FC Assen wipt DVC Appingedam uit nacompetitie

DVC Appingedam is er niet in geslaagd om zich voor de volgende ronde van de nacompetitie te plaatsen. In Assen werd na verlenging met 3-2 verloren van de plaatselijke FC waarin Jarno Hamming, de zoon van oud-prof Ronald Hamming, een hoofdrol voor zich opeiste. De eerste helft van het duel leek meer op een schaakspel dan een voetbalwedstrijd en bloeide pas vlak voor de pauze op toen de club uit de Drentse hoofdstad op voorsprong wist te komen. Na de doelwisseling moest de rem er af en kregen de honderden toeschouwers een waar spektakelstuk te zien. Daarin moest DVC Appingedam in de achtervolging. Het lukte de Noord-Groningers twee keer om een achterstand weg te werken. Een derde tegengoal, in de tweede helft van de verlenging, werd de ploeg van trainer Duurt Dijkman echter fataal.

De spanning stond er bij beide ploegen vol op nadat de goed leidende scheidsrechter René Boer voor de eerste keer had gefloten. Zowel FC Assen als DVC Appingedam wisten in het eerste bedrijf nauwelijks tot een voldragen kans te komen. De teams speelden afwachtend, waarbij opviel dat FC Assen iets balvaster was. De jong ploeg van trainer Jon Yntema had er kennelijk op gerekend dat de Damsters wel zouden inzakken, maar daar was geen sprake van. Het kostte de Drenten zichtbaar moeite om een gaatje te vinden in de gesloten defensie van DVC. Omdat het de bezoekers ook niet lukte om doelman Renzo Hoving nerveus te maken, leek het eerste bedrijf tussen de twee vrijwel gelijkwaardige ploegen geruisloos voorbij te gaan. Daar kwam na 43 minuten spelen echter verandering in. Een voorzet van Leon Kemfers werd vanaf de linkerkant door Jarno Hamming langs doelman Olaf Kiewiet gekopt: 1-0. De goal viel vlak na een blessurebehandeling aan Damster kant, waarbij men even uit positie was. FC Assen profiteerde dankbaar en ging in ieder geval met een lekker gevoel de rust in.

Nadat er van speelhelft was gewisseld moest DVC Appingedam komen en dat gebeurde dan ook. Toch zou het nog een kwartier duren alvorens de achterstand was weggewerkt. Vanaf de achterlijn werd de bal teruggetrokken op Bas Groenewold. Of hij het nou wel of niet bewust deed, daar maalde niemand om. De bal leek naast te gaan. Bij de tweede paal was het echter Jeroen van Hunnik die goed positie had gekozen. Hij tipte de bal met de binnenkant van zijn rechtervoet tussen de palen door: 1-1. Het had een opsteker voor de Damsters moeten zijn. Amper een minuut na de hernieuwde aftrap konden ze echter opnieuw in de achtervolging. Verdedigend stond het niet goed toen FC Assen wist te ontsnappen. Uit en voorzet van Deniz Demircioglu kopte aanvoerder Levi Nieuwenhuis raak: 2-1. Een bittere pil voor de gasten, die vervolgens over geluk geen klagen hadden toen Ian Norde het Damster doel onder vuur nam. Zijn inzet werd gekraakt door goalie Kiewiet. Invaller Christiaan Trijbels kreeg korte tijd later de kans om zich onsterfelijk te maken toen Pascal Kiel zich vergaloppeerde. De Drent had de hoek voor het uitzoeken, maar faalde in de afwerking. Dat zou hij overigens nog een keer doen door vrij voor het Damster doel een voorzet van Jarno Hamming over de deklat te tillen in plaats van in het lege doel te mikken.

Waar FC Assen de mogelijkheden liet liggen om het duel in de reguliere speeltijd al te beslissen, was DVC Appingedam wel succesvol. De niet geheel fitte Ronald Hund werd samen met Roy Boyer binnen de lijnen gebracht en meteen ontstond er gevaar voor de gastheren. Sterker nog, het duo stond amper zestig seconden in het veld of het was Ronald Hund die de ploegen andermaal op gelijke hoogte wist te schieten: 2-2. Niet veel later claimde DVC een strafschop toen de doelpuntenmaker tegen het gras belandde, maar scheidsrechter Boer wilde van niets weten.

Na ruim negentig minuten kwam er een einde aan het duel en dus zou een verlenging uitsluitsel moeten brengen, met als uiterste redmiddel een serie strafschoppen. Zo ver zou het echter niet komen. Beide ploegen trokken het hele arsenaal aan wisselspelers open om maar zo fit mogelijke spelers aan de herstart te krijgen, maar voetballend werd het er allemaal niet beter op. Zeker niet vanuit Damster oogpunt bekeken. Nadat Stan Zwakhals een mogelijkheid had laten liggen om de thuisclub voor de derde keer aan de leiding te brengen deed Jarno Hamming het in de tweede verlenging beter. Hij mocht op links een corner nemen die over alles en iedereen heen zeilde en bij ploeggenoot Jandre Sluiter terecht kwam. Diens voorzet zeilde voorlangs en kwam andermaal in de voeten van Hamming terecht. Zijn uithaal in de korte hoek was krachtig genoeg om Olaf Kiewiet kansloos achter te laten: 3-2. DVC Appingedam was daarna niet meer bij machte om de schade nog een keer te repareren en dus zat de nacompetitie, en daarmee ook het seizoen, er voor de Damsters op. FC Assen mag zich komende zaterdag in Stadskanaal met SJS meten in een poging om een week later tot de finale door te dringen.

Harold Hiensch (FC Assen): ‘Het was een lastige wedstrijd voor ons, maar op basis van ons beter verzorgder spel en de kansen ben ik van mening dat we terecht hebben gewonnen. Eigenlijk hadden we het duel binnen negentig minuten al moeten beslissen, maar het is mooi dat het dan toch nog in de verlenging lukt. Met Jarno Hamming hadden we vandaag zeker een belangrijke man in vorm, maar het hele team heeft zich uit de naad gewerkt om dit resultaat te boeken. We kunnen trots op de jongens zijn.’

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘In de eerste helft hebben we te weinig laten zien, maar ik kan ook niet zeggen dat FC Assen toen veel beter was. Die openingsgal van hun valt op een heel ongelukkig moment en ook nog eens op een ongelukkige wijze. We komen echter sterk terug in de tweede helft. Zelfs toen we veel te snel weer op achterstand kwamen te staan. Na die derde treffer hadden we niet meer de kracht om nog iets te rug te doen. Toen was het voetballend niet veel meer en waren we teveel afhankelijk van ene bal die per ongeluk een keer goed zou vallen. Het is jammer dat w uitgeschakeld zijn, maar ik kan de jongens niks verwijten. Ze hebben alles gegeven.’

* FC Assen – DVC Appingedam 3-2. Jarno Hamming 1-0; Jeroen van Hunnik 1-1; Levi Nieuwenhuis 2-1; Ronald Hund 2-2; Jarno Hamming 3-2.

No Replies to "FC Assen wipt DVC Appingedam uit nacompetitie"