’

 

4e Klasse C Zaterdag
SIOS KRIJGT PAK RAMMEL VAN HS ‘88
Bij winst van SIOS en verlies van Corenos, zouden de Sauwerders zich definitief veilig hebben gespeeld. Corenos wist op eigen veld echter VVK te kloppen en SIOS liet zich op bezoek bij HS ’88 de kaas te simpel van het brood eten.

Binnen zes minuten stond de thuisclub al op een 1-0 voorsprong door toedoen van Sven Rosevink, waarbij de dekking dramatisch was. SIOS wist de gastheren niet bij te benen en het duurde dan ook niet lang of ook de tweede treffer verscheen op het scorebord en andermaal was het Sven Rosevink die zich liet bejubelen: 2-0. Na de drinkpauze vanwege de toch wel hoge temperaturen was er nog wel een mogelijkheid voor Menno Dijkstra, maar dat was het dan ook wel wat SIOS betreft. De tweede helft zou er iets anders moeten gebeuren, wilde het team van oefenmeester Wilhem van der Wiel niet tegen een grote nederlaag aan lopen.

Alles geven, meer duels willen en wat minder statisch spelen. Dat waren de ingrediënten die noodzakelijk waren om het tij te keren. Er werden wat wisselingen doorgevoerd om wat nieuw elan in de ploeg te brengen. Thom Limburg en Bernt Moeken konden gaan douchen. Hun vervangers waren Gijs Huinder en Allert de Haan. Het leek er in eerste instantie op dat SIOS wat beter uit de verf wist te komen. Menno Dijkstra kreeg de grootste kans op de aansluiting, maar ramde de bal hoog over. Vijf minuten later had Bo Tukker zijn hoofd alleen maar hoeven te bewegen om te scoren, maar joeg de bal over de deklat. De wedstrijd was gespeeld toen Yorick van Dam er 3-0 van wist te maken en was het geloof bij SIOS verdwenen. Sven Rosevink mocht vanaf elf meter aanleggen nadat Sander Bultena wat onbehouwen het duel was ingevlogen: 4-0. Uiteindelijk zou Rosevink er nog een vierde goal aan toevoegen en de eindstand op 5-0 bepalen.

Wilhem van der Wiel (SIOS): ‘We verliezen hier terecht Het is jammer dat we na acht weken zo’n offday hebben. We gaven gewoon niet thuis. Er moet nog wel wat gebeuren in de resterende wedstrijden, willen we ons veilig spelen.’

 

5e Klasse D Zaterdag
EZINGE KOMT NIET LANGS DE LAUWERS
De Lauwers is na de remise tegen gastheer als Ezinge als morele winnaar van het veld in Feerwerd gestapt. Alhoewel Ezinge de meeste mogelijkheden wist te creëren, was men het er in beide kampen over eens dat de 1-1 eindstand een terechte weerspiegeling van de krachtsverhoudingen was.

Nadat Wiebe Leistra de eerste mogelijkheid van de wedstrijd aan zich voorbij had laten gaan, kregen de gasten, mede door onrust in de verdediging van de thuisploeg, twee prima mogelijkheden om op voorsprong te komen. Vervolgens was Wiebe Leistra weer gevaarlijk, maar wederom stond zijn vizier niet op scherp.

Toch zouden de gasten op voorsprong komen toen Ezinge te traag was in de opbouw en daardoor onder druk werd gezet, vervolgens balverlies leed en zag dat Martijn Fokkema in stelling werd gebracht. De sluwe Fokkema passeerde met een slimme voetbeweging doelman John Nooren: 0-1.
Nadat Ezinge de volgende tegenvaller had geïncasseerd, de zieke aanvoerder Paul Broekhuizen moest het strijdtoneel verlaten, trok men de stand snel weer recht. Wiebe Leistra kreeg een vrije trap, nam deze snel en stuurde Jasper Dijkstra diep. Dijkstra vond op zijn beurt Mark Vlonk voor het doel en Vlonk schoot de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.

Twee hoekschoppen van Ezinge leverden aansluitend twee hachelijke momenten voor het doel van de gasten op. Een eerste bal ging in de kluts via het been van een verdediger naast en dit leverde een nieuwe hoekschop op die in de rebound door Niels Giessen in kansrijke positie het lichaam van de keeper raakte. Het slotakkoord van de eerste helft was voor de gasten. Ewart Gerritsen leed balverlies, maar zag tot zijn opluchting dat tegenstander Fokkema naast schoot zodat er met een 1-1 tussenstand kon worden gepauzeerd.

Na de pauze werden de eerste kansjes voor De Lauwers genoteerd waarna rond de 60e minuut het tij leek te keren toen Sander Wilpstra zijn tweede gele kaart kreeg en De Lauwers met tien man verder moest. Vrijwel direct ontstonden er mogelijkheden voor Ezinge om op voorsprong te komen. Nick Rosema strandde echter op de keeper en zag de rebound door Leistra naast geschoten worden. Vervolgens begon Jasper Dijkstra aan een fraaie solo, passeerde ook de doelman maar zag een verdediger voor de lijn redding brengen.

Het numerieke voordeel was slechts van korte duur, want nog geen tien minuten na de eerste veldverwijzing mochten de gastheren ook met tien man verder nadat ook Nick Rosema met twee keer geel op zak moest vertrekken.

Hierna gebeurde er weinig meer voor beide doelen en leken beide teams tevreden te zijn met de gelijke tussenstand, die zoals eerder gememoreerd ook de terechte eindstand zou worden.
De Lauwers blijft hierdoor de koploper in de tweede periode en Ezinge kan, wanneer er minimaal gelijk wordt gespeeld in het duel met RZ Baflo of wanneer Zeester niet van Stedum weet te winnen, zich op basis van de ranglijst plaatsen voor de nacompetitie.

 

ZEC STRUIKELT OVER RZ BAFLO
RZ Baflo heeft zijn sportieve plicht gedaan. De kampioen van 5D hoefde niet meer zonodig, maar is niet van plan om er in de laatste duels nog een potje van te maken. In Zandeweer moest het team van trainer Willem Kluin aantreden tegen ZEC, dat nog volop in de race is voor nacompetitievoetbal. Winnen was de enige boodschap voor de thuisclub, die daar ook alle pogingen voor ondernam. RZ Baflo was echter niet van plan om cadeautjes weg te geven en deed er alles aan om een nieuwe overwinning aan de toch al imposante reeks toe te voegen.

Voor de thee wisten beide ploegen niet tot scoren te komen. ZEC probeerde het wel, maar ondanks dat er kansen waren om in ieder geval niet met lege handen achter te blijven, wisten de gastheren niet tot scoren te komen. Na de thee wist Duncan Torrenga uit een vrije trap de bal buiten bereik van doelman Nick Blok in de kruising te schieten en kroonde zichzelf daarmee tot matchwinnaar: 0-1. ZEC moest daarna alle remmen losgooien, wilde het niet onderuit gaan. De druk stond er vol op bij de gasten, die in de omschakeling definitief voor de beslissing hadden kunnen zorgen. Gescoord werd er echter niet meer en dus struikelden de Zandeweersters. Komend weekeinde speelt RZ Baflo tegen Ezinge. Dat wil ook de nacompetitie in, maar is gewaarschuwd. De Bafloërs zullen er alles aan doen om het seizoen af te sluiten, zonder ook maar één nederlaag te hebben geleden. ZEC kan nog altijd nacompetitie halen, maar moet dan wel zaterdag zien te winnen van laagvlieger OKVC.

 

EENRUM VERLIEST VAN EFFECTIEF OKVC
Eenrum heeft in de laatste thuiswedstrijd de punten niet in eigen huis weten te houden. De gastheren maakten te veel fouten en vonden een effectief OKVC tegenover zich dat daar gretig van profiteerde.

Al na drie minuten spelen kwam OKVC op voorsprong toen Bob Boonstra vrijstaand in het strafschopgebied kon uithalen: 0-1. Na deze vroege treffer speelden beide ploegen vaak de lange bal waardoor het spel heen en weer golfde met kleine mogelijkheden voor beide doelen. Na een kwartier spelen verdubbelde OKVC de voorsprong toen de verdediging van Eenrum een lange bal foutief inschatte en Sander Drijfhout doelman Anton Brontsema geen kans gunde: 0-2. Na dit doelpunt moest de doelman zich geblesseerd laten vervangen door Renzi Mennes. De thuisploeg werd sterker en zette OKVC eerder onder druk en in de 26e minuut kon Frank Bos een fout afstraffen van een OKVC-verdediger en de stand op 1-2 brengen. Tot aan de rust bleef het spel heen en weer golven maar gescoord werd er in de eerste helft niet meer.

Na rust ging Eenrum op jacht naar de gelijkmaker maar bij de thuisploeg ontbrak het deze middag aan rust. Het aanvalsspel was te voorspelbaar en er werd te veel balverlies geleden. De gelijkmaker in de 55e minuut kwam dan ook uit de lucht vallen toen de bal vanuit een voorzet van Job van der Horn door Tim Roelink vanaf zestien meter prachtig werd afgerond: 2-2. Na de gelijkmaker probeerden beide ploegen in deze sportieve wedstrijd voor de winst te gaan. OKVC profiteerde optimaal van een slechte fase in de Eenrumer defensie toen na een uur spelen binnen twee minuten zowel Bob Boonstra als Sander Drijfhout succesvol waren: 2-4.

De wedstrijd was nu beslist en ondanks dat Eenrum nog wel aantal kansjes kreeg, was het Danny Mollema die in de 78e minuut de wedstrijd definitief in het slot gooide door een voorzet doeltreffend af te ronden: 2-5. De eindstand kwam vlak voor het einde ongelukkig tot stand toen Gerrit Joustra in eigen doel schoot: 2-6.

 

WARFFUM HEEFT WEER VEEL KANSEN NODIG, MAAR WINT WEL
Warffum heeft de uitwedstrijd tegen Noordpool UFC in een overwinning weten om te zetten. De zwak spelende Uithuizers gingen op het eigen kunstgras met 1-3 onderuit. De verhoudingen binnen de lijnen werden al snel duidelijk. Noordpool UFC nam een afwachtende houding aan en liet Warffum het spel maken. En dat deden de gasten met verve. Binnen een tijdsbestek van een kwartier waren paal, lat en Uithuizer doelman al op hun kwaliteiten getest.

Even leek het weer zo’n duel te worden waarin de kansen er wel zijn, maar de doelpunten achterblijven. Na een kwart wedstrijd was het echter wel raak. Een ingestudeerde cornervariant werd perfect uitgevoerd. Stefan van den Berg gaf de assist en Jelle van der Veen pakt een en ander uit: 0-1. Tot aan de thee had Warffum het meeste balbezit, maar wist het niet verder bij de thuisclub weg te lopen. En dat hadden de gasten aan zichzelf te wijten. Ook na de doelwisseling liet Warffum zien dat ze meer in huis hadden en het duurde dan ook niet lang alvorens men de marge had weten te verdubbelen. Na een slim balletje van Jeroen Zwart was het opnieuw Jelle van der Veen die raak schoot: 0-2.

De krachten vloeiden daarna wat weg bij beide teams. Noordpool UFC had zich volledig aan Warffum aangepast, maar wist zelf geen vuist te maken. Het arsenaal aan wissels werd aangesproken en dat zorgde er aan Warffumer zijde voor dat Ivan Zhou zijn debuut in de hoofdmacht mocht maken. Normaal verricht hij verdedigende taken, maar nu mocht hij het in de aanval proberen en liet zich meteen gelden. Een eerste poging liep spaak, een tweede inzet raakte hij helemaal verkeerd. Die viel echter met wat geluk voor de voeten van Jeroen Zwart en toen was het wel raak: 0-3.

Het laatste kwartier van de wedstrijd bood niet veel vertier meer. Warffum vond het welletjes. Men had de buit binnen en Noordpool UFC werd amper gevaarlijk. Toch zouden de gastheren nog een keer scoren. Een foute ingooi leverde balbezit op voor Noordpool-voorzitter Marcel Dob, die met een slim balletje doelman Ramon Dijkema wist te verschalken: 1-3. Daar zou het ook bij blijven. Voor Warffum staat er nog ene wedstrijd tegen Eenrum op het programma, waarin alleen de eer nog op het spel staat. Noordpool UFC is nu uitgespeeld en kan zich op het volgende seizoen gaan richten.

 

5e Klasse E Zaterdag
HARD WERKEND GEO TREKT PUNT OVER DE STREEP
Bij het Garmerwolder GEO stond de voetbalzaterdag in het teken van het 75-jarig bestaan van de club en wat is er dan mooier om de dag met drie punten af te sluiten. Helaas voor GEO was tegenstander GRC Groningen niet van plan om hieraan mee te werken. De gasten, aantredend in het uittenue van GEO, waren niet naar Garmerwolde gekomen om de punten cadeau te geven. Het duel eindigde in een 1-1 eindstand.

GRC begon voortvarend aan de wedstrijd wat al in de eerste minuut werk voor keeper Oscar Heslinga betekende. Een afstandsschot werd keurig door hem verwerkt. GRC speelde met een aantal zeer vaardige spelers en in hun gelederen maakte het GEO erg lastig om in hun spel te komen. De rust die de Stadjers aan de bal hadden, ontbrak een beetje bij GEO waardoor het bij vlagen erg onrustig oogde. De kracht van GEO ligt in wedstrijden waarbij de tegenstander wil voetballen vaak in de omschakelmomenten. Door het ontbreken van, met name Bart van de Tuuk, moest GEO noodgedwongen een ander spel spelen omdat de snelheid voorin ontbreekt en dus meer de spelers in de voeten worden aangespeeld.

Het comfortabele spel van GRC leidde echter niet tot erg veel grote kansen. Verdedigend stond het ook nu weer als een huis bij de thuisclub met als rots in de branding keeper Oscar Heslinga. Het probleem ligt het hele seizoen al in de voorste linie en daarmee dus het scorend vermogen. In de 34e minuut kon pas de eerste noemenswaardige kans voor GEO genoteerd worden. De van richting veranderde bal van Erik Kappetijn miste het doel op een haar. De corner die hieruit voortkwam werd door Bastiaan Drabe ingekopt maar voor de doellijn weggehaald. De weggewerkte bal leidde direct tot de grootste kans voor GRC. Het leer werd niet goed ingeschat door Rolf van der Tuuk waardoor de spits van GRC vrije doortocht had richting Oscar Heslinga. Gelukkig voor GEO belandde de bal aan de, voor de thuisclub, goede kans van de paal. In de 42e minuut kwam GEO toch op voorsprong. Uit een voorzet van Tjeerd Drabe kopte Alex Sarfo keurig de bal in het doel. Een goal die een beetje uit de lucht kwam vallen, maar niet minder uitbundig werd gevierd: 1-0.

De tweede helft was een kopie van het eerste bedrijf. GRC was meer aan de bal, maar ook nu stond het verdedigend goed bij de gastheren. In de 54e minuut had het ook zo maar 1-1- kunnen worden. Een van richting veranderde bal belandde boven op de lat en dus kwam GEO met de schrik vrij. In de 63e minuut kreeg GRC wat het qua veldspel ook verdiende. Aan de gelijkmaker ging een wel heel dubieuze beslissing vooraf van de verder goed leidende scheidrechter. Hij kon op een afstand van dertig meter zien dat de bal niet de achterlijn was gepasseerd en negeerde het vlagsignaal van grensrechter Koos van de Belt, die er veel beter voorstond. De 1-1 leverde wat protesten op, maar de leidsman liet zich niet ompraten. GRC probeerde de druk op te voeren maar op een afstandsschot en een prima redding van Oscar Heslinga na kwam GEO niet meer in de problemen.

‘Voetballend was GEO de mindere van de twee ploegen geweest, maar als team hebben we er alles aan gedaan om een goed resultaat te behalen. Een compliment is dan ook wel op zijn plaats’, liet trainer Leendert Nieborg zich na afloop van het duel dan ook ontvallen.

 

SGV PAKT DRIEPUNTER OP BEZOEK BIJ HARKSTEDE
SGV reisde met veertien spelers af richting Harkstede om het daar tegen de plaatselijke trots op te nemen. Het werd een lastige wedstrijd. Niet alleen vanwege de vrij hoge temperaturen. Ook het veld was niet in optima forma. Het gras was te hoog en de bal wilde eigenlijk niet rollen. Toch gingen de Schildwolders aan het einde van de middag met een tevreden gevoel huiswaarts, want ze wisten een 0-1 overwinning in de zak te steken.

Onder de veertien spelers van het team van trainer Michel Dammer bevond zich ook debutant Tiemo Harkema. De speler van )17 had in de ochtend al de nodige minuten gemaakt, maar werd bereid gevonden om bij de hoofdmacht aan te schuiven. Het betere veldspel kwam in de eerste helft van SGV. Dat leidde tot wat mogelijkheden van Sander Dijkstra, Jos Hoeksema en Stan van de Berg. Harkstede wist uit een corner gevaarlijk te worden en en een tweede poging was een te zacht rollertje die de paal aaide. In de rust werd benadrukt om verdedigend voet bij stuk te houden en in aanvallend opzicht te proberen om wat meer mogelijkheden te creëren. Verdedigend kwamen de bezoekers de hele tweede helft niet meer in de problemen. Een schot van afstand leek nog het meest op een doelpoging van de gastheren.

SGV daarentegen had veel balbezit, maar wist ook weinig gevaar te stichten. Totdat de aanvoerder van Harkstede het met de fluitist van dienst aan de stok kreeg, met als gevolg dat hij binnen vijf minuten twee keer geel kreeg voorgehouden en vroegtijdig moest vertrekken. De Schildwolders hadden al gewisseld en voor het laatste kwart van de wedstrijd werd ook Harkema als extra spits gebracht. Binnen enkele minuten profiteerde SGV van de numerieke meerderheid. Een corner van Jos Hoeksema werd door Jesse Roelfsema tot doelpunt gepromoveerd. Als de assistent-scheidsrechter van Harkstede daarna gewoon zijn werk had gedaan in plaats van wild met zijn vlag te gaan zwaaien alsof hij een vliegenmepper hanteerde, dan was SGV nog zeker drie keer voor de goalie van de thuisclub opgedoken. Jos Hoeksema, Jasper Boonstra en Timo Harkema trapten echter in de buitenspelval van de vlaggenist. De wedstrijd eindigde na 89 minuten voetbal omdat een Harksteder nog een schop meende te moeten uitdelen. De scheidsrechter besloot daarop voor het einde te fluiten.

Michel Dammer (SGV): ‘Al met al stonden we verdedigend prima, maar was het aanvallend iets minder dan de laatste weken voor wat betreft het creëren van kansen. Het veldspel wordt echter wel steeds beter. Zaterdag spelen we thuis tegen GEO, waarna we de competitie als vijfde afsluiten. We zijn het hoogste team zonder een prijs. Ik ben er van overtuigd dat we hoger waren geëindigd als w niet met blessures te kampen hadden gekregen. Maar goed, uiteindelijk sta je op de plaats waar je gezien alle wedstrijden hoort te staan.’

 

5e Klasse F Zaterdag
MEEDHUIZEN ZET WESTERLEE OPZIJ
Na de remise tegen koploper SETA mocht Meedhuizen andermaal op eigen veld aantreden. Nu was Westerlee de tegenstander. De mannen van trainer Bob Mulder wisten het duel met 4-1 te winnen.

De Meedhuizers moesten even wakker worden geschud, want de eerste de best mogelijkheid was voor de gasten. De afwerking liet echter te wensen over. Aanvoerder Roy de Groot moest zijn teamgenoten even op scherp zetten en dat leidde daarna tot wat speldenprikjes aan de overkant van het veld. Een prima pass van Jairzinho Leirissa werd door Eddy Silva verlengd. Doelman John Hofste twijfelde bij het uitkomen en dat had hij beter niet kunnen doen Nu was het voor Kevin Reiffers een koud kunstje om het duel open te breken: 1-0.

De gasten probeerden er met counters uit te komen, maar succes leverde dat vooralsnog niet op. Meedhuizen wist de marge nog voor het rustsignaal te verdubbelen. OP aangeven van Lars Meijer was het Junior Cissé die het leer tegen de touwen wist te krijgen: 2-0. Na de doelwisseling ging de thuisclub onverminderd door met het creëren van kansen. Schoten van Kevin Reiffers en Kujtim Shabani troffen echter geen doel. Een prima steekpass van Jairzinho Leirissa belandde op zeker moment bij Kevin Reiffers. Hij zag dat Junior Cissé er beter voor stond en bood hem de gelegenheid om te scoren. En dat deed hij dan ook: 3-0. Kansen om verder weg te lopen waren er voldoende, waaronder een vrije trap die rakelings voorlangs vloog en een afstandsschot van Jaimy de Haan die door de sluitpost van Westerlee onschadelijk werd gemaakt. Tot een kwartier voor tijd hadden de bezoekers de bal nog niet één keer richting doel weten te transporteren. En toch zou een vrije trap de eretreffer opleveren. De inzet werd pardoes in de voeten van een speler van Westerlee gedeponeerd en die wist wel raad met het presentje: 3-1. Sluitpost Mikael Bos had nog geen enkele keer redding hoeven brengen, maar moest de bal wel uit het net halen.

Het slotakkoord was voor Meedhuizen. Mergim Shabani ging de combinatie aan met Lars Meijer. Di sneed naar binnen en schoot de eindstand op het wedstrijdformulier: 4-1. Komend weekeinde speelt Meedhuizen de uitwedstrijd tegen SC Scheemda. Bij winst is de ploeg van trainer Bob Mulder verzekerd van nacompetitievoetbal. De Scheemders zullen echter niets cadeau doen, want zij zijn volop in de race om de algehele titel. Zij gaan het slotstuk van de competitie in met een punt voorsprong op naaste belager SETA.

 

VVS ZORGT VOOR STUNT IN DUEL MET SETA
Na de remise van een week eerder in Meedhuizen was er SETA veel aangelegen om de uitwedstrijd tegen VVS in een overwinning om te zetten. Trainer Harm Bolk had het na het puntverlies nog wel heel gemakkelijk uitgesproken, maar in Oostwold zou het anders lopen voor zijn team. De gastheren kwamen door een treffer van Sven Heikens aan de leiding (1-0), maar het antwoord liet niet op zich wachten. Jos de Boer tekende voor de gelijkmaker: 1-1. VVS verloor veel duels in die fase en wist de middenvelders moeilijk te bereiken. In de tweede helft ging het een stuk beter, maar was het de arbiter van dienst die voor ophef zorgde door Oostwolder Mischa van Lang van het veld te sturen omdat hij hands had gemaakt in het strafschopgebied van SETA. Met een mannetje minder in het veld leek VVS een lastige tweede helft tegemoet te gaan. Wonder boven wonder wist de thuisploeg echter andermaal de leiding te nemen. Leon Boer zorgde voor 2-1 en een explosie van vreugde. De van vakantie teruggekeerde Jeroen Buurke zorgde er daarna voor dat SETA niet op zijn gezicht zou gaan en wist voor een 2-2 eindstand te zorgen. Door de remise heeft VVS aartsrivaal SC Scheemda een prima uitgangspositie geboden om komend weekeinde de kampioensvlag te kunnen hijsen.

 

WAGENBORGER BOYS KLOPT OLDAMBTSTER BOYS
Wagenborger Boys vertrok met een niet al te gerust gevoel richting ’t Waar om de uitwedstrijd tegen Oldambtster Boys te spelen. Daarvoor was de ziekenboeg nog t goed gevuld. In verband met schoolexamens ontbrak ook Twan Hiemstra. Toch zouden de gasten het duel weten te winnen en de uiteindelijk 2-4 was een nog veel te magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen.

Na negen minuten spelen was het al raak door een voltreffer van Erik Kort (0-1) en behoudens een schot van afstand had de thuisclub nog niet veel laten zien. Na een kwart wedstrijd tekende Wesley Sannes voor zijn eerste van de middag op aangeven van Erik Kort en was de marge verdubbeld: 0-2. Wagenborger Boys had het duel daarna op slot moeten gooien en kreeg daar ook kansen genoeg voor. De eindpass en de afwerking waren echter niet op orde. Uiteindelijk kregen de gastheren de aansluitingstreffer op een presenteerblaadje aangeboden. Doordat aanvoerder Jaap Enderle heel knullig en veel te zacht op zijn doelman terug dacht te kunnen spelen. Jordi Sanders dook er tussen en tekende voor 1-2.

De gasten hadden na de thee veel tijd nodig om van de tegenslag te herstellen en zag de thuisclub eerder druk zetten. Het was aan keeper Arjan Levinga te danken dat de Wagenborgers niet nog meer averij opliepen. Toen Wesley Sannes andermaal succesvol was geweest, ook nu op aangeven van Erik Kort, leek het duel wel te zijn beslist: 1-3. Oldambtster Boys wist echter nog een keer toe te slaan. Scheidsrechter Cleveringa zag een forse overtreding op Erik Kort door de vingers, liet doorspelen en vervolgens was het Dennis Burema die voor 2-3 wist te zorgen. De fitheid en de wissels van Wagenborger Boys gaven uiteindelijk de doorslag. Het waren de goudhaantjes Kort en Sannes die elkaar opnieuw wisten te vinden. Met zijn derde van de middag was laatstgenoemde wel de man van de wedstrijd: 2-4. Er werd nog even flink doorgewisseld, maar aan de stand veranderde niets meer.

 

SC SCHEEMDA MAAKT ZICH OP VOOR BESLISSENDE SLAG
SC Scheemda wist in Pekela drie punten te pakken (2-6) in het duel met Damacota en zag SETA een halve misstap (2-2) maken in de uitwedstrijd tegen het Oostwolder VVS. De Scheemders hebben de koppositie in 5F nu te pakken en gaan met een punt voorsprong de meest belangrijke week van dit seizoen in.

Voorafgaande aan het treffen was het bij iedereen wel duidelijk. SETA zou punten moeten morsen en zelf moest men ‘even’ van Damacota zien te winnen. De Musselkanaalsters waren een week eerder al bijna (1-1) over Meedhuizen gestruikeld en waarom zou VVS dat niet kunnen. Dat uitgerekend de aartsrivaal van SC Scheemda het presteerde om met tien man SETA aan het wankelen te brengen (2-2) was natuurlijk een geschenk dat dankbaar werd aanvaard. Zelf kon SC Scheemda dankzij een prima tweede helft drie punten bijschrijven in het treffen met Damacota.

Daar leek het in de eerste helft overigens niet op. De bezoekers begonnen slecht. Duels werden verloren en Damacota kreeg twee grote mogelijkheden om op voorsprong te komen. Doelman Edwin Kuipers weigerde echter mee te werken. Misschien was het wel zijn optreden waardoor ploeggenoten leken te ontwaken. De eerste de beste kans was het meteen raak. Topschutter Danny Blaauw bood teammaatje Marvin Ab een niet te missen mogelijkheid en dat betekende dan ook 0-1. Het spelbeeld veranderde echter niet drastisch. Het middenveld bleef voor Damacota en de thuisclub kreeg opnieuw kansen. Vanuit een corner werd in de 11e minuut de gelijkmaker op het scorebord gezet: 1-1.

SC Scheemda worstelde nadrukkelijk met zichzelf en had in aanvallend opzicht het geluk dat Marvin Ab zijn ploeggenoot Danny Blaauw wist te vinden. Hij produceerde zijn 29e treffer van dit seizoen: 1-2. Nog voordat de thee in de plastic bekers zat, had Damacota de achterstand alweer weggewerkt (2-2) en dus was het duidelijk dat SC Scheemda in het tweede bedrijf aan de bak moest om niet dezelfde fout als SETA te maken.

Na de doelwisseling verscheen er een heel ander SC Scheemda binnen de lijnen. De gasten voetbalden weer en in verdedigend opzicht had men nu de echte wilskracht ook weer te pakken. Er ontstonden kansen voor het team van trainer Gerrie Drent en op aangeven van de goed acterende Niek Smit wist Marvin Ab zijn tweede van de middag te maken: 2-3. Tien minuten later deed hij het nog eens dunnetjes over en toen was de wedstrijd wel gespeeld: 2-4. Marco van der Linde wist er 2-5 van te maken en uiteindelijk was Danny Blaauw de laatste die en duit in het zakje deed: 2-6.

Nadat de wedstrijd de boeken in was gefloten kon men live meekijken met de laatste minuten van het duel tussen VVS en SETA, waar de 2-2 viel op het moment dat de Oostwolders met tien man stonden. Het waren zenuwslopende minuten, maar VVS wist echter stand te houden en de uitbarsting van vreugde was groot bij de Scheemders. De buit is echter nog niet binnen, want er zal komend weekeinde van Meedhuizen gewonnen moeten worden om de kampioensschaal in ontvangst te mogen nemen. Een eenvoudige opgave is dat zeker niet, want de Meedhuizers zijn nog in de race voor nacompetitievoetbal.

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘Deze spelersgroep kan van elke ploeg winnen. Komend wekeinde kunnen we de kroon zetten op een mooi seizoen door rechtstreeks naar de vierde klasse te promoveren. We gaan er alles aan doen om het dit keer wel voorelkaar te krijgen.’

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"