DVC Appingedam nacompetitie in na remise tegen Corenos

DVC Appingedam heeft de nacompetitie voor promotie naar de derde klasse weten te bereiken. Binnen de gelederen van Corenos leeft men na de 1-1 remise op het Wellemansportpark in Appingedam nog tussen hoop en vrees of men volgend seizoen ook nog in de vierde klasse zal acteren. Het duel tussen de nummers drie en elf van 4C bood weinig vertier. Het venijn zat hem duidelijk in de staart van het treffen. Toen vielen ook de beide doelpunten en daarmee was het grootste deel van de hoogtepunten na negentig minuten wel opgesomd.

Voor goed voetbal moest je op zaterdagmiddag niet op het hoofdveld van DVC Appingedam zijn. Het had er alle schijn van dat zowel gastheer DVC Appingedam als Corenos de spanning in de benen was geslagen nadat het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pol had geklonken. Corenos mocht de eerste aftrap van de middag nemen en probeerde doelman Olaf Kiewiet met een schot vanaf de middenstip te verrassen. De goalie kon de bal echter over het doel kijken. Het was matig wat de ploegen in het verdere verloop van de eerste helft lieten zien. De goede wil was er misschien wel, maar men kon absoluut niet met de spanning overweg. Er werd over en weer veel balverlies geleden. Aan Damster zijde werd er zonder bal te weinig bewogen en was het vooral reactievoetbal wat men speelde.

De gasten speelden in zekere zin ook met een aangetrokken handrem. Aan Roodeschoolster kant leek de angst om te verliezen groter dan de wil om te winnen. De gasten hadden daarnaast te maken met een tegenstander die het hele seizoen al weinig weg geeft en ook nu vanuit een gesloten defensie speelde, waartussen het moeilijk voetballen was. DVC Appingedam probeerde de eerste helft nog wel om van achteruit te voetballen, maar veel leverde dat ook niet op. Omdat er aan beide zijden weinig ruimte werd weggegeven, werd er te vroeg in het duel naar de lange bal gegrepen. Dat maakte het kijkspel er niet beter op. Er moest ruim en haf uur gewacht worden alvorens er een fatsoenlijk schot op doel werd gericht. Die kwam van de voet van Bas Groenewold, waarbij de assist van Diyar Kaya kwam. Met hem is ook de meest bedrijvige Damster genoemd. Kaya joeg achter elke bal aan en toonde zich daarmee een voorbeeld voor zijn teamgenoten. Zoals bijvoorbeeld Kevin Kamminga, die na balverlies mismoedig het hoofd liet zakken in plaats van zich in het duel terug te knokken.

Zoals gezegd viel er bitter weinig te genieten in het eerste bedrijf en dus was het even afwachten hoe beide ploegen de tweede helft zouden aanpakken. De eerste schuchtere poging om tot succes te komen was voor Corenos. De bal werd achter de defensie van DVC Appingedam gedeponeerd en door Germen Tamsma opgepikt. Hij moest in de draai schieten, maar kwam niet verder dan het zijnet. Enkele minuten later was het Diyar Kaya die op een meter of twee van de achterlijn goalie Mark Monden dacht te verschalken. De doelman stak zijn been echter uit en werkte het leer over de achterlijn. De aansluitende corner had meer weg van een verlengde voorzet en belandde helemaal aan de overkant van het veld in een niemandsland. Het duel had een opkikkertje nodig en na een uur spelen werden de eerste wissels dan ook van stal gehaald. Het was daarna andermaal Corenos dat er tussenuit dacht te knijpen. Cristian Uil stuurde teammaatje Jordan Muller op avontuur. Vanaf de rechterkant liet hij een voorzet van zijn voet vertrekken die goed genoeg leek voor de mee opgestoomde Brian Pattiwael om er iets fatsoenlijks mee te doen. Het schot dat hij produceerde miste echter elke kracht en overtuiging.

En dus werd aan beide kanten het volgende blik met verse krachten opengetrokken. Dat was al diep in de tweede helft en misschien wel een laatste krampachtige poging om het duel toch nog open te breken. En weer was Corenos dichter bij de openingsgoal dan DVC. Jordan Muller probeerde het met een bekeken schot, maar zag zijn inzet over de deklat zeilen. Ondertussen werd het mobiele telefoonverkeer langs de kant steeds intensiever. Het had er, gelet op de tussenstanden, namelijk alle schijn van dat DVC ondanks de gelijke stand hoe dan ook nacompetitievoetbal zou halen. Duidelijk werd ook dat Corenos iets moest verzinnen om in de laatste competitieronde niet voor een schier onmogelijke opgave te worden geplaatst. Na tachtig minuten voetbal was de ban dan inderdaad gebroken. Een vrije trap van Chris Dijks aan de rechterkant van het veld was erg lang onderweg, kwam bij de tweede paal naar beneden en werd vervolgens door Jeroen van Hunnik binnengekopt: 1-0.

De vreugde was groot, want met deze stand zou DVC Appingedam zeker als derde de competitie beëindigen en met het oog op de nacompetitie zou het ook nog eens een thuisvoordeeltje opleveren. De vreugde was echter van korte duur. Corenos wilde zich niet bij de feiten neerleggen en zocht twee minuten voor het eindsignaal het Damster doel weer op. Op links mocht Marcel Dijkstra vrij ongehinderd de bal voor geven en bij de tweede paal had niemand van de verdediging kennelijk rekening gehouden met Christian Uil. Al vallend kopte hij het leer in de korte hoek en tekende voor de gelijkmaker: 1-1. En daarmee kreeg het treffen de uitslag die het verdiende.

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Het was inderdaad niet best. Dat zal toch met de spanning te maken hebben gehad. Desondanks hebben we de nacompetitie gehaald, al weten we nog niet of dat als derde of vierde gaat worden. Ik denk dat we het over het hele seizoen gezien niet slecht hebben gedaan. We scoren maar weinig, maar hebben ook de minst gepasseerde verdediging in onze klasse. Hopelijk kunnen we straks de vruchten plukken van wat we hier de afgelopen paar jaar hebben neergezet.’

Marco Pesiwarissa (Corenos): ‘Het is gewoon heel lastig voetballen tegen DVC. Zij laten zich niet zomaar passeren. In verdedigend opzicht stonden ze ook nu weer goed en ja, dan probeer je het op den duur met lange ballen omdat ze wel ruimte achter hun defensie laten liggen. Dat mocht echter ook niet baten. Het is mooi dat we nog langszij komen, maar het wordt nog een hele toer om te zorgen dat we dit seizoen toch nog op een positieve manier weten af te sluiten. Komend weekeinde moet het op eigen veld tegen SV De Heracliden wel gebeuren.’

* DVC Appingedam- Corenos 1-1 (0-0). Jeroen van Hunnik 1-0; Cristian Uil 1-1 (foto: Leonie Monden).

No Replies to "DVC Appingedam nacompetitie in na remise tegen Corenos"