BMX-er Luca de Rooy zevende op EK in Frankrijk

Luca de Rooy uit Zeerijp is als zevende geëindigd op de EK voor BMX-ers in het Franse Besançon. Een knappe prestatie van de elfjarige Noord-Groninger, die zondag de grote finale wist te halen. Het podium moest hij echter aan zich voorbij laten gaan.  

Woensdag vertrok de jonge Riepster samen met zijn vader richting Frankrijk. Om vier uur in de ochtend werd er een begin gemaakt met de rit vanuit Noortd-Groningen. Ze arriveerden rond de klok van drie uur bij de baan in Besançon. Daar moest het dan uiteindelijk gebeuren. Eerst was het tijd voor ontspanning. Het appartement werd opgezocht en na een goede nachtrust verkenden ze Besançon. Donderdagavond was de eerste landentraining en de 11-jarige was positief over de baan en over het verloop van zijn training. Vrijdagochtend mochten de Nederlandse rijders nog een keer trainen op de baan. Het gevoel was daarbij goed. Daarna konden de EK-gangers even rustig aan doen en kon er op relaxte wijze naar de wedstrijden van zondag worden toegeleefd. Uiteraard werden vooraf de verrichtingen van de andere bmx-ers gevolgd.

Uiteindelijk was het dan zo ver. Strijden tussen maar liefst 98 leeftijdsgenoten om een plekje in de finale te bemachtigen, want daar draait het om wanneer je meedoet aan de Europese kampioenschappen. Voordat je een finaleronde ingaat, moet je je eerst kwalificeren. Van de 98 rijders in de leeftijd van elf jaar, gingen de beste 64 rijders door naar de achtste finaleronde. Luca de Rooy wist in de moto’s twee keer tweede te worden en de laatste moto eindige hij als nummer vier. Een achtste finaleplek had hij daarmee bemachtigd. In de achtste finale fietste de gretige De Rooy als derde over de finishlijn. Daarna wachtte de kwartfinale en daarmee was de druk weer wat opgevoerd. De eerste vier per kwartfinale zouden naar de volgende ronde doorstomen. Luca de Rooy mocht vanaf de eerste startplek goed weg zien te komen. Een plaats aan de binnenkant met de andere deelnemers links naast hem. Hij kwam goed weg, maar zat meteen in de verdrukking. Vanuit het achterveld vocht hij zich terug naar de vierde plaats en leek zelfs nog de derde plaats binnen bereik te hebben. Dat lukte niet, maar zijn plek in de halve finale had hij te pakken. ‘Wow, je hoort gewoon bij de beste zestien van Europa’, klonk het in huize De Rooy in Zeerijp. Daar keken de beide broers en hun moeder namelijk mee via een livestream.

De halve finale was wel even een dingetje. Bij de beste vier eindigen betekende namelijk dat de finale het klapstuk van de dag zou worden.  De start was goed vanaf plek vier, in het midden van het deelnemersveld. Hij zat even klem tussen de andere snelle bmx-ers, maakte vervolgens een geniale eerste bocht en wist tot aan de de finish het gevecht vol te houden en als vierde over de streep te komen. Langs de baan en thuis waren er ven wat emotionele momenten, want het is natuurlijk niet niks om tussen al die razendsnelle toppers in de grande finale te mogen staan. Samen met een Fransman, drie Belgen, een Duitser en nog een Nederlandse leeftijdsgenoot mocht hij vervolgens kijken hoe ver hij zou weten te komen. Vanaf de zevende startplek werd een prima rit gereden, maar meer dan die zevende plek zou het niet gaan worden. Hij had misschien wel meer gewild, maar hoefde zich nergens voor te schamen. In het grote geweld had hij namelijk wel tientallen leeftijdsgenoten achter zich gelaten. Er heerste na afloop alleen maar tevredenheid over het behaalde resultaat, zowel in Frankrijk als in Zeerijp. Tijd om er lang bij stil te staan is er niet. Volgende maand reist men af naar Glasgow, waar de wereldkampioenschappen op het programma staan. Dan is het gzelschap uit Zeerijp wat breder vertegenwoordigd, omdat naast Luca de Rooy ook zijn broers Dino en Milan dan van de partij zullen zijn.

No Replies to "BMX-er Luca de Rooy zevende op EK in Frankrijk"