Effectief WEO zet kansen morsend Kloosterburen op zijspoor

Veel was er niet meer om voor te voetballen in Woldendorp. Gastheer WEO kon het alleen nog voor de eer doen en tegenstander Kloosterburen wilde vooral geen onnodige blessures of gele kaarten oplopen met de nacompetitie nog in het verschiet. Uiteindelijk liet WEO zondag zien dat je niet veel kansen nodig hebt om te scoren en kon Kloosterburen het zichzelf aanrekenen dat ze er teveel hadden laten liggen. De gastheren wisten het duel om des keizers baard met 4-1 te winnen.

En toch was er nog wel wat nieuws te melden van het voetbalfront. Op het sportpark naast sporthal De Vennen hadden vrijwilligers de afgelopen tijd een overkapping gerealiseerd die de fanatieke toeschouwers bij slecht weer beschutting moet bieden. Het stukje bouwvlijt van de Woldendorpers werd nu amper gebruikt, maar dat was ook niet nodig. De lentezon scheen volop en het was lekker vertoeven langs de lijn. Daar stonden trouwens opvallend weinig toeschouwers. Dat had weer te maken met de crazy-race in het naburige Termunten, waarvoor de animo beduidend groter was. Een ander nieuwtje betrof de mededeling van trainer Tonny Huft van WEO, die tussen neus en lippen door nog even kwam melden dat hij volgend seizoen ook de kapitein op het geelzwarte schip is. ‘Het was al enige tijd duidelijk, maar was nog niet naar buiten gebracht’, fluisterde de oefenmeester alsof hij zojuist een staatsgeheim had verraden.

Een opvallende verschijning was de doelman van de thuisclub. Youri Kaldijk had vanwege keepersproblemen bij de thuisclub aangeboden om onder de lat plaats te nemen. Een mooi aanbod, maar een blijvertje zal het niet worden. De invaller toonde zich erg onzeker en stond bij hoge ballen voortdurend verkeerd opgesteld. Hij mocht van geluk spreken dat Kloosterburen hem het leven niet echt zuur wilde maken. Al zag het er wel heel kolderiek uit toen Stan Stavenga van een behoorlijke afstand de bal over de sluitpost heen wist te tillen, het leer de lat raakte en vervolgens via de rug van de goalie in het doel verdween. Dat betekende overigens de 1-1, want WEO had op dat moment de leiding al weten te nemen via Benjamin Havik. Het was het eerste balcontact van de invaller, die de geblesseerd geraakte Stef Jansen al vrij vroeg in de wedstrijd was komen vervangen. In vakjargon noem je dat dan een gouden wissel. Al was hij dan ook uit nood geboren.

Opmerkelijk was ook dat Rick Seelen niet tot scoren wist te komen voor Kloosterburen. De inwoner van Wehe-den Hoorn was dit seizoen al goed voor tien doelpunten en had zijn aantal wel wat mogen opvijzelen. De mogelijkheden daartoe kreeg hij voldoende. Met de prijsschutter is overigens weer iemand genoemd die een extra vermelding waard is. De aanvaller speelt volgend seizoen niet meer voor Kloosterburen. Hij verkast namelijk naar FC LEO. Niet om daar doelpunten te maken. Seelen is ooit keeper geweest en wil van het verdedigen van het doel zijn volgende missie maken.

Uiteraard was er op voetballend gebied ook nog wel het een en ander te zien op het Woldendorper gras. Combinerend was Kloosterburen voor rust de betere ploeg, maar verzuimde het afstand te nemen. En op het moment dat men dat wel dacht te doen, werd er een streep door de aspiraties getrokken omdat er weer iemand buitenspel stond of er voorafgaande aan een treffer een overtreding was gemaakt. Niemand wist eigenlijk hoe lang er op een gegeven moment gespeeld was toen trainer Tonny Huft aan zijn collega Willem Kluin voorstelde om tijdens de tweede helft maar een drinkpauze in te gelasten. De temperatuur was immers behoorlijk opgelopen.

Omdat het elektronische scorebord dienst weigerde, bleef men langs de kant lange tijd in onzekerheid hoever de wedstrijd was gevorderd toen WEO andermaal de leiding had weten te nemen. Het was in ieder geval na de doelwisseling dat Daniël Boekee mocht uithalen na een voorzet van Niels Jansen: 2-1. De goal viel overigens nadat de Kloosterbuurders Niels Bolt en Rick Seelen prima mogelijkheden hadden gekregen om de gasten aan een voorsprong te helpen. Nu stond doelman Kaldijk echter wel op de goede plek en wist de inzetten met de voet te keren.

Zijn collega Sander Adema deed overigens niet voor hem onder bij inzetten van Kebba Darboe en een enorme pegel van Benjamin Havik, die hij met een katachtige beweging uit de bedreigde hoek wist te ranselen. Zoals hij ook heel alert reageerde op een scherp genomen vrije trap van Wouter Slager. En toch zou de thuisclub verder bij de gasten weg lopen. Het had er alle schijn van dat Kloosterburen het wel een beetje geloofde. Er werd steeds meer ruimte weggegeven en met iemand als de grillige Niels Jansen in de gelederen heeft WEO een wapen in huis dat dodelijk effectief kan zijn. Hij was een paar keer de aangever, maar hoefde de trekker zelf niet over te halen. Daar hielp Kloosterburen wel een handje bij. Kevin Kat verspeelde het leer ter hoogte van de middenlijn heel simpel aan de druk zettende Daniël Boekee, die vervolgens geen moeite had om doelman Sander Adema voor de derde keer het nakijken te geven: 3-1.

En als we het toch over gouden wissels hebben, het inzetten van Willem Ludema was ook gen verkeerde ingreep. ‘Je gaat op linksbuiten spelen’, maakte trainer Tonny Huft hem duidelijk. ‘Waar?’, vroeg de invaller zich hardop af. ‘Op linksbuiten’, werd hem nog een keer nageroepen terwijl hij het veld in rende en tweevoudig doelpuntenmaker Daniël Boekee mocht uitblazen. Ludema stond welgeteld 121 met de hand geklokte seconden in het veld toen Niels Jansen ongehinderd vanaf eigen helft mocht vertrekken. Hij toonde zich niet zelfzuchtig en transporteerde de bal richting de linkervleugel waar de goed meegelopen Ludema het leer controleerde en het speeltuig tegen het nylon liet kletsen: 4-1.

WEO had Kloosterburen een lesje in effectiviteit getoond. Kwalitatief kun je dan misschien wel de betere spelers in huis hebben, maar een wedstrijd winnen doe je alleen maar als je scoort. En dat deden de bezoekers veel te weinig. Natuurlijk stond er niets meer op het spel, maar de gasten maakten het de thuisclub ook niet echt moeilijk. Dat zal binnenkort anders zijn als men voor de nacompetitie moet aantreden. Alhoewel dat toetje in het carnavalsdorp als een extraatje wordt gezien. Met het bereiken van het verlengstuk is het seizoen eigenlijk al meer dan geslaagd voor de Marnebewoners.

* WEO – Kloosterburen 4-1 (1-1). Benjamin Havik 1-0; Stan Stavenga 1-1; Daniël Boekee 2-1; Daniël Boekee 3-1; Willem Ludema 4-1.

No Replies to "Effectief WEO zet kansen morsend Kloosterburen op zijspoor"