Omlandia degradeert na nederlaag tegen energiek IJVC

Een zinderende hitte, de geur van verbrand rubber, veel vuurwerk en een spanning om te snijden. Het zouden de ingrediënten voor een race uit de Formule 1 kunnen zijn geweest. Het ging echter om de finale van de nacompetitie op het kunstgras van de vv Bakkeveen. Daar waar Omlandia er niet in slaagde om degradatie te voorkomen en een veel fitter ogend IJVC uit IJlst uiteindelijk een verdiende 3-1 overwinning. Zuur voor interim-coach Simon Schuil, die zich zijn laatste kunststukje ongetwijfeld anders had voorgesteld. Mooi voor zijn collega Loet Boot, die eigenlijk ook al was gestopt, maar door omstandigheden toch nog weer aantrad en met een promotie naar de derde klasse afscheid van IJVC neemt.

Omlandia had de finale weten te bereiken door de uitwedstrijd tegen SV Borger in de halve finale winnend (0-2) af te sluiten. Het IJlster IJVC, waarvan de spelers ook wel ‘Kypmantsjes’ oftewel handelsmannen worden genoemd, deden hun bijnaam eer aan en lieten ODV (1-3) in het stof bijten. De sfeer was uitermate goed rond het veld, waar de Friese en Noord-Groninger fans elkaar de loef probeerden af te steken qua vuurwerk en de gebruikelijke rookbommen. Wat dat betreft stond Omlandia al snel op voorsprong, want de Ten Boerster supporters hadden er vooraf kennelijk veel vertrouwen in en alles uit de kast getrokken om hun tegenstrevers af te bluffen. Voor de uit het Friese Workum en Hardegarijp komende arbitrale trio was het dan ook even wachten geblazen totdat de rook enigszins was opgetrokken. De sfeer was in ieder geval prima op het sportpark, dat door honderden toeschouwers werd bezocht.

De ploeg van Simon Schuil begon goed aan de wedstrijd en werd vooral via de linkerkant gevaarlijk. Daar was het regelmatig Wouter Hoek die de defensie van IJVC de nodige grijze haren wist te bezorgen. Hij had amper tien minuten nodig om te kijken hoe goed doelman Jorrit Hoekstra bij de les was. Het schot belandde echter in de handen van de sluitpost. Enkele minuten later was het wel raak. Een terugspeelbal pakte helemaal verkeerd uit toen goalie Hoekstra onder druk werd gezet door Jeremy van Coevorden. Hij verkwanselde de bal en vervolgens mikte Van Coevorden het leer tussen de palen door: 0-1. Een bittere pil voor de Friezen, die het in de navolgende minuten erg lastig hadden met hun opponenten. Dat lag vooral aan het feit dat de Friezen te gretig de duels aan wilden gaan en daarbij meer dan eens uit hun posities gingen lopen. Het was helemaal niet zo gek geweest als Omlandia na een kwart wedstrijd nog een keer had gescoord. Een prima aanval over links begon bij Wouter Hoek, die de bal goed controleerde. Hij speelde het leer achter zijn standbeen langs in op Jan Oosterbeek. Jeremy van Coevorden kreeg aansluitend de kans om opnieuw te scoren, maar beet zich stuk op Hoekstra.

Het was eigenlijk het slotakkoord van het beste deel dat de Ten Boersters in Bakkeveen konden laten zien. IJVC kwam steeds beter in de wedstrijd te zitten en gaf af en toe signalen af dat men zich niet zomaar aan de kant zou laten zetten. Daarbij werd vooral gezocht naar Niels Albertsma en Lars Bos. Eerstgenoemde zag na een kwart wedstrijd een indraaiende voorzet langs de verkeerde kant van de paal vliegen en een schot van hem werd niet veel later gekraakt. Omlandia kwam steeds vaker in de verdrukking, maar wist het doel tot aan de thee schoon te houden omdat hij een poging van Lars Bos op knappe wijze tot hoekschop wist te verwerken. Aan de andere kant wisten de witblauwen nog één keer gevaarlijk voor de neus van Hoekstra op te duiken. Nu was het Wouter Hoek die uithaalde. Zijn schot ging echter voorlangs.

Na de doelwisseling gaf IJVC meteen vol gas. Er stonden amper zestig seconden op de klok na de derde aftrap van de middag of het onheil was al aangericht. Een corner van IJVC kon niet opgeruimd worden en in een woud van benen wist Lars Bos van dichtbij nog een gaatje te vinden om doelman Devon Harmsma te verschalken: 1-1. Een behoorlijk tik op de neus voor Omlandia, die de dreun nauwelijks te boven wisten te komen. De Friezen trokken de teugels nog wat strakker aan en oogden veel frisser en fitter dan hun tegenstander. Omlandia liet zich te ver terugzakken en leed op het middenveld meer balverlies dan goed voor een elftal kan zijn. IJVC was gretiger, zat korter op de duels en de Ten Boersters kregen geen grip meer op de wedstrijd. Even had het er de schijn van dat dit wel het geval was, omdat Schuil het middenveld wat sterker had bezet. Dat was echter van korte duur. De ploeg uit IJlst had bloed geroken en wilde het karwei hoe dan ook binnen de reguliere speeltijd beslissen. Alle wisselingen ten spijt, lukte het Omlandia niet om de geestdrift van het jonge team te temperen. Omlandia kon het niet meer belopen en de ruimtes werden steeds groter. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat IJVC op voorsprong wist te komen. Nadat een corner van Pim Goeman door Reinold Nooitgedagt op onderkant lat was gekopt, kletste het speeltuig niet veel later weer op het aluminium toen Devon Harmsma er maar half in slaagde om een voorzet van Lars Bos onschadelijk te maken. Bij de tweede paal reageerde Niels Albertsma als snelste en joeg de bal tegen het nylon: 2-1.

Daarna had het er  alle schijn van dat de pijp leeg was bij Omlandia. Er werd steeds slordiger gespeeld en steeds vaker vielen er achterin ruimtes die men niet meer dicht wist te lopen. De Ten Boersters oogden uitgeblust, wisten zich amper een kans te creëren en sloegen in de ultieme slotfase ook nog eens aan het knoeien.  Devon Harmsma leek het gevaar dat uit een slordige inspeelpass voortvloeide in eerste instantie nog te bezweren, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven toen de bal door Johannes Zijlstra bij de tweede paal werd neergelegd en Lars Bos zijn tweede van de middag mocht laten aantekenen: 3-1. Daarmee was het pleit wel beslecht. Omlandia speelt volgend seizoen misschien wel wedstrijden tegen bijvoorbeeld RZ Baflo en ZEC. Wie dat een aantal jaren geleden had voorspeld, was ongetwijfeld voor gek versleten. Aan de kant van de ploeg uit IJlst was de vreugde uiteraard groot. Ze hadden het toch maar mooi geflikt en op basis van het vertoonde spel was de zege zeker verdiend. Men kan zich opmaken voor de derde klasse, waarin in elk geval interim-coach Loet Boot niet zal aantreden en men kan uitkijken naar ontmoetingen met ploegen als Heeg, SDS en bijvoorbeeld Nijland.

‘Ik was eigenlijk al gestopt, maar heb de handschoen opgepakt toen de club me vroeg om het seizoen vol te maken. Het is fantastisch dat ik na een halve eeuw trainer te zijn geweest op deze wijze afscheid van het vak kan nemen. En ik denk dat we zeker de terechte winnaar zijn. We hadden het aanvankelijk erg moeilijk met de beweeglijkheid van Omlandia op links. Toen we dat onder controle hadden, kregen we meer grip op het duel en de tegenstander en zijn we amper nog in gevaar geweest.’

Zijn collega Simon Schuil sprak naderhand over een pijnlijke ervaring. ‘Ik heb in mijn loopbaan al trainer veel meegemaakt, maar een degradatie doet altijd zeer. Het is jammer dat het zo is gelopen. De eerlijkheid gebiedt me echter ook te zeggen dat ik IJVC wel heb bewonderd. Ze waren sterk en superfit volgens mij. Bij ons leek de pijp na driekwart wedstrijd wel leeg te zijn. De gelijkmaker kwam veel te snel. Daarna hebben we ook niks meer weten af te dwingen.’

* IJVC IJlst – Omlandia 3-1 (0-1). Jeremy van Coevorden 0-1; Lars Bos 1-1; Niels Albertsma 2-1; Lars Bos 3-1.

Scheidsrechter: Arjen Nauta (Workum).
Assistent-scheidsrechters: Hessel Soldaat en Sytse Bosscha (Hardegarijp).
Geel: Stefan Nieboer en Wouter Hoek (beiden Omlandia), Lars Bos (IJVC).

No Replies to "Omlandia degradeert na nederlaag tegen energiek IJVC"