Johan de Keijser (KRC): ‘Club is klaar voor de vijfde klasse’

De Kantens de Robben Combinatie, kortweg ook wel KRC genoemd, keert komend seizoen terug in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal. De club uit het dorp dat op en rond de Kantsterwierde is gebouwd, zegt er helemaal klaar voor te zijn en werkt hard om aan alle voorwaarden te voldoen die de KNVB aan dergelijke optredens stelt. Er wordt niet alleen alles aan gedaan om zoveel mogelijk spelers enthousiast te maken om in Kantens te komen voetballen. Er wordt ook druk gewerkt aan een fonkelnieuw kunstgrasveld waarop de acteurs hun talenten kunnen tonen. Het doel van de vereniging? ‘We willen in het eerste jaar minimaal drie ploegen onder ons houden, daarna stabiel blijven om vervolgens door te bouwen.’ Aan het woord is Johan de Keijser, die min of meer bij toeval bij KRC terecht kwam en er minimaal nog twee jaar zal blijven.

KRC ontstond in 1953 nadat vv Kantens (5 juni 1932) en de Robben uit Rottum de krachten besloten te bundelen. Het standaardelftal speelde in het seizoen 2014/2015 voor het laatst in competitieverband, Het kwam toen voor het tweede seizoen uit in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal. Samen met de vier seizoenen van 1971/1972 en1974/1975 in de eerste Klasse GVB, was dit het hoogst bereikte niveau. Vanaf het seizoen 2015/2016 voetbalt KRC in de reserveklasse. In het seizoen 2018/19 werd men kampioen in de vijfde klasse reserve, waardoor promotie naar de vierde reserveklasse volgde. En nu moet dus de volgende stap worden gemaakt.

Johan de Keijser spreekt met veel passie over de club die jarenlang in de betrekkelijke anonimiteit van het reservevoetbal heeft gespeeld. De man die vijf jaar lang de reserves van vv Groningen trainde, kwam toevallig met KRC in contact tijdens een oefenwedstrijd. De chemie tussen club en trainer bleek te kloppen, want de oefenmeester besloot zich aan de Kantsters te verbinden. Hij wil meteen het ‘broodje aap-verhaal’ ontzenuwen dat de ronde doet als zou KRC een samenwerking met de buren van Usquert aangaan. ‘Daar is geen sprake van. We trainen op donderdag bij hen omdat ons veld er uit ligt. Dat is alles. De club leeft als nooit tevoren en dat doen we op eigen benen. We hebben momenteel vier seniorenteams, een JO11, JO8 en kaboutervoetbal. Dit hebben we allemaal met eigen mensen voor elkaar weten te krijgen.’ Iedereen heeft volgens de trainer wel een binding met het dorp. Het enige buitenbeentje is Stef Oosterhuis. Die komt over van SV De Heracliden. ‘Maar zijn vriendin woont in Kantens en haar twee broers voetballen er ook. Hij heeft een huis gekocht in Kantens, dus eigenlijk kun je hem ook geen buitenbeentje meer noemen’, lacht De Keijser.

KRC beschikt volgens de coach over een ploeg enthousiaste vrijwilligers die de club een warm hart toedragen. De kleedkamers zijn aangepakt, er is krachtstroom voor de veldverlichting aangelegd en de niet onbelangrijke frituur is geïnstalleerd. Maar veel belangrijker is dat je spelers moet hebben om een seizoen in te kunnen stappen. En die zijn er kennelijk voldoende. ‘We hebben momenteel 23 spelers die in de voorbereiding met de eerste selectie meetrainen. Daar selecteren we de spelers uit die voor het eerste elftal gaan uitkomen of in ieder geval van die selectie deel gaan uitmaken. De overige jongens gaan naar het tweede elftal, maar beschouwen we zeker niet als afvallers. Op termijn zullen we hen ook nodig hebben.’

En nu we het toch over dat veld hebben, zoals het nu lijkt wordt het kunstgras binnenkort gelegd. Johan de Keijser is dan ook trots op de vele handen die er voor hebben gezorgd dat het terrein langs de boorden van het Boterdiep er binnenkort uitziet als een gladgestreken biljartlaken. ‘Tot nu toe loopt alles op rolletjes en zullen we bij de start van het seizoen zeker klaar zijn om de eerste tegenstander op te vangen. Dat gaat overigens al iets eerder gebeuren, want op zaterdag 19 augustus is vijfdeklasser Meedhuizen te gast in Kantens. Dat zou zomaar een van de ploegen kunnen worden die straks ook om de punten met KRC gaat voetballen. En dus een aardige graadmeter om te kijken waar KRC precies staat. Een week later komt Oosterparkers op bezoek. De voorbereiding van de Kantsters begint op 11 juli.

De staf van KRC ziet er momenteel als volgt uit; Johan de Keijser (trainer/coach), Theo de Jonge (elftalleider), Joost Apotheker (keeperstrainer) en Harmen (Woatterman) Goederee (verzorger). Naar een assistent-scheidsrechter wordt nog gezocht. De volledige selectie van KRC bestaat uit; Gijs Wassink en Svenn Hamming (beiden keeper), Jeroen Brontsema, Melwin Bakker, Marcel Pool, Wout Jensma, Jordy Robbe, Raymond Kooman, Mart Hovenkamp, Joey Mallat, Robin Ammeraal, Emiel Hartlief, Bernard van der Helm, Anko Baron, Julian Mulder, Stef Oosterhuis, Arnold Knot, Louis de Blecourt, Martin Swart, Kai Hamming, Jasper Fraaij, René Wijpkema en Simon de Weerdt.

 

No Replies to "Johan de Keijser (KRC): 'Club is klaar voor de vijfde klasse'"