Omlandia nog één duel verwijderd van klassebehoud

Uithuilen en overnieuw beginnen. Dat was het enige dat SV Borger nog restte nadat het laatste fluitsignaal had geklonken van het nacompetitietreffen met Omlandia. De Drenten hadden zojuist met 0-2 verloren en degraderen naar de voerde klasse. Hoe groot waren de tegenstellingen, want aan Ten Boerster zijde was er de begrijpelijke vreugde. De ploeg van interim-trainer Simon Schuil wacht komend weekeinde nog een finale op neutraal tegen vv IJVC uit IJlst, de nummer vier uit 4A, die de stap omhoog graag wil maken.

Het seizoen van Omlandia werd gekenmerkt door veel strubbelingen, het vroegtijdige afscheid van trainer Marcel de Groot en de terugkeer van Simon Schuil als tijdelijk oefenmeester. Het leek vooralsnog niet dat te brengen wat de vereniging had gehoopt. De resultaten waren te wisselend om het gevoel te krijgen dat behoud van de derde klasse tot de mogelijkheden behoorde. Toch beet Omlandia van zich af, wist het een aantal successen te halen, maar kon men niet voorkomen dat er uiteindelijk via de nacompetitie klassebehoud bewerkstelligd moest worden. En dus kon men vooruit kijken naar het treffen met SV Borger. De club van trainer Arne Joling was als tiende geëindigd in de 3e Klasse D en stond dus voor de zelfde uitdaging. Een eerste treffen die moest uitmaken wie aanstaand weekeinde de finale mag spelen.

Het duel begon enigszins afwachtend. De thuisclub liet zich tot achter de middenlijn inzakken en wachtte de gebeurtenissen af. Na negen minuten spelen kregen ze wel een mogelijkheid via Hendrik Gustin, maar die liep op niets uit. Omlandia had wat moeite met de compacte speelwijze, maar wist na een dik kwartier spelen de juiste oplossing te vinden. Het leek voor de Drenten de verkeerde kant op te gaan toen Jeremy van Coevorden de gasten aan de leiding wist te brengen. Een prima pass van Brian Drevel was voldoende om de Ten Boerster voor doelman Henk Wolters, normaliter de assistent-trainer, te zetten. Van Coevorden schoot echter op het lichaam van de goalie, maar kreeg het leer in de carambole alsnog tussen de palen door: 0-1. Daarna was het andermaal Gustin die het probeerde, maar ook nu liep het spaak. Een wilde trap naar voren van Christiaan Vos leidde tot balbezit van Floris Hiddink. Hij vergat echter af te ronden.

De thuisclub zou uit een ander vaatje moeten tappen, wilde het Omlandia voldoende tegengas kunnen bieden. Aan de zijde van SV Borger bleven Luuk Kenter en Matthijs Brink in de kleedkamers achter. Zij werden vervangen door Benjamin Mazeau en Bob Westerdijk. Het moest allemaal wat offensiever worden. De kansen waren er ook wel voor de Drenten, maar echt overtuigend was het allemaal niet. Een min of meer mislukte voorzet plofte op de lat boven doelman Devon Harmsma en twee minuten later kreeg SV Borger de rekening gepresenteerd. Jeroen Dijkhuizen wist de marge te verdubbelen. Stefan Nieboer wist de bal bij Wouter Hoek te bezorgen. Die tilde het leer over de sluitpost van SV Borger, waarna Jeroen Dijkhuizen de bal bij de tweede paal binnen wist te knikken: 0-2. Na goed voorbereidend werk van Mazeau liet Gustin de kans op de aansluiting liggen en bracht Harmsma redding na een poging van Levi van der Span.

In de ultieme slotfase probeerde men bij SV Borger de bakens nog wel te verzetten. Het was nu pompen of verzuipen geblazen. Ruben de Valk probeerde het nog een keer maar kwam ook niet langs de Ten Boerster goalie. Achterin werd de deur nog nadrukkelijker open gezet en daarin was Omlandia te slordig met de eindpass om het duel definitief naar zich toe te trekken. Even speelde Omlandia nog met tien man omdat Brian Drevel met een bloedneus langs de zijlijn stond en gierden de zenuwen door menig keelgat. Uiteindelijk wist Omlandia in de zomerhitte het hoofd nog het meest koel te houden en kunnen ze zich dus gaan opmaken voor de laatste horde op weg naar klassebehoud. Dat duel wordt waarschijnlijk in Bakkeveen gespeeld.

Simon Schuil (Omlandia): ‘Zoals wij nu hebben gespeeld heb ik er wel vertrouwen in. Het is mooi dat we weer wat ruimer in het spelersmateriaal zitten en dat oudgedienden als Jan Oosterbeek en Martin Oudman zich ook voor het clubbelang willen opofferen. Ik heb altijd gezegd dat je voetbal samen speelt. Het is een van mijn kernwaarden en ik moet zeggen dat de jongens daar vandaag een dikke voldoende voor hebben gehaald. Over de volle negentig minuten gezien is de zege wel terecht. Zij hadden wel veel balbezit, maar wisten weinig kansen te creëren. Deze horde hebben we genomen, maar we hebben er nog eentje te gaan. We gaan zien wat het laatste duel ons brengt.’

* SV Borger – Omlandia 0-2 (0-1). Jeremy van Coevorden 0-1; Jeroen Dijkhuizen 0-2 (foto: Alle Oldenbeuving/SV Borger).

No Replies to "Omlandia nog één duel verwijderd van klassebehoud"