Klaas van der Ploeg vraagt maximale van zichzelf en spelers

Voetbaltrainer Klaas van der Ploeg is een druk bezet man. Hij was de afgelopen vier seizoenen als hoofdtrainer verbonden aan vijfdeklasser Eenrum, begeleid jeugdtrainers en jeugdleiders en volgde een opleiding HJO Voetbalkadercoach. Sport maakt derhalve een belangrijk deel uit van zijn dagelijkse leven, waarin hij meer dan vier decennia engineer en manager is geweest bij ’s lands grootste ‘gloeilampenfabriek.’ Komend seizoen keert hij terug op het sportpark waar het voor hem als speler allemaal is begonnen. Dan neemt hij namelijk Noordpool UFC onder zijn hoede. Een vereniging waar het de laatste tijd nogal rommelde. Met de komst van de Winsumer oefenmeester hoopt de club weer in rustiger vaarwater te belanden.

Klaas van der Ploeg heeft in het verleden heel wat verenigingen mogen trainen en coachen. Tien seizoenen Corenos vormen daarbij wel de hoofdmoot. Er waren echter ook clubs als Aduard 2000, het Leenster FC LEO, Stedum en het inmiddels gefuseerde Hunsingo uit zijn woonplaats Winsum. Ooit was hij een seizoen als trainer aan de vrouwen van het stad-Groninger Oranje Nassau verbonden. Hij begon echter bij de geelzwarten in Uithuizen, waar hij vanaf de jongste jeugd tot en met het eerste elftal als keeper actief was. voor Noordpool UFC en verkaste in 1984 naar Hunsingo, de club uit zijn woonplaats Winsum. Daar besloot hij na acht jaar onder de lat bewust om er mee te stoppen en zich op het trainersvak te storten.

‘De liefde voor het geven van trainingen zat er bij mij al vroeg in. Bij Noordpool UFC werd ik op mijn zestiende door toenmalig jeugdvoorzitter Pieter Heun gevraagd om jeugdleider en trainer te worden. Naast het zelf spelen deed ik dat altijd met veel plezier. De ambitie werd door de jaren heen alleen maar groter om daar meer mee te doen en uiteindelijk hoofdtrainer te worden.’ Klaas van der Ploeg stopte met actief spelen toen hij dertig jaar was. Hij fungeerde twee jaar lang als hoofdjeugdtrainer bij Hunsingo, behaalde op zeker moment het diploma Oefenmeester 2 en kreeg in 1994 bij Corenos de kans om hoofdtrainer te worden. Die mogelijkheid greep hij met beide handen aan.

Zoals reeds gememoreerd bleef de Roodeschoolster club hem lang trekken. In totaal was hij er drie periodes actief. De start kenmerkte zich door een moeizaam seizoen met overwegend ervaren spelers. Een jaar later werd de verjonging ingezet en kwamen spelers als Bart Moes, Siert Brontsema, Jan en Erik Zuidema en Dennis Pieterman over. ‘De klik was er en de prestaties ook. Ondanks dat we echter periodes wisten te pakken, bleef promotie uit’, herinnert Van der Ploeg zich. In 2005 dook de oefenmeester andermaal in Roodeschool op. Toenmalig trainer Jan Postma was ziek en de Winsumer zou hem en paar weken vervangen. ‘Het voelde heel erg vertrouwd om na zes jaar weer even terug te zijn, ondanks dat ik er voor mezelf een jaar tussenuit wilde. Jan bleef helaas ziek en uiteindelijk werd mij gevraagd om te blijven. We misten dat jaar promotie naar de tweede klasse doordat we in de nacompetitie van VHK verloren.’ In 2009 werd hij voor de derde keer gehaald, die periode werd met wisselend succes afgesloten.

In het seizoen 2019/2020 kwam hij naar Eenrum, waar hij ondanks de magere resultaten vier jaar zou blijven. En nu keert hij dus terug bij de club waar hij zijn eerste schreden op het voetbalveld zette. ‘Ik beleef er nog altijd veel plezier aan om met een groep op het veld te staan en dus was ik nog steeds beschikbaar.’ Toen Noordpool UFC bij hem aanklopte besloot hij uiteindelijk toe te happen. Over wat hij met de geelzwarten wil bereiken, zegt de Winsumer: ‘Ik vraag van mezelf en de spelers om het maximale van de eigen mogelijkheden er uit te halen. Die combinatie van factoren moeten in Uithuizen ook werken. We willen in eerste instantie rust en spelvreugde in het team terugbrengen. Daar moet eerst aan gewerkt worden. Vanuit hier proberen we zowel individueel als in teamverband op technisch, tactisch en mentaal vlak de zaken te verbeteren. Afhankelijk van het niveau en de gemiddelde leeftijd van de selectie kun je grote stappen maken, maar soms ook slechts kleine stapjes. Een belangrijke rol voor de trainer hierin is dat hij realistisch blijft, maar de uitdaging wel durft aan te gaan. Met welke selectie we dat komend seizoen gaan doen zien we dan wel weer.’

Een spelersgroep die overigens wat gaten vertoont, want sommige geelzwarten zijn naar andere verenigingen vertrokken, die overigens allemaal een trapje hoger spelen dan Noordpool UFC. Sam Doornbos Clevering zoekt zijn heil in Middelstum, Mark Bos en Jarno van Ellen hebben eveneens promotie gemaakt. Zij gaan komend seizoen voor buurman ZEC uit Zandeweer spelen en Yur Oosterhof trekt het shirt van Corenos om zijn schouders. Van der Ploeg: ‘Tja, ik kan daar niet zoveel mee. Uiteindelijk moet je het met de spelers doen die op de ledenlijst staan. Dat spelers vertrekken? Tegenwoordig zie je het niet alleen in de voetballerij dat kleine botsingen tussen anders denkenden tot grote meningsverschillen kunnen leiden met uiteenlopende gevolgen. Voetballers kiezen er dan voor om het bij een andere vereniging te zoeken. Dat is jammer, want ik ben van mening dat je elkaars standpunt dient te respecteren. Ook als het niet de jouwe is. Daarnaast is het zaak dat je vooral met elkaar in gesprek moet blijven. Vluchten en alleen maar aan jezelf denken is lekker gemakkelijk. Ook als trainer zal je hierin mee moeten bewegen. Het is voor iedere betrokkene belangrijk dat het team centraal wordt gezet.’

Voor het komende seizoen heeft Noordpool UFC zich in ieder geval weten te versterken met Jarickson Saragoza. De middenvelder, die ook aanvallend zijn mannetje staat, begon zijn voetbalcarrière in Uithuizen. Via vv Winsum kwam Saragoza in het Duitse voetbal terecht. Hij besloot op zeker moment namelijk naar Germania Leer te verkassen. Binnenkort kan men hem weer op de Noord-Groninger velden tegen het lijf lopen.

Op de vraag of Noordpool UFC voor hem het eindpunt wordt met betrekking tot zijn loopbaan als trainer, zegt Klaas van der Ploeg: ‘De cirkel zou natuurlijk wel mooi rond zijn, maar ik maak altijd in december de afweging of ik nog beschikbaar ben voor een volgend seizoen. Waar dat dan ook mag zijn. Ik denk niet aan de verre toekomst of een laatste kunstje.’ Voorzitter Marcel Dob van de Uithuizer vereniging omschrijft Klaas van der Ploeg als ‘een rustige trainer met veel ervaring die weet hoe hij met jonge selecties moet omgaan.’ Met deze trainer hoopt Noordpool UFC weer rust te creëren binnen de club en in het bijzonder de selectie. Dob: ‘Ik ben er van overtuigd dat dit absoluut vruchten gaat afwerpen en dat we een heel mooi voetbaljaar tegemoet gaan. Op die manier kunnen we het afgelopen seizoen snel vergeten.’

No Replies to "Klaas van der Ploeg vraagt maximale van zichzelf en spelers"