Gedenkwaardig afscheid en prima grasbaanraces op Lopster kleipiste

Enkele duizenden toeschouwers hebben zaterdagavond genoten van de grasbaanraces op de kleipiste aan de Bosweg in Loppersum. Op de door de MFAC Loppersum prima geprepareerde baan kregen de toeschouwers prachtige gevechten te zien. Dat niet alleen, want het was op bepaalde delen van de baan flink doorbijten voor de motorsportfans als de coureurs voorbij kwamen. Dan was het namelijk in niet geringe mate stof happen geblazen.

De races verliepen overigens prima. Bij de semi-finale van de zijspannen was de Duits-Nederlandse combinatie Markus Brandhofer met bakkeniste Sandra Mollema een opvallende verschijning. Winnen deden ze overigens niet. De eerste prijs was voor het Duitse koppel Manuel en Melanie Meijer. Brandhofer en Mollema eindigden als derde achter Mike Fredriksen/Holstein. Een ticket bemachtigen voor de EK-finale in Bad Hersfeld was het doel en dat wist het tweetal in ieder geval te bewerkstelligen. In de tweede ronde van de Dutch Open Grasstrack bleek wereldkampioen Romano Hummel pas laat op stoom te komen. In de series klopte het allemaal net niet, maar in de finale was hij duidelijk te sterk voor de concurrentie. Hij wist Dave Meijerink en Henry van der Steen voor te blijven.

En dan was er nog het afscheid van speaker Kor Wiersema. De man die 53 jaar de stem van de grasbaanwereld is geweest. Op zijn eigen geboortegrond nam hij voor het laatst plaats achter de microfoon om alles op zijn geheel eigen wijze aan elkaar te praten. ‘Armen naar beneden en het licht op groen’, welke motorsportliefhebber zou deze uitspraak van Kor Wiersema in de afgelopen decennia niet gehoord hebben. Het was paasmaandag 1970 toen de speaker van dienst tijdens races in Vlagtwedde verstek liet gaan. ‘Ik was daar met mijn schoonvader en die was van mening dat ik dat ook wel kon’, blikt de geboren Lopster op zijn debuut terug. Hij zou nooit meer vertrekken. Dat zijn hart bij de baansport ligt, moge duidelijk zijn. Anders hou je het namelijk niet zo lang vol om alle ins en outs over de motorsport met andere liefhebbers te delen. ‘Het is ook een prachtig vak om uit te oefenen. Wel intensief, maar ik heb het er altijd graag voor over gehad.’

Overigens heeft de tegenwoordig in Appingedam wonende Wiersema ook wel eens uitstapjes gemaakt. Zo zat hij in Geesbrug zelf een keer op de motor, maar dat stofhappen vond hij maar niks. Tussen 1975 en 1983 was hij stadionspeaker bij FC Groningen en zag heel wat Europese wedstrijden. Daarnaast deed hij wegwedstrijden in bijvoorbeeld Assen, Zandvoort en de Eemshaven. Zelfs over de landsgrenzen mocht hij zijn kunsten vertonen en dat zegt wel wat over de kwaliteit van zijn commentaar. En toch was het altijd weer bijzonder om in Loppersum neer te strijken. ‘Ja, ik ben een geboren Lopster. Er is natuurlijk niets mooier dan, bij wijze van spreken dan, in je eigen achtertuin dit soort wedstrijden te mogen doen. Ik heb me altijd erg thuis gevoeld bij de MFAC. Het is een prima club die veel organiseert. Ik heb zelfs de Lopster Torenloop een paar keer van commentaar mogen voorzien. En dat het nu voor de 35e keer is dat ik de grasbaanraces hier doe, maakt het wel heel bijzonder.’

Echte hoogtepunten weet Wiersema zo niet op te noemen. ‘Weet je, elke race is een hoogtepunt geweest. Wie is het nou gegeven om onderdeel van dit soort evenementen te zijn?’ Een dieptepunt kan hij zich wel voor de geest halen. Dat was dertig jaar geleden toen hij tijdens de races in Loppersum onwel werd. Hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Het viel achteraf allemaal mee en Wiersema was al snel weer op de been.

Vorig jaar besloot hij dat de races van Loppersum zijn laatste kunststukje als speaker zouden worden. ‘Tja, je wordt er niet jonger op en ik merk dat mijn lichaam steeds meer tijd nodig heeft om te herstellen. Dan moet je daar naar luisteren. Mijn vrouw en ik willen nog zoveel leuke dingen doen, zoals op vakantie met de caravan en genieten van de kinderen en kleinkinderen.’

Helemaal stilvallen zal Wiersema niet, want hij heeft nog voldoende te doen in de motorsport. Hij maakt onderdeel uit van de Baansport Expert Groep, is wedstrijdleider, juryvoorzitter en staat ook nog op de reservelijst te boek als referee. De Classic Races blijft Wiersema wel als speaker doen, voor de rest draagt hij de taken over aan Patrick Roth uit Apeldoorn en Jacob Alkema uit Drouwenerzand.

Tenslotte wil Kor Wiersema nog één ding kwijt; ‘Ik wil alle rijders, officials, organisatoren en zeker het publiek bedanken voor de samenwerking in de afgelopen 53 jaar. Het zijn voor mij prachtige jaren geweest die altijd in mijn herinnering zullen blijven bestaan. Het enige dat ik daar nog aan toe kan voegen is dat ik iedereen met een hart voor de motorsport de komende jaren veel succes wil wensen. Ik zal altijd met een hele bijzondere blik naar dit soort races blijven kijken, maar dan wel met de ogen van een toeschouwer.’

Uitslagen Loppersum
EK-kwalificatie zijspan
1. Manuel Meijer/Melanie Meijer
2. Mike Fredriksen/Desiree Holstein
3. Markus Brandhofer/Sandra Mollema
4. Remi Valladon/Dylan Fourcade
5. Imanuel Schramm/Nadin Loffler

Dutch Open solo’s
1. Romano Hummel
2. Dave Meijerink
3. Henry van der Steen
4. Mika Meijer
5. René van Weele

ST 250CC
1. Tonny Blok
2. Marcel Vlig
3. Gert-Jan Valk
4. Sven Venema
5. Iwan Kok

ST 500CC
1. Frank Hamming
2. Erwin Mulder
3. Evert van Til
4. Thijs van Hyum
5. Wybe Valkema

No Replies to "Gedenkwaardig afscheid en prima grasbaanraces op Lopster kleipiste"