Artemissers trotseren stekende zon en onverharde paden

Een tiental lopers van de Loopgroep Artemis uit Winsum is het afgelopen weekend actief geweest in wedstrijden vanuit Sint Annen, Appingedam en het Duitse Löningen. Gerik Mik uit Sint Annen stond het afgelopen weekend weer garant voor de organisatie op uitnodiging van de jaarlijkse 100 mijl van Sint Annen. Deze run over 166 kilometer is verdeeld over drie ronden met per ronde de start en finish bij de klokkentoren in Sint Annen. Hoewel er vooraf stevig was getraind in de vorm van lange wandelingen kon niemand bevroeden dat deze editie loodzwaar zou worden. En dat ondervond ook Janneke Cazemier uit Warffum.

De stekende zon en de hobbelige keiharde onverharde paden waren er de oorzaak van dat uiteindelijk slechts vier van de 17 gestarte deelnemers de finish haalden. Janneke Cazemier uit Warffum was een van hen. Na zaterdagmorgen om negen uur te zijn gestart kwam ze zondagmiddag na drie uur binnen. Ze had voor de 166 kilometer 30.09.22 uur nodig gehad en bleef hiermee nog ruimschoots binnen de gestelde tijdslimiet van 32 uur.

De 25e editie van de Stadsloop in Appingedam telde zaterdag bijna 1300 deelnemers. Zij konden kiezen uit de afstanden 5 en 10 kilometer of uit een van de vele jeugdlopen. De omstandigheden waren heel zwaar door de hoge temperatuur. De organisatie had echter voor voldoende waterpunten gezorgd terwijl ook de bewoners aan het parcours met sproeiers en waterpistolen voor de nodige afkoeling zorgden. Er was een ronde van 5 kilometer door het centrum en door de buitenwijken uitgezet. Voor de lopers van de 10 kilometer moest deze twee keer worden afgelegd. Er was veel publiek dat voor een aangename sfeer zorgde.

Voor de start van de 10 kilometer was er een moment stilte voor Kees Bijmolt, de voormalige Stadsloop-organisator die vorig jaar overleed. Zijn zoon schoot de lopers weg. Artemis telde op beide afstanden vier deelnemers. Op de 10 kilometer was Jaap Smith uit Baflo de snelste Artemisser. Zijn 48.44 minuten was goed voor een 11e plaats bij de mannen 50 wedstrijdlopers. Eric Verschoor uit Winsum liep zijn eerste 10 kilometer onder de vlag van Artemis en finishte na 51.57 minuten als 28e bij de mannen recreanten. Dorpsgenoot Fanny Kaper werd 17e bij de vrouwen recreanten in 58.04 minuten en voor de Lopster Geert Jan Reinders werd als 11e bij de mannen 60 wedstrijdlopers een tijd van 1.05.37 uur geklokt.

De belangstelling voor de 5 kilometer was groot. Jeannet Bakema uit Loppersum kwam als 63e bij de vrouwen wedstrijdlopers binnen na 31.45 minuten. De Winsumers Tina Bosker, Wineke Snippe en opnieuw Fanny Kaper, uitkomend in de vrouwen bedrijvenloop voor de Zonnegroep Groningen, finishten gezamenlijk na 32.42 minuten en behaalden de plaatsen 233 tot en met 235. De 5 kilometer bij de mannen werd met grote overmacht gewonnen door Artemis-trainer Ben Stellingwerf uit Bedum in 16.36 minuten.

In het Duitse Löningen met 14.000 inwoners gelegen in de deelstaat Nedersaksen in het district Cloppenburg, werd zaterdag de Hasetal Marathon met diverse afstanden georganiseerd. Aleida Groothoff uit Winsum heeft net als de Lopster Arjen Kwint inmiddels de weg naar de wedstrijden bij onze Oosterburen weten te vinden. Pünktlichkeit, Gemütlichkeit, Natur und Gute Laune maken van deze wedstrijden vaak een leuk uitstapje. Groothoff startte onder zeer warme omstandigheden op de halve marathon. Het parcours volgde een groot bosgebied maar ook de open weerszijden van de rivier de Hase. Haar tijd van 1.54.18 uur was bepaald niet slecht. Naast een tweede plaats bij de vrouwen 55, op slechts acht seconden van de winnares, werd ze ook elfde bij de vrouwen overall.

No Replies to "Artemissers trotseren stekende zon en onverharde paden"