NEC Delfzijl leeft nog, Holwierde blijft vierdeklasser

NEC Delfzijl heeft er op het sportpark Katmis in Holwierde voor gezorgd dat het in ieder geval nog een wedstrijd om klassebehoud mag spelen. De ploeg van trainer Roy Kamps wist de thuisploeg met 0-3 te kloppen en daarmee was de promotiedroom voor Holwierde aan diggelen geschoten. Een prima gespeeld seizoen bleek voor de elf van coach Danny Schudde net te lang te zijn. De meest belangrijke wedstrijden van het seizoen waren verloren gegaan en als gevolg daarvan spelen de Holwierders volgend seizoen ook in de vierde klasse.

De entourage was prima. Er waren ongeveer vierhonderd belangstellenden op het duel tussen de twee clubs uit de gemeente Eemsdelta af gekomen. Een treffen van teams die elkaar door en door kennen. Er stond wat op het spel in de halve finale van de nacompetitie, waarin Holwierde zich had gemanoeuvreerd omdat het de titel aan Mamio had moeten laten. Van NEC Delfzijl daarentegen werd na de degradatie uit de tweede klasse gedacht dat de fusieploeg wel om de prijzen zou meedoen. De start was dan ook overdonderend. Het arme Noordwolde, de vorige werkgever van trainer Roy Kamps, werd met een 7-1 nederlaag naar huis gestuurd in de competitieopening. Het zelfvertrouwen van de Havenkanters liep daarna echter forse deuken op, waardoor men uiteindelijk ook voor het verlengstuk van het seizoen moest aantreden.

De mentale weerbaarheid van de Delfzijlsters werd nogal eens als voornaamste oorzaak van het sportieve falen genoemd, maar daar was in Holwierde geen sprake van. Al werd de weerbaarheid van Devante de Windt wel erg op de proef gesteld. Hij verscheen binnen een kwartier tot drie keer toe voor de neus van doelman Robbin Kuipers, maar wist de bal niet tussen de palen door te krijgen. Zijn vierde poging leverde meer succes op. Een corner van Erwin Noordhoff kon niet door Holwierde weggewerkt worden en Devante de Windt wist het leer op de rand van het strafschopgebied op te pikken. Zijn zeker niet harde schot stuiterde door een woud van benen langs goalie Kuipers in de hoek: 0-1.

De ban was gebroken en niemand had raar opgekeken als de bezoekers daarna verder waren weggelopen. Het was mede aan het sterke optreden van de Holwierder sluitpost te danken dat het NEC Delfzijl niet lukte om het duel voor de thee al op slot te gooien. De gasten waren sterker in de duels, zaten er kort op en boden Holwierde weinig mogelijkheden om van achteruit op te bouwen. Er moest te vaak met lange ballen worden gewerkt om de voorwaartsen aan het werk te zetten. De uithalen van Yirsan Bouman kwamen echter zelden daar terecht waar hij ze wilde hebben. En dat was bij de razendsnelle Robbie ten Hove, die niet veel mogelijkheden reeg om zijn faam als clubtopscorer ten toon te spreiden. Een voorzichtig speldenprikje kon doelman Bas Westerhuis niet verontrusten. Tien minuten voor de thee most hij zijn verdedigers wel even op scherp zetten. Toen leek men bij NEC Delfzijl langzaam leeg te lopen en werd het toch nog dreigend. De in de zestien meter gepompte ballen vielen echter net niet goed voor de broers Sander en Robbie ten Hove of werden niet begrepen. Peter Bouwsema was nog het dichtst bij de gelijkmaker. Zijn kopbal verdween echter in de handen van Bas Westerhuis.

Dat de thuisclub na de rust iets moest verzinnen, was wel duidelijk. Veel tijd om een misschien wel tijdens de onderbreking bedacht plan uit te voeren kreeg Holwierde niet. Er waren amper 120 seconden gespeeld in het tweede bedrijf toen Jeffrey Roeters zich veel te gemakkelijk langs twee verdedigers wist te goochelen en de bal met een bekeken schot in de verste hoek deponeerde: 0-2. Nu moesten de gastheren nog nadrukkelijker aan de bak. Er werd aanvallend gewisseld om voor in meer fysieke kracht te genereren. Uit een vrije trap van Yirsan Bouman wist Peter Bouwsema raak te koppen. Achter het doel klonken de knallen van het vuurwerk en het gejuich barstte los. Te voorbarig, want de goed leidende scheidsrechter Folkert Atema keurde de treffer op advies van zijn assistent af omdat Bouwsema buitenspel stond. Een tegenvaller voor de thuisclub, die zich echter nog niet gewonnen wilde geven en de druk wist op te voeren.

Het waren vooral de spelhervattingen die voor het nodige gevaar zorgden, maar ook dolman Bas Westerhuis liet zien dat hij uit het juiste hout was gesneden. Een paar keer had hij overigens het geluk aan zijn zijde toen het richtingsgevoel de Holwierders in de steek liet en in een enkel geval plofte het leer zelfs op bovenkant lat. Holwierde moest steeds meer ruimte weggeven en dat bleek koren op de molen van NEC Delfzijl te zijn. De ingevallen Dion Zimmerman mocht vanaf links een voorzet geven en wist Devante De Windt te bereiken. Diens inzet strandde op doelman Robbin Kuipers. Niet veel later was het opnieuw Dion Zimmerman die de bal voor het doel wist te krijgen, maar nu aan de andere kant van het strafschopgebied. Zijn voorzet kon niet beter, de afwerking van invaller Abdi Ege wel. Ook hij besloot recht op Robbin Kuipers te schieten in plaats van een hoek uit te zoeken. Uiteindelijk fungeerde doelpuntenmaker Devante de Windt als aangever voor de laatste treffer van de middag. De defensie van Holwierde was totaal ontregeld, de voorzet op maat. Sem Switynk bleef vervolgens ijzig kalm en tikte het speeltuig beheerst binnen: 0-3. Holwierde stond na afloop met lege handen. Het had het hele seizoen om het kampioenschap mogen strijden, maar ging in de laatste drie beslissende wedstrijden onderuit. NEC Delfzijl moet nog één keer gas geven om zichzelf volgend seizoen ook derdeklasser te mogen noemen. Dat gebeurt op neutraal terrein tegen ON Roden. Die ploeg wist vierdeklasser VVK met 4-0 te elimineren.

Danny Schudde (Holwierde): ‘Het is natuurlijk jammer dat je aan het einde van de rit met lege handen staat. Maar goed, het is niet anders. We zijn nu teleurgesteld en dat is terecht, maar we moeten niet vergeten dat we een fantastisch seizoen hebben meegemaakt. We wilden in ieder geval om de prijzen meedoen en dat is gelukt. Het was uiteindelijk net niet voldoende om de kroon op het werk te zetten. Volgend seizoen proberen we het gewoon weer opnieuw.’

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Ik heb vandaag een team aan het werk gezien, Het eerste half uur waren we zeker de bovenliggende partij en hadden we de klus al kunnen klaren. Toen dat niet gebeurde, leek het bij ons in de slotfase van de eerste helft even weg te zijn. Holwierde kreeg toen ene paar goede mogelijkheden. Wij kwamen in die fase een paar keer goed weg. Uiteindelijk ben ik van mening dat we terecht hebben gewonnen. Als we tegen ON Roden weer als een team spelen, heb ik er het volste vertrouwen in dat we volgend seizoen ook in de derde klasse spelen.’

* Holwierde – NEC Delfzijl 0-3 (0-1). Devante de Windt 0-1; Jeffrey Roeters 0-2; Sem Switynk 0-3.

No Replies to "NEC Delfzijl leeft nog, Holwierde blijft vierdeklasser"