Ria van Kooten en Alje Boer erelid voetbalclub Poolster

Voetbalvereniging Poolster uit Spijk heeft er twee nieuwe ereleden bij. Die benoeming viel namelijk ten deel aan Ria van Kooten en Alje Boer. De huldiging van het tweetal vond plaats tijdens het onlangs gehouden jubileumfeest van de Spiekster voetbalvereniging op sportpark Oldencate. Voorzitter Hendrik Moesker gaf een toelichting op het besluit om hen het erelidmaatschap toe te kennen. De totaal verbouwereerde nieuwe ereleden namen een oorkonde, een glazen erelid-standaard en een bos bloemen in ontvangst.

Alje Boer begon met ‘Ten Poster voetbalbloed’ bij SV TEO en kwam uiteindelijk naar Spijk. Poolster werd ‘het cluppie’ van hem en zijn vrouw Tonny. Hoewel hij ook zelf voetbalde, was Boer vooral actief en geïnteresseerd in de jeugd. Hij nam de rol van jeugdvoorzitter op zich en trad toe tot het bestuur. Hij was enthousiast en straalde dat af op anderen. Hij was altijd aanwezig, ook bij verre uitwedstrijden van jeugdteams. Ook de fluit werd door Boer wekelijks gehanteerd, of het nu een wedstrijd van de junioren was of van een seniorenteam. Hij werd op zeker moment penningmeester van de vereniging en wist er vooral voor te zorgen dat er nagenoeg geen achterstanden waren op het gebied van de contributie. Na bijna twintig jaar trad hij af als bestuurslid, maar bleef op verschillende fronten hand- en spandiensten verlenen. Dat doet hij nog steeds en hoewel de familie Boer inmiddels in Delfzijl woont, worden de verrichtingen van de geelzwarten nog altijd op de voet gevolgd.

Ria van Kooten heeft ontelbaar veel werk voor Poolster verricht en is er nog steeds actief. Vanaf het begin was ze als jeugdleider van de pupillen actief. Jarenlang was ze aan de zijlijn te vinden om de jongste leden op een leuke manier kennis te laten maken met de voetbalsport. Volgens Moesker is ze ‘een ware kartrekker’ en veel op de club te vinden. Ze was nooit te beroerd om in te springen als er mensen nodig waren, ook al was het lastminute. Ria van Kooten was ruim dertien jaar bestuurslid en hanteerde daarvan vier jaar de voorzittershamer.

De beide ereleden zijn behoorlijk onder de indruk van het gebeurde. Alje Boer: ‘Soms gebeuren er dingen in je leven die je zelf niet in de hand hebt, maar heel erg kunt waarderen. Dit was zo’n moment. Ik ging naar de jubileumavond in verband met het 90-jarig bestaan van de club om een feestje te bouwen. Het werd uiteindelijk een dubbel feestje. Mijn vrouw en ik zijn er heel blij mee en de vereniging hiervoor erg dankbaar. Poolster kenmerkt zich door zijn sociale en verbindende karakter met dorp en inwoners. En zo moet het altijd blijven, al is op sportief vlak het hoogst haalbare nastreven uiteraard belangrijk.’

Ria van Kooten laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘Je rekent er totaal niet op. Ook omdat je het vrijwilligerswerk uit liefde voor de club doet. Het is een hele eer om deze benoeming te mogen ontvangen. Ik hoop dat ik nog jaren iets voor de club kan betekenen.’ Dat zit wel goed, want het kersverse erelid draait nog altijd kantinediensten, zit in de activiteitencommissie, had nogal wat bemoeienissen met de activiteiten rondom het jubileum en is ook nauw betrokken bij de aanstaande heropening van het vernieuwde sportpark. ‘We blijven bezig’, vertelt ze.

Op de vraag waarom iemand vrijwilliger zou moeten worden, antwoordt Alje Boer; ‘Je moet samen met je partner iets zoeken wat je leuk vindt en er dan ook voor gaan. Belangrijk is daarbij is dat je altijd je gevoel volgt.’ Zo staat ook Ria van Kooten er in. ‘Iedere club heeft vrijwilligers nodig. Zonder hen houdt en vereniging op te bestaan. Doen waar je je goed bij voelt en vervolgens zien hoe mensen genieten. Gelukkig zijn er ook jonge mensen die opstaan. Zo hebben wij vrijwilligers van verschillende leeftijden die elkaar goed aanvoelen en aanvullen. Daar mag je als club heel dankbaar voor zijn’, voegt Ria van Kooten-Buitenwerf er aan toe (foto: Angela Flikkema).

 

No Replies to "Ria van Kooten en Alje Boer erelid voetbalclub Poolster"