Geoffrey Toroitich en Andrea Deelstra winnaars Damster Stadsloop

In en om Appingedam is zaterdag de 25e editie van de Damster Stadsloop gehouden. Een sportief, maar bovenal sfeervol evenement dat niet meer weg valt te denken uit de wereld van het Noordelijk hardloopcircuit. De Keniaan Geoffrey Toroitich wist de wedstrijd over tien kilometer te winnen in een tijd van 28.22 minuten. Bij de dames wist Andrea Deelstra de winst te pakken in een tijd van 33.20 minuten.

Het is al 27 jaar geleden dat het idee werd geopperd om een wedstrijd te organiseren in het centrum van Appingedam. Peter de Vries en Jan Dijkman, geen onbekenden in de atletiekwereld zouden een jaar later een parcours uitzetten over het voormalig ijsbaanterrein. De vlam was aangewakkerd. Een jaar later verschenen de eerste atleten uit Kenia aan de start. Luka Keitany werd de winnaar van de eerste Stadsloop. Zijn tijd van 28.30 minuten zou negen jaar lang stand houden. Susan Chepkemei werd bij de dames destijds de eerste winnaar in een tijd van 33.25 minuten.

De Stadsloop groeide door en is inmiddels een niet meer weg te denken evenement voor hardlopend Nederland geworden. En dat was zaterdag weer goed te zien. Iedereen voltooide de loop op zijn of haar manier. Voor de meesten was het meedoen veel belangrijker dan het winnen. Het werd voor velen een overwinning op zichzelf, waarbij de warme omstandigheden veel van hen eiste.

Dat gold niet voor Geoffrey Toroitich. Die nam na het startschot al snel de benen en was bij de heren als snelste terug in de Wijkstraat. Hij had 28.22 minuten nodig om de tien kilometer te volbrengen en scherpte daarmee de tijd van de Ethiopiër Workineh Tardesse aan die afgelopen jaar in 28.45 minuten over de meet kwam. Zijn landgenoot Joseph Kimeli Kimutai kwam een kleine halve minuut later (28.50) als tweede over de finish. De derde plaats was voor Richard Douma uit Zaandam. Hij finishte een minuut (29.22) na Toroitich.

Bij de dames ging Rediet Daniel Molla er vorig jaar in 32.53 minuten met de winst vandoor. Nu was Andrea Deelstra de deelnemer met de rapste benen. Zij liet de klok stil zetten na 33.20 minuten en bleef daarmee 27 seconden verwijderd van de tijd die Molla vorig jaar liet noteren. Het podium was overigens volledig Nederlands gekleurd. Een halve minuut na Deelstra kwam Jacelyn Gruppen over de meet in 33.50 minuten en werd daarmee tweede. Het ereschavot werd gecompleteerd door Anne Luijten. Zij werd op slechts zeen seconden van Gruppen derde in een tijd van 33.57 minuten.

Klein smetje op de loop was dat sommige verkeersdeelnemers zich weinig aantrokken van de tijdelijke verkeersverboden die van kracht waren. Zo slalomde buiten Appingedam een motorrijder rustig tussen de deelnemers door, reed een automobilist doodleuk over het fietspad langs de Dijkhuizenweg en koerste een ander in tegenovergestelde richting tegen de looproute van de wedstrijdlopers in richting Appingedam. Voor het overige was het in hartje Appingedam als vanouds weer een waar volksfeest en kon het etiket van ‘meest sfeervolle passage’ weer als vanouds aan de Solwerderstraat worden toegewezen.

Heren senioren (10 kilometer)
Geofrey Toroitich   28.22 minuten
Joseph Kimeli Kimutai 28.50 minuten
Richard Douma     29.22 minuten

Dames senioren (10 kilometer)
Andrea Deelstra    33.20 minuten
Jacelyn Gruppen    33.50 minuten
Anne Luijten     33.57 minuten

Recreanten (5 kilometer)
Ryan Drent 18.36 minuten
Jesper Bergsma    19.12 minuten
Arnout Slijkhuis   19.25 minuten

Recreanten (10 kilometer)
Kamil Dziuban     39.34 minuten
Marcel Werkman    40.38 minuten
Marc Kampinga     42.48 minuten

Bedrijvenloop (5 kilometer)
Ben Stellingwerf   16.37 minuten
Dion van Oosten    19.13 minuten
Jeroen Smit      19.19 minuten

NIVI Bedrijvenloop (10 kilometer)
Djamila Kremer-Rozema 36.50 minuten
Gideon Douma     37.19 minuten
Erik Deenen      38.28 minuten

No Replies to "Geoffrey Toroitich en Andrea Deelstra winnaars Damster Stadsloop"