Klassebehoud Corenos na winst op NWVV in tropisch Pekela

Het Roodeschoolster Corenos speelt ook volgend seizoen in de vierde klasse. Zaterdag werd het nacompetitietreffen tegen NWVV uit Nieuw-Weerdinge met duidelijke cijfers gewonnen. In Boven Pekela bleven de mannen van trainer Marco Pesiwarissa de tegenstrevers met 4-0 de baas. Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken vierden de ongeveer honderdvijftig meegereisde supporters feest. De hele competitie hadden ze hun favorieten moeizaam zien acteren. Nu het er echt op aankwam, stond het elftal er en werd de beloning opgestreken. 

Het kostte wel wat moeite om de ploeg en alle belangstellende fans naar het plaatselijke Rutger Oldeboom Sportpark te krijgen. Een of meerdere bussen charteren bleek een onmogelijke opgave te zijn. Er reden namelijk geen treinen tussen Meppel en Groningen en dus moest elke beschikbare bus ingezet worden om treinreizigers naar hun bestemming te brengen. De club en de fans lieten zich r niet door ontmoedigen. Er werd een carpool-app aangemaakt en binnen de kortste keren stroomden de aanmeldingen binnen.  Een mooi voorbeeld van hoe je logistieke problemen op een creatieve manier weet op te lossen. Bij aankomst werd al snel duidelijk dat de aanhang van Corenos veruit in de meerderheid was op het subtropische Pekelder sportpark. Een extra stimulans voor Pesiwarissa en zijn team om de fans en uiteraard zichzelf een onvergetelijke dag te bezorgen.

Het had ook nog wat voeten in de aarde gehad alvorens beide partijen er uit waren waar het duel zou worden gespeeld. Uiteindelijk werd er overeenstemming bereikt om het terrein van Pekelder Boys als decor te gebruiken. En daar zou Corenos geen spijt van krijgen. De gastgever had de zaken organisatorisch prima voor elkaar en het veld lag er goed bij. Bij de opkomst van beide ploegen was er veel rook en vuurwerk. Toen de aftrap had plaatsgevonden en de rook was opgetrokken, zagen de toeschouwers twee ploegen die druk vooruit wilden zetten. Dat leverde kansen op voor beide ploegen, waarvan NWVV een wel zeer opportunistische speelwijze hanteerde. Met name Roy Super en Raymon Aardema maakten het de defensie van Corenos aardig lastig. Ook de verre ingooien van Jasper Jansen zorgden nog wel eens voor gevaarlijke momenten voor de neus van goalie Mark Monden. Namens de Roodschoulsters kregen Arjen Tamsma en Jordan Muller de mogelijkheid om de score te openen.

Corenos had het betere van het spel, maar oogde in het begin erg onrustig. Trainer Johan Hollen van NWVV paste zijn tactiek aan de tegenstander aan en greep terug op een systeem met en versterkt middenveld en maar één diepe spits. Hierdoor kwamen Kevin Haan en Joran Knot minder aan de bal. De Nieuw-Weerdingers waren al een paar keer gewaarschuwd met diepe ballen achter de laatste linie. Die ruimte was er omdat NWVV vrij hoog op de helft van Corenos stond te spelen. In de 33e minuut kon Arjen Tamsma door Joran Knot de diepte in worden gestuurd. Oog in oog met doelman Damy Sinot schoot Tamsma, het hele seizoen al in het tweede van Corenos spelend, de bal tegen het nylon: 1-0. Met deze stand gingen beide ploegen aan de thee.

Na de onderbreking bleef het spelbeeld ongewijzigd, al leek het er wel op dat de mannen van Johan Hollen het conditioneel zwaarder leken te krijgen. De tropische temperaturen zullen daar ongetwijfeld mede debet aan zijn geweest. Amper vier minuten na de hervatting was het Arjen Tamsma die zijn ploeg nog wat steviger in het zadel wist te helpen. Dankzij goed voorbereidend werk van Jordan Muller kon hij de bal in het doel schieten: 2-0. Helemaal opgeven wilde NWVV niet, maar voorin echt potten breken konden ze ook niet. Ook het doorschuiven van verdediger en tevens aanvoerder Mark Kok mocht niet baten. De bedoeling was om meer stootkracht te genereren, maar het laatste redmiddel leverde niet het beoogde resultaat op. De defensie van Corenos, met Kevin Pathuis en Cris Uil in het centrum, stond zijn mannetje en lieten geen steken vallen. Na een klein uur spelen smeet Corenos het duel op slot. Ook de Roodeschoolsters hebben iemand in huis die ver kan ingooien. Jordan Muller gooide het leer richting het doel van NWVV, waar Peter van Elten het leer probeerde weg te schieten. Hij schampte het leer slechts en zag de bal in het eigen doel belanden: 3-0.

Op de bank van Corenos zag men dat NWVV er helemaal doorheen zat en dus werd er nog maar een keer aanvallend gewisseld om de druk er op te houden. Lars Baar en Sven Knot kwamen binnen de lijnen en vervingen de moegestreden Raymon Balkema en Germen Tamsma. Lars Baar beloonde zijn invalbeurt met een snelle rush langs de zijkant van het veld, liet zijn directe tegenstander staan en schoot de bal laag in de verre hoek binnen: 4-0. Bij deze stand kreeg de sterk spelende Arjen Tamsma, die bijna nog een derde treffer had gemaakt, een publiekswissel van zijn coach Pesiwarissa. Onder luid applaus verliet hij het veld en werd vervangen door Marcel Dijkstra. De invaller kreeg de mogelijkheid om NWVV nog meer pijn te doen. Zijn inzet vloog echter over de deklat. Corenos had nog wat energie over en bleef het doel van de Nieuw-Weerdingers zoeken. Brian Pattiwael had zijn eerste treffer in dienst van de Roodeschoolsters kunnen maken, maar de bal stuitte op en daarmee ging ook die kans verloren. In de 80e minuut werden de laatste twee wissels in het veld gebracht. Klaas-Jan Nieland en Tim Uil vervingen Kevin Haan en Jordan Muller. Het bleef uiteindelijk 4-0, waar de score ook gemakkelijk hoger had kunnen uitvallen. Aan de zijde van Corenos maalde daar na afloop niemand om. Het doel was bereikt, klassebehoud was veilig gesteld.

Trainer Marco Pesiwarissa was na afloop uitermate trots op zijn spelersgroep en de manier waarop ze naar de beslissende confrontatie hadden toegeleefd en gewerkt. ‘Op zo’n moment zie je pas hoe betrokken de spelers zijn van bijvoorbeeld het tweede, derde en de jongens van JO19-1. Zo konden wij de speelwijze van NWVV nabootsen. Die had ik al tegen Tiendeveen zien spelen en dus konden er duidelijke afspraken worden gemaakt. Dit is echt een teamprestatie geweest. Ik ben ontzettend blij dat we nu in de vierde klasse kunnen doorbouwen met de overkomende jeugd en met de lessen van het afgelopen seizoen. Het is immers ook ene seizoen geweest waarin we met teleurstellingen moesten omgaan.’

De oefenmeester refereerde daarbij met name aan de langdurige blessures van jongens als Elwin Wezeman en Wesley Dijksterhuis, maar ook de kwetsuren van Joran Knot, Kevin Pathuis en Lars Baar. ‘Dat gebeurde allemaal in een belangrijke fase van de competitie. De laatst competitiewedstrijden vond ik ons al goed voetballen. Heel gedisciplineerd en met enorm veel inzet en voetballend vermogen. Dat een wedstrijd als deze wel even wat anders is? Daar waren we voor gewaarschuwd. Vijf jaar gelden hebben we ook zo’n finale gespeeld. Je kunt echter met name zien dat spelers als Raymon Balkema, Jordan Muller, Joran Knot, Cris Uil en Kevin Pathuis zich daarna goed hebben ontwikkeld. Op zowel voetballend als het mentale vlak. Het zijn echte kerels geworden. Zonder de anderen overigens te kort te doen, want iedereen speelde boven zijn niveau.’

Op de vraag hoe de oefenmeester tegen volgend seizoen aankijkt, zegt Pesiwarissa: ‘Ik hoop dat we in deze competitie blijven met RZ Baflo, Noordwolde en ZEC er bij. Dan komen er toch weer een aantal leuke duels aan. We mogen een aantal spelers van JO19-1 in de selectie verwelkomen en er komt een nieuwe speler bij die per se naar ons toe wil komen om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen. Dat is een groot compliment voor de club en de wijze waarop we trainen en spelen. Uiteraard hoop ik dat Brian Pattiwael ook besluit om bij ons te blijven. Hij heeft ons de laatste drie maanden uit de brand geholpen en is voor ons zeker een meerwaarde. Daarnaast hoop ik dat Wesley Dijksterhuis weer kan voetballen. Die kampt nog altijd met een blessure.’

* Corenos – NWVV 4-0 (1-0). Arjen Tamsma 1-0; Arjan Tamsma 2-0; Peter van Elten 3-0 (e.d); Lars Baar 4-0 (foto’s: vv Corenos).

No Replies to "Klassebehoud Corenos na winst op NWVV in tropisch Pekela"