ZEC promoveert na bloedstollend spektakelstuk tegen SETA

De Sportclub Exloërmond Tot Afdraai, kortweg ook wel SETA genoemd, en SC Scheemda waren lange tijd in een hevige strijd om het algehele kampioenschap in 5F verwikkeld. De Musselkanaalsters moesten ondanks een monsterzege op de slotdag alsnog het hoofd buigen en zich via de nacompetitie een weg naar boven zoeken. Die weg werd hen op het veld van BNC in Finsterwolde na een zinderend spektakelstuk door het Zandeweerster ZEC ontnomen. Een 3-0 voorsprong bleek niet voldoende te zijn. De ploeg van interim-coach Jur Smit zegevierde na verlenging uiteindelijk met 4-5 en promoveert door dit succes naar de vierde klasse.

Wedstrijden als deze zorgen wel eens voor dat voetballiefhebbers het liefst alle competitiewedstrijden met een winnaar willen zien eindigen. Geen gezapige potjes die in een remise eindigen of het aankijken niet waard zijn. Volle bak er in en dan maar kijken waar het schip strandt. Na een half uur leek het voor ZEC al voorbij te zijn. Persoonlijke fouten zorgden er voor dat SETA op dat moment namelijk een 3-0 voorsprong had genomen dankzij treffers van Jeroen Buurke, Robin van der Dries en Jarno Giezen.

De ploeg uit de Kanaalstreek had telkens een aanspeelpunt op het middenveld beschikbaar die de voorwaartsen kon bedienen en daar maakten ze dankbaar gebruik van. De arme goalie Nick Blok wist het op een gegeven moment ook niet meer en zal na die snelle achterstand ook niet bepaald rustig onder de lat hebben gestaan. Gelukkig voor hem zag hij hoe zijn ploeg opveerde. Er zou zich een memorabele wederopstanding voltrekken die zijn weerga niet kende en uiteindelijk vanaf elf meter een beslissing zou opleveren. De selectie van ZEC bleek in het verdere verloop van de wedstrijd een stuk fitter te zijn dan die van de tegenstander en toen vlak voor rust Elvis Hedzic de achterstand tot 3-1 wist te verkleinen, keerde het geloof terug bij de Zandeweersters.

De ZEC-ers keken elkaar tijdens de onderbreking even diep in de ogen en waren zich er goed van doordrongen dat een tweede goal niet lang op zich zou moeten laten wachten, wilde men nog een kans maken. En precies dat scenario voltrok zich. Sterker nog, binnen een tijdsbestek van tien minuten was de achterstand helemaal weggepoetst (3-3) dankzij voltreffers van Kjell Posthumus en opnieuw Elvis Hedzic. Bij SETA viel het ongeloof bijna van de gezichten af te scheppen. Het memorabele voetbalgevecht was helemaal op zijn kop gezet door ZEC. Het aangeschoten wild kwam uit Musselkanaal, de jager uit het Noord-Groningse Zandeweer. En die wisten nog een keer doeltreffend uit te halen in de persoon van clubtopscorer Melvin Sikkema: 3-4.

Het leek de nekslag te zijn voor SETA al dacht de aangewezen assistent-scheidsrechter, woonachtig in Musselkanaal, daar anders over toen Nick Blok een vrije trap meekreeg omdat er na een voorzet een overtreding op hem zou zijn gemaakt waardoor hij in de ogen van de onpartijdige de controle over de bal had verloren en waaruit SETA wist te scoren. De vlaggenist was echter van mening dat Blok de bal door zijn vingers had laten glippen en dus werd de in eerste instantie afgekeurde treffer van Brayen Musters alsnog toegekend: 4-4. In het tumult bij het in eerste instantie afkeuren van de goal liep Jeroen Buurke tegen rood aan omdat hij iets te nadrukkelijk protesteerde en daarbij bedreigende woorden zou hebben geuit. Een kleur kaart die Elvis Hedzic overigens ook kreeg wegens commentaar op de leiding. Het maakte voor het aantal Zandeweerster veldspelers niets uit, want Hedzic was al gewisseld.

In de eerste vijftien minuten van de verlenging werd Melvin Sikkema onderuit geschoffeld en vervolgens besloot hij om de toegekende strafschop ook maar te nemen. De prijsschutter deed dat naar behoren: 4-5. In het tweede deel van de verlenging wist SETA niet nog een keer terug te komen en nadat het laatste fluitsignaal had geklonken en de slijtageslag in de boeken kon worden bijgeschreven, barstte er een enorm feest los bij ZEC. Ze hadden het schier onmogelijke gepresteerd. Promotie naar de vierde klasse was een feit. Aan de kant van de Musselkanaalsters heerste grote teleurstelling. Net als ZEC hadden ze voor het tweede jaar op rij voor promotie mogen vechten. Daar waar de Zandeweersters nu wel voor het examen slaagden, stond SETA andermaal met lege handen. In de dubbeldekker die de fans van ZEC naar Finsterwolde had gebracht, was het op de terugreis een en al gezelligheid en dat zou het ook in Zandeweer nog lang blijven.

Het succes is de club niet komen aanwaaien. De vereniging heeft een roerig jaar achter de rug, maar wist met het driemanschap Jari Koopman, Geert-Jan Zijlstra en oefenmeester Jur Smit het juiste spoor snel terug te vinden. Koopman wordt daarbij gezien als de verbindende schakel met de spelers, zowel op trainingen als tijdens wedstrijden. Zijn bevlogenheid dient de voetballers als voorbeeld. Volgens ingewijden zou hij prima zelf een vierdeklasser kunnen coachen, al moet je dat wel zelf willen. De samenwerking met Zijlstra en Smit verliep prima en dat heeft uiteindelijk tot dit succes geleid. ‘Wij willen iedereen, maar dan ook echt iedereen danken die een steentje aan deze promotie heeft bijgedragen. Dat geldt zeker voor de supporters die ons af en toe over een dood punt hebben weten te slepen’, vertelt Geert-Jan Zijlstra.

* SETA – ZEC 4-5 (1-3). Jeroen Buurke 1-0; Robin van der Dries 2-0; Jarno Giezen 3-0; Elvis Hedzic 3-1; Kjell Posthumus 3-2; Elvis Hedzic 3-3; Melvin Sikkema 3-4; Brayen Musters 4-4; Melvin Sikkema 4-5 (foto’s: Marcel Boonstra).

No Replies to "ZEC promoveert na bloedstollend spektakelstuk tegen SETA"